MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquí de muntanya – Mantell estabilitzat.

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 
RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

Encarem el cap de setmana previ al Nadal amb una situació molt diferent del cap de setmana passat! Els gruixos de neu  són els mateixos que fa una setmana però el mantell s’ha aposentat i estabilitzat arreu. El Pirineu occidental segueix encapçalant el rànquing de gruix de neu. El Pirineu més oriental també presenta un mantell agraït però més modest i força ventat. Entre aquests dos sectors  (Pirineu central, vessant sud, Prepirineu) ens trobem en terra de ningú i els gruixos són febles i sovint insuficients per esquiar. L’estabilització del mantell ha portat a reduir el perill d’allaus a 2 en el pitjor dels casos. El cap de setmana no presentarà canvis tret d’algunes febles nevades que no faran variar aquests perills. Trobem crostes dures a cotes baixes, mitges i altes i neu pols ventada a les zones més elevades (>2500m).

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

Com ja s’ha dit el mantell de neu és molt abundant al Pirineu més occidentals i atlàntic, on trobem gruixos de més d’1 m a les cotes més altes i neu abundant fins als fons de les valls.  Al vessant sud del Pirineu Central la neu segueix sent insuficient per esquiar ja que hi ha un escàs mantell. El vessant nord del Pirineu central  (Aran, franja nord del Pallars i de la Ribagorça, nord d’Andorra i Ariège), el mantell de neu és prou gruixut per esquiar-lo escollint sectors llisos. De cara al cap de setmana el perill d’allaus moderat al Pirineu occidental i atlàntic (Pirineu atlàntic, Navarrès i oest d’Aragó) i Feble a la resta del Pirineu  (Aran, Pallars, Ribagorça, Alt Urgell, Andorra, Cerdanya, Ripollès…).

ATENCIÓ:

  • Les pluges posteriors a les nevades han generat una crosta de neu dura a la superfície de mantell que dificulta els descensos.

  • Eviteu sectors del vessant sud Pirinenc (Pallars Sud, Ribagorça, Alt Urgell i Cerdanya) excepte pistes innivades, si voleu estalviar-vos reparar els esquis.

  • Els sectors del Pirineu més oriental que tenen neu, presenten una neu força dura, és recomanable portar material adequat (grampons i piolet)

​DISTRIBUCIÓ DEL MANTELL NIVAL

Gruix

El Pirineu oriental és esquiable per damunt de 1900 m en orientacions nord i 2300 en orientacions sud amb gruixos modestos que van de 15 a 50 cm.
El Prepirineu, i vessant sud del Pirineu (Alt Urgell, Cerdanya, Berguedà, Baix Pallars) presenta gruixos dèbils d’entre 10 i 30 cm per damunt de 1800 m i no és recomanable esquiar-hi per falta de neu
El vessant nord dels Pirineus centrals i les zones d’influència (Val d’Aran, nord del Pallars, Ariège…) és esquiable per damunt de 1600 m en orientacions nord i 2000 m en orientacions sud.
El Pirineu occidental i atlàntic és esquiable per damunt de m a les orientacions nord i 1300 a les orientacions sud.

Tendència

La tendència de cara al cap de setmana és que es mantingui la situació però que una enfarinada sense complicacions a nivell “allauístic” faciliti les ascensions i els girs amb esquís.

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Donat que hem vist que el perill d’allaus és baix arreu del Pirineu, us animem a prioritzar zones on hi hagi prou neu per a fer esquimu, com algunes zones de la Val d’Aran. Una de les zones on podríem realitzar una ruta senzilla i amb força neu fins al Tuc dera Pincela des de Bagergue. Una zona actualment amb neu abundant en un terreny llis. A gaudir de la ruta!

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!

Rebeu cada setmana aquest butlletí a través del nostre canal de TELEGRAM a https://t.me/esquimu

Amb la col·laboració d’Òscar Jorba

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »