MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquí de muntanya – Mantell estabilitzat.

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 
RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

Encarem el cap de setmana post nadal amb una situació similar a la setmana passada. La situació és millor pel que fa a perill d’allaus. Els gruixos de neu han disminuït molt! Tant a cotes baixes com a mitges i principalment les solanes. La resta d’espais es mantenen similars, una neu humida que amb presència de fred es regelarà fent  més estable el mantell però a la vegada, més dur i potencialment perillós. Algunes nevades poden afegir uns pocs centímetres a l’occidental i resta del vessant nord, que amb el vent poden generar algun punt amb gruixos superiors.  Seguim amb un vessant nord pirinenc carregat de neu i un vessant sud que fluixeja amb algunes excepcions (el ripollès o el vessant sud del Pirineu de Navarra i oest d’Aragó). El cap de setmana tan sols observem un augment del fred que potenciarà la crosta del mantell en general (sobretot solanes elevades) .

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

Com ja s’ha dit el mantell de neu és abundant al Pirineu més occidentals i atlàntic. Al vessant sud del Pirineu Central la neu segueix sent insuficient per esquiar ja que hi ha un escàs mantell. El vessant nord del Pirineu central  (Aran, franja nord del Pallars i de la Ribagorça, nord d’Andorra i Ariège) el mantell de neu es prou gruixut per esquiar-lo escollint sectors llisos. El mantell es presenta regelat arreu, arran de les elevades temperatures dels darrers dies. De cara al cap de setmana el perill d’allaus serà feble (1) a gran part dels Pirineus excepte el sector occidental on es manté en moderat (2) .

ATENCIÓ:

  • Les pluges posteriors a les nevades han generat una crosta de neu dura a la superfície de mantell que dificulta els descensos. 

  • Eviteu sectors del vessant sud Pirinenc (Pallars Sud, Ribagorça, Alt Urgell i Cerdanya) excepte pistes innivades, si voleu estalviar-vos reparar els esquis.

  • És recomanable portar grampons i piolet i material per què trobem neu regelada arreu del Pirineu

​DISTRIBUCIÓ DEL MANTELL NIVAL

Gruix

El Pirineu oriental és esquiable per damunt de 2000 m en orientacions nord i 2400 en orientacions sud amb gruixos modestos que van de 15 a 50 cm.

El Prepirineu, i vessant sud del Pirineu (Alt Urgell, Cerdanya, Berguedà, Baix Pallars, Ribagorça) presenta gruixos dèbils d’entre 10 i 30 cm per damunt de 1800 m i no és recomanable esquiar-hi per falta de neu.

El vessant nord dels Pirineus centrals i les zones d’influència (Val d’Aran, nord del Pallars, Ariège…)  és esquiable per damunt de 1500 m en orientacions nord i 1900 m en orientacions sud. Presenta gruixos de 20 a 60 cm.

El Pirineu occidental  i atlàntic és esquiable per damunt de  1200 a les orientacions nord i 1600 a les orientacions sud. Presenta gruixos de 20 a 80 cm.

Tendència

La tendència de cara al cap de setmana és que es mantingui la situació però que una enfarinada faciliti les ascensions i els girs amb esquís. 

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Donat que hem vist que el perill d’allaus és baix arreu del Pirineu, us animem a prioritzar zones on hi hagi prou neu per a fer esquimu, com algunes zones de la Val d’Aran. Una de les zones on podríem realitzar una ruta senzilla i amb força neu fins al Tuc dera Pincela des de Bagergue. Una zona actualment amb neu abundant en un terreny llis. A gaudir de la ruta!

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!

Rebeu cada setmana aquest butlletí a través del nostre canal de TELEGRAM a https://t.me/esquimu

Amb la col·laboració d’Òscar Jorba

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »