MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquí de muntanya – Mantell estabilitzat.

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 
RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

Final d’any de canvis! Hem tingut nevades força generalitzades encara que febles a molt punts. No obstant això ha estat suficient per millorar l’estat del mantell, doncs en alguns llocs era dur com una pedra! La situació és manté arreu pel que fa a perill d’allaus: tenim unes nevades que han deixat gruixos de neu de modestos a moderats i que sumat al vent poden complicar la situació. Els properes hores i dies continuen les nevades, podent afegir més neu al Pirineu.  El fred, serà viu, per tant la qualitat de la neu serà pols en aquells llocs on hi hagi neu nova i dura i gelada on no hagi nevat prou o hagi fet molt vent. Ho expliquem tot a continuació!

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

El mantell de neu és abundant al Pirineu més occidentals i atlàntic. Al vessant sud del Pirineu Central la neu ha millorat les condicions però segueix sent complicat esquiar-hi. Cal buscar bé el terreny per esquiar-hi. Al vessant nord del Pirineu (Aran, franja nord del Pallars i de la Ribagorça, nord d’Andorra i Ariège…) el mantell de neu és prou gruixut per esquiar-lo en general. El mantell es presenta regelat en cotes altes ventades i amb neu pols seca a cotes més arrecerades del vent. El Pirineu oriental, vessant sud i Prepirineu, la neu dura hi predomina. De cara al cap de setmana el perill d’allaus serà feble (1) al Pirineu oriental i Prepirineu. Serà moderat (2) al vessant sud del Pirineu central i marcat (3) al vessant nord pirinenc i Pirineu occidental i atlàntic.

ATENCIÓ:

  • La neu segueix sent dura a cotes ventades, no us refieu de les nevades ja que aquesta neu s’ha repartit de forma irregular.

  • Eviteu sectors rugosos del vessant sud Pirinenc (Pallars Sud, Ribagorça, Alt Urgell i Cerdanya, Prepirineu i Pirineu oriental), ja que hi ha poca neu.

  • La presència de gel és persistent a cotes altes, és recomanable portar grampons i piolet i material adequat per què trobem neu regelada arreu del Pirineu

​DISTRIBUCIÓ DEL MANTELL NIVAL

Gruix

El Pirineu oriental és esquiable per damunt de 2000 m en orientacions nord i 2400 en orientacions sud amb gruixos modestos que van de 15 a 55 cm.
El Prepirineu, i vessant sud del Pirineu (Alt Urgell, Cerdanya, Berguedà, Baix Pallars, Ribagorça) presenta gruixos dèbils d’entre 10 i 40 cm per damunt de 1600 m i cal buscar terrenys llisos a l’hora d’escollir itineraris (Salòria, per exemple).
El vessant nord dels Pirineus i les zones d’influència (Val d’Aran, nord del Pallars, Ariège, pirineus atlàntics…) és esquiable per damunt de 1300 m en orientacions nord i 1600 m en orientacions sud. Presenta gruixos de 20 a 75 cm.

Tendència

La tendència de cara a finals d’any és que el perill augmenti progressivament arran de les nevades que aniran sumant cm.

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Donat que hem vist que el perill d’allaus augmenta arreu del Pirineu, us animem a prioritzar zones on el perill sigui més reduït! Consulteu els butlletins oficials per determinar la ruta (orientació i cotes!).

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!

Rebeu cada setmana aquest butlletí a través del nostre canal de TELEGRAM a https://t.me/esquimu

Amb la col·laboració d’Òscar Jorba

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »