MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquí de muntanya – Neu excel·lent

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 
RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

Entrem al 2021 amb bones condicions de neu en general! Alguns sectors encara requereixen de nevades per poder-hi esquiar amb condicions. La situació és manté arreu pel que fa a perill d’allaus: les nevades dels darrers dies han deixat gruixos de neu de considerables al vessant nord que en alguns casos han deixat alguns centímetres al vessant sud. El fred continua present afavorint una qualitat de neu excel·lent en aquells llocs on hagi nevat. La resta d’espais tenen una neu molt vella, en molts casos dura i regelada. Més detalls a continuació!

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

El mantell de neu és cada cop més abundant al Pirineu més occidental i atlàntic. Al vessant sud del Pirineu Central el mantell és feble i convé escollir zones llises amb presència de neu. Al vessant nord del Pirineu (Aran, franja nord del Pallars i de la Ribagorça, nord d’Andorra i Ariège…) el mantell de neu és gruixut àmpliament suficient per esquiar-hi. Com ja hem dit, tots els sectors que han rebut nevades, tenen una neu pols seca excel•lent. Les zones de transició una qualitat variable però amb gruixos escassos. El Pirineu oriental i Prepirineu presenta un mantell dur i regelat. De cara al cap de setmana el perill d’allaus serà feble (1) al Prepirineu. Serà moderat (2) al vessant sud del Pirineu central i Pirineu oriental i marcat (3) al vessant nord pirinenc i Pirineu occidental i atlàntic. Tot plegat a causa de la neu recent de les nevades dels darrers dies i el vent que ha generat sobreacumulacions.

ATENCIÓ:

  • Eviteu sectors rugosos del vessant sud Pirinenc (Pallars Sud, Ribagorça, Alt Urgell i Cerdanya, Prepirineu i Pirineu oriental), ja que hi ha poca neu.

  • La presència de gel és persistent a cotes altes del vessant sud. És recomanable portar grampons i piolet i material adequat per què trobem neu regelada arreu del Pirineu

​DISTRIBUCIÓ DEL MANTELL NIVAL

Gruix

El Pirineu oriental segueix esquiable per damunt de 2000 m en orientacions nord i 2400 en orientacions sud amb gruixos modestos que van de 15 a 55 cm.
El Prepirineu, i vessant sud del Pirineu (Alt Urgell, Cerdanya, Berguedà, Baix Pallars, Ribagorça) presenta gruixos dèbils d’entre 10 i 40 cm per damunt de 1600 m i cal buscar terrenys llisos i elevats a l’hora d’escollir itineraris.
El vessant nord dels Pirineus i les zones d’influència (Val d’Aran, nord del Pallars, Ariège, pirineus atlàntics…) és esquiable per damunt de 1300 m en orientacions nord i 1600 m en orientacions sud. Presenta gruixos de 20 a 80 cm (puntualment més d’1 metre)

Tendència

Esperant la possible nevada abundant de sud després de reis!

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Donat que hem vist que el perill d’allaus augmenta arreu del Pirineu, us animem a prioritzar zones on el perill sigui més reduït! Consulteu els butlletins oficials per determinar la ruta (orientació i cotes!).

Us proposem una interessant sortida de nivell exigent, al Pic de Ventolau.

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!

Rebeu cada setmana aquest butlletí a través del nostre canal de TELEGRAM a https://t.me/esquimu

Amb la col·laboració d’Òscar Jorba

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »