MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquí de muntanya – Molta neu a bona part del Pirineu!

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 
RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

Com ja s’ha dit el mantell de neu és molt abundant als Pirineus més occidentals, on trobem gruixos superiors a 40 cm per damunt de 1000 m a les dues bandes dels Pirineus.  Al vessant sud del Pirineu Central, la neu és insuficient per esquiar ja que hi ha un escàs mantell (Cerdanya, Alt Urgell, Berguedà, baixa Ribagorça). El vessant nord del Pirineu central  (Aran, franja nord del Pallars i de la Ribagorça, nord d’Andorra i Ariège), el mantell de neu es prou gruixut per esquiar-lo escollint sectors llisos. De cara al cap de setmana el perill d’allaus serà 4 (fort) al Pirineu atlàntic, Navarrès i oest d’Aragó. A la cara nord del Pirineu Central hi haurà un perill 3 (marcat) i al mateix sector però la cara sud, el perill d’allaus és 1 (feble). Les cotes altes del Pirineu oriental presenten perill 2 d’allaus (moderat)

ATENCIÓ:

  • La neu recent en abundància caiguda al vessant nord Pirinenc i les zones d’influència són  molt inestables al pas d’un esquiador.

  • Eviteu sectors del vessant sud Pirinenc si voleu estalviar-vos reparar els esquis.

  • Escolliu terrenys simples si esquieu al vessant nord pirinenc.

Encetem temporada d’esquí de muntanya amb neu a tot el Pirineu! Els gruixos de neu natural donen possibilitat d’esquiar a tots els sectors del Pirineu excepte el vessant sud del Pirineu Central. El més beneficiat  de tots és l’occidental on hi ha neu en abundància. No obstant això, les quantitats i qualitats de la neu varien molt segons el sector del Pirineu en qüestió. Tot això, sumat a la variabilitat meteorològica dels propers dos dies (pluja, nevades i bon temps consecutivament) afegirà una complexitat més en aquest inici de temporada.  Les zones susceptibles de presentar perills d’allaus són al Pirineu occidental (des d’Andorra i l’Ariège fins als Pirineus Atlàntics i navarresos) amb excepcions. Tot plegat, gràcies a les abundants nevades ventades que han propiciat sobreacumulacions. A això s’hi suma la pujada de temperatures de divendres que pot agreujar la situació. Amb aquest panorama tan complex des de bon començament, trobem perills d’allaus dispars segons el punt del Pirineu en qüestió

La qualitat de la neu anirà oscil·lant però en el conjunt es pot qualificar de bona: neu recent, neu pols que es pot humitejar una mica el divendres. D’altra banda trobem neu a cotes molt baixes en general (1000 m o menys ), suficient per esquiar als Pirineus Atlàntics i progressivament insuficient a mesura que ens acostem al mediterrani, on hem d’iniciar les sortides  per damunt de 2000 m per poder trobar un mantell de neu agraït!

Tendència

La tendència de cara al cap de setmana és que es mantingui la situació o es compliqui, donat que la nevada de dissabte podrà a tornar a ser general i abundant.

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Prioritzar zones del Pirineu amb perills inferiors d’allaus, tot i que aquest cap de setmana, tot el Pirineu estarà en perill 2 a la major part del Pirineu. Una de les zones on podríem realitzar una ruta senzilla i amb força neu fins al cim del Monturull. A gaudir de la ruta!

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!

Rebeu cada setmana aquest butlletí a través del nostre canal de TELEGRAM a https://t.me/esquimu

Amb la col·laboració d’Òscar Jorba

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »