MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquí de muntanya – Arriba neu a les zones més necessitades

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 
RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

Pels afortunats que visqueu en zones del Pirineu tenim bones notícies: la neu arriba a aquells espais on hi era deficitària deixant uns Pirineus àmpliament innivats i esquiables d’acord amb el que s’explica en aquest butlletí. La situació d’allaus és manté arreu del Pirineu i augmenta a aquelles zones que es vegin afectades per la nevada del cap de setmana (vessant sud, Prepirineu i oriental). La neu caiguda juntament amb el fred atorga unes condicions de neu òptimes arreu sense excepcions. Les zones elevades i exposades al vent poden presentar neus mes velles i regelades però tot plegat molt localitzat.  Ho detallem a continuació.

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

El mantell de neu s’ha anat aposentant al sector mes occidental i vessant nord pirinenc i presenta una neu pols seca excel·lent. Aquest aposentament no ha fet disminuir el perill d’allaus, doncs el mantell es manté inestable en cotes altes i obagues d’aquests sector. El vessant sud del Pirineu i Prepirineu així com l’oriental veurà incrementat el gruix de neu millorant la qualitat i la quantitat i permetrà que les esquiades siguin més amenes. No obstant, algun sectors convé tenir en compte que en terrenys rugosos no hi ha prou neu i cal escollir itineraris llisos i obacs. La neu dura es redueix a espais ventats i molt localitzats, arreu del Pirineu. Amb tot, de cara al cap de setmana el perill d’allaus serà moderat (2) al Prepirineu i vessant sud del Pirineu i Pirineu oriental i marcat (3) al vessant nord del Pirineu i Pirineu atlàntic

ATENCIÓ:

  • Eviteu sectors rugosos del vessant sud Pirinenc (Pallars Sud, Ribagorça, Alt Urgell i Cerdanya, Prepirineu i Pirineu oriental), ja que hi ha poca neu. I la neu nova caiguda encara serà insuficient per tapar les rugositats. 

  • Les obagues elevades presenten una bona neu en general però tanmateix una major inestabilitat del mantell

​DISTRIBUCIÓ DEL MANTELL NIVAL

Gruix

El Pirineu oriental segueix esquiable per damunt de 2000 m en orientacions nord i 2300 en orientacions sud amb gruixos modestos que van de 15 a 65 cm.

El Prepirineu, i vessant sud del Pirineu (Alt Urgell, Cerdanya, Berguedà, Baix Pallars, Ribagorça) és esquiable per damunt dels 1900 m en les orientacions nord i 2300 m en orientacions sud i presenta gruixos dèbils d’entre 10 i 50 cm.

El vessant nord dels Pirineus i les zones d’influència (Val d’Aran, nord del Pallars, Ariège, pirineus atlàntics…)  és esquiable per damunt de 1300 m en orientacions nord i 1600 m en orientacions sud. Presenta gruixos de 20 a 100 cm.

Tendència

La tendència és que el perill augmenti en els sectors que rebin més nevades i que es mantingui o incrementi en menor mesura a la resta (vessant nord)

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Donat que hem vist que el perill d’allaus augmenta arreu del Pirineu, us animem a prioritzar zones on el perill sigui més reduït! Consulteu els butlletins oficials per determinar la ruta (orientació i cotes!).

Us proposem una interessant sortida de nivell exigent, al bony de la Redona, Vall de Boí, Alta RIbagorça.

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!

Rebeu cada setmana aquest butlletí a través del nostre canal de TELEGRAM a https://t.me/esquimu

Amb la col·laboració d’Òscar Jorba

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »