Pobles amb encant

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Pobles amb encant al Ripollès: Vallfogona de Ripollès

Marxem al Ripollès, per descobrir els secrets medievals que s’hi amaguen tot dins un entorn natural magnífic. Vallfogona de Ripollès es troba a la falda de les serres de Puig Estela i Milany, un indret molt plujós que condiciona que la zona estigui coberta de boscos frondosos i paisatges sorprenents, on trobem rutes, excursions, i camins, que el fan un lloc ideal pels amants de la natura. Ens acompanyeu a conèixer aquest especial indret?

 

El nucli medieval de Vallfogona de Ripollès ben conservat, consta d’una plaça central, al voltant de la qual, i de forma circular, s’hi construïren les antigues cases que encara conserven llindars i balcons centenaris. Antigament, aquest nucli estava emmurallat i el seu interior només era accessible mitjançant tres antics portals: el portal de la Muralla, el de ponent, i el de migjorn. 

La vella església parroquial de St. Julià del segle X, actualment formada per una part posterior barroca de grans dimensions i una part davantera romànica més reduïda.
La Font de la Tosca és una formació rocallosa de vàries desenes de metres de gruix que s’ha anat formant a partir de la lenta i contínua deposició del carbonat de calci dissolt en l’aigua de la font de la Tosca, deixant-nos un increïble salt d’aigua on la roca atrapa les restes vegetals que prenen les formes de tiges i fulles. Just a uns 200 metres sobre el paratge de la Tosca, hi trobem un jaciment arqueològic d’una antiga teuleria o forn de producció de teules i maons coneguda com la Teuleria del Pinetar de l’Obra, on veïns i veïnes del poble, juntament amb diferents institucions científiques hi ha participat per a la recuperació d’aquest element patrimonial.

La llegenda explica que a la Tosca del Pinetar de Sant Julià de Vallfogona hi ha molts sots al llit del riu i fonts. Una d’aquestes fonts l’anomenen “Les Encantades”. Aquestes tenen a la Tosca els seus amagatalls i se les sent cantar, riure i rentar la roba ja entrada la nit. Fa molts anys un dels anteriors propietaris de l’Om va aconseguir de prendre’ls una tovallola, que va portar a casa seva. Els propietaris de dita casa no són ni pobres ni rics, i així van passant, perquè la roba furtada de les encantades protegeix contra la pobresa, però no aporta cap riquesa.

Aquesta és la nostra proposta de pobles amb encant del Ripollès. Ens hem deixat alguns racons, els quals sabem que us encantaria visitar! Però no us preocupeu, elaborarem molts més articles sobre pobles al Pirineu perquè pugueu triar i planejar la vostre visita! Així doncs, per estar informat dels nostres articles, podeu seguir les nostres XXSS o la newsletter de la pàgina web. Cada setmana, articles i previsions noves!

.

.

.Un reportatge de:

Amb el suport de: 

Tradueix »