DESCOBERTA PIRINEUS!

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Colors de tardor: els boscos de la Cerdanya

Seguim un any més amb el nostre viatge per les millors propostes de colors de tardor pel Pirineu. Avui ens arribem fins a uns indrets molt especials, situats a la comarca de la Cerdanya! Així doncs, durant les properes setmanes podeu arribar-vos fins al boscos d’aquesta zona, i gaudir de tots els indrets, rutes i cims, que uns recomanarem i parlarem a continuació:

Tal i com ja vam veure en els últims articles de colors de tardor del 2019 vam visitar les poblacions d’Os de Civís, de la fageda de Conangles, els boscos de Burg o els del Berguedà, la barreja de tonalitats ataronjades, vermelloses i grogues, són les que donen la bellesa en aquests indrets. Però com es produeixen aquests colors? Els arbres caducifolis, perdent clorofil·la, dóna lloc a que altres pigments apareguin en el color de les fulles, essent responsables de les tonalitats que podem observar durant la tardor.

A continuació, podrem veure quins indrets són els més recomanables de visitar o rutes per fer en els boscos d’una de les comarques i valls més boniques del nostre Pirineu, on hi discórrer un dels rius més importants de la nostre geografia catalana; el Segre. Parlem doncs de la Cerdanya!

ELS BOSCOS DE LA CERDANYA

La comarca de la Cerdanya, una de les comarques de muntanya del territori català i coneguda per molts com una de les destinacions turístiques més emblemàtiques del Pirineu! Els seus paisatges amables i un dels climes amb més hores de sol de la serralada, la converteixen en un lloc idoni perquè els excursionistes gaudeixin d’aquesta fantàstica comarca.

Comencem parlant doncs, d’un dels pobles més coneguts i cèntrics del territori, Bellver de la Cerdanya. Ubicat a 1.061 m d’altitud sobre un turó anomenat Puig de Talló, té un gran domini de tot el territori. Aquesta població, situada a l’entorn del Parc Natural del Cadí-Moixeró, afavoreix la pràctica dels esports d’aventura i de l’excursionisme, essent una de les poblacions més rellevant de la zona. Respecte la seva història, ha deixat forces vestigis tant dintre com fora dels dinou nuclis que integren el municipi, com les esglésies de Sant Julià de PedraSanta Maria de Talló i Santa Eugènia de Nerellà, a més del conjunt històric de Bellver. Així doncs, ens trobem en una zona de gran història on hi discórrer de forma majestuosa el riu Segre.

Bellver és troba a tocar del riu Segre i el seu bosc de ribera es tenyeix cada tardor de color groc, amb l’arribada de les primeres entrades fredes. Segurament un dels indrets de millor conservació d’aquest bosc de ribera, és a les basses de Gallissa, ben a tocar del poble, on la visita a la tardor és més que recomanable.

D’altre banda, altres caducifolis com els pollancres i cirerers, ens esperen per tal de poder gaudir d’una preciosa i entretinguda visita, al poble de Riu de Cerdanya. Aquest bonic poble es troba situat al sud de la comarca de la Cerdanya. Es va segregar al municipi de Bellver l’any 1997, conjuntament amb el poble abandonat de Canals. Si voltem pel seu nucli antic, descobrirem carrerons petits amb molta essència pirinenca. Si sortim de la població direcció E, descobrirem un bonic pont on hi discórrer el riu Major i el rec de Torrents. Destacar finalment, que si agafem la carretera des de Bellver que va fins a la població, passant per Bor i Pedra, tindrem  boniques vistes de les Penyes Altes del Moixeró, i una mica més enllà, del majestuós Cadí.

FAGEDES:

Tot i no ser les grans protagonistes d’aquesta comarca del Pirineu, si en trobem alguns grups de fagedes a la zona del Moixeró, que ens obsequien durant la tardor d’impressionants estampes cromàtiques.
És per això que si teniu ganes de gaudir dels seus colors de tardor, especialment la segona quinzena d’octubre, us proposem que visiteu o bé la vall de Pi, al voltant de la Foradada o bé els entorns del refugi dels Cortals de l’Ingla.

BOSC MIXT:

La solana de la Cerdanya també ens sorprèn per un bonic mosaic de colors de tardors, gràcies a la combinació perfecte de diferents arbres caducifolis, que ni fet a propòsit, ofereix un gran ventall de diferents coloracions, des del verd al lila, passant pels grocs, taronges o vermells. No es pot concretar una zona concreta, però si ens endinsem per les valls d’Aransa, de la Llosa o del riu Duran, trobarem raconades de gran valor paisatgístic…

Així doncs, si volem visitar el Salt del Molí a la vall de la Llosa, el molí de Meranges o el clot de Fontalans a la vall d’Aransa, de ben segur tindrem una bona recomensa.

 

MeteoPirinencs/ques, esperem que trobeu interessant la proposta d’aquesta setmana! No us perdeu la de la setmana vinent, marxarem fins al N del Ripollès frontera amb la Garrotxa, per visitar la població de Beget i voltants. I si no n’has tingut prou, recordar que ens podeu seguir-nos a les XXSS com Facebook, Instagram o Twitter, i també rebre la nostra newsletter setmanal!

RUTA PROPOSADA

Finalment, tal i com ja hem mencionat, podem realitzar una ruta observant amb més altitud una de les panoràmiques més boniques de la vall de la Cerdanya amb els seus colors de tardor. Així doncs, la sortida plantejada avui agrupa dues excursions. La primera és un recorregut en cotxe travessant una part per una pista forestal que comunica Talló amb Riu de Cerdanya; creuant la vall de l’Ingla, passant pel refugi dels Cortals de l’Ingla, cap a la Mata Negra, el refugi del Serrat de les Esposes i acabant a la població de Riu de Cerdanya. La segona excursió és una petita caminada que és pot fer a partir de la meitat de la primera -podem deixar el cotxe pròxim al refugi de Cortals de l’Ingla- la qual ens portarà a Font Freda i al mirador de Cap del Ras per retornar altre cop al refugi on reanudarem el recorregut final en cotxe.

Powered by Wikiloc

.

.

.PER SI T’HAS PERDUT ALGUN DELS ARTICLES DE COLORS DE TARDOR…

.

.

.Reportatge de :

Amb el suport de: 

Tradueix »