MÓN PIRINENC

La gran nevada Filomena al Pirineu!

Avui arriba el dia de fer un balanç del que ha donat de si aquesta llarguíssima onada de fred, que es va iniciar el dia de Nadal, fins ben bé el dia 11 de gener, amb temperatures que han estat algunes jornades extremadament fredes (no es repetien des de feia 9 anys) i valors rècords com els mesurats al Clot del Tuc de la Llança de -34,8ºC. I com acaben moltes de les grans fredorades? Amb una nevada, la borrasca filomena va escombrar aquesta massa d’aire gèlid, comportant una nevada extensa i intensa al Pirineu i Prepirineu. Veiem més dades!

ONADA DE FRED

En general tot desembre, tret d’algunes jornades prèvies a Nadal, ja vam viure una situació de temperatures baixes, tot i que va ser a partir d’aquell dia, que les temperatures van caure en picat i les nevades al vessant nord del Pirineu i resta del Pirineu axial, van ser abundants.. 

A inicis del 2021 vam tenir els valors més freds de tot l’episodi, amb registres a l’alta muntanya entre els -15ºC i -20ºC, i que en casos concrets com el clot del tuc de la Llança, vam assolir el dia 8 de gener, els -34,8ºC, una de les dades més extremes mai mesurades a la península Ibèrica. T’expliquem més sobre aquest cas, aquí!

GRAN NEVADA

Filomena serà recordada durant molts anys per ser la nevada històrica al centre d’Espanya, amb gruixos de neu que han arribat als 70cm, com a la mateixa ciutat de Madrid, una situació completament inusual.

Aquí al Pirineu podríem considerar la nevada de més modesta, però realment el més destacable va ser el gran gruix de neu que va caure allà on menys neva, les cotes més baixes de l’Alta Ribagorça i especialment a la Conca de Tremp, amb gruixos que van arribar als 30cm de neu nova. Aquests són els principals gruixos de neu nova (sense sumar la que hi havia prèviament al temporal) mesurats en tot l’episodi:

Viu de Llevata: 60cm
Tuixent – Lavansa: 60cm
Sant Joan de l’Erm: 55cm
Xerallo: 52cm
Bosc Virós: 45cm
La Molina: 40cm
Llagunes: 30cm
Sant Martí de Canals: 28cm
Tremp: 27cm

Podeu veure en el vídeo anterior, els efectes de la nevada al Perves i Viu de Llevata, Alta Ribagorça.

 

LA NEVADA SALTA ALGUNES ZONES

Va sorprendre com la nevada va ser molt inferior en indrets concrets de l’Urgellet (la Seu d’Urgell) i punts de la Noguera Pallaresa (de Rialb a Collegats). Mentre la cota de neu es mantenia per sota dels 400m a tot ponent de Catalunya, vam tenir aquestes zones molt concretes on la cota va superar els 700m, degut al reescalfament del vent fort de gregal que va bufar entre la tarda de dissabte i matí de diumenge, fent que aquí plogués feblement durant hores, mentre a pocs metres de distància la nevada era molt abundant. 

El vent en sobrepassar les muntanyes de Bescaran, arriben més reescalfats a la Seu d’Urgell. El mateix passa amb les muntanyes de Torreta de l’Orri i serres del sud del Cantó, que provoquen un reescalfament de la massa d’aire provinent de gregal cap a les cotes més baixes de la vall de la Noguera Pallaresa.

 

 

 

Amb el suport de: 

Tradueix »