MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquí de muntanya – Pendents de les fortes nevades!

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 
RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

Després de dos dies de forta calor, torna l’ambient hivernal, que farà disminuir el perill d’allaus que tant havia augmentat per la calor i la pluja. El cap de setmana vindrà marcat per noves nevades, especialment abundants al vessant nord del Pirineu. A la resta, s’endurirà el mantell de valent, i tindrem nevades moderades que milloraran la neu per poder-hi esquiar més fàcilment. La situació pel que fa a allaus no és per relaxar-se, perquè seguirem a la banda alta de perill a la major part del Pirineu, tot i l’estabilització del mantell.

Ho detallem a continuació.

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

A hores d’ara, el mantell de neu és abundant a tots els vessants del Pirineu i a totes les cotes. Les precipitacions en forma d’aigua dels últims dies, han generat un mantell molt humit que es regela als matins. Les zones que tinguin nevades (vessant nord i zones d’influència) perdran aquesta duresa. El fred, que tornarà a fer-se notar, afavorirà una estabilització del mantell general, tret dels sectors que rebin nevades més abundants de cara a diumenge. Actualment segueixen esquiables tots els sectors del Pirineu escollint obagues al vessant sud. Després d’aquesta variabilitat meteorològica ens trobem en una situació complexa amb perill 3 (marcat) a tot el vessant nord Pirinenc i el vessant sud excepte Pirineu oriental i Prepirineu., que presenten un perill 2 (moderat).

ATENCIÓ:

  • Les zones que no rebin nevades el cap de setmana, presentaran un mantell dur i regelat.
    Escollim terrenys simples, amb pendents suaus en zones amb perill 3.
  • Les quantitats de neu nova que caiguin el cap de setmana poden incrementar aquest perill.

​DISTRIBUCIÓ DEL MANTELL NIVAL

Gruix

El Pirineu oriental és esquiable per damunt de 1600 m en orientacions nord i 1800 m en orientacions sud amb gruixos que van de 20 a 110 cm.
El Prepirineu, i vessant sud del Pirineu (Alt Urgell, Cerdanya, Berguedà, Baix Pallars, Ribagorça) presenta gruixos destacables d’entre 20 i 100 cm i és esquiable per damunt de 1500 m a les orientacions nord i 1900 m a les orientacions sud llises.
El vessant nord dels Pirineus centrals i les zones d’influència (Val d’Aran, nord del Pallars, Ariège…) és esquiable per damunt de 1300 m en orientacions nord i 1700 m en orientacions sud. Presenta gruixos de 30 a 140 cm.
El Pirineu occidental i atlàntic és esquiable per damunt de 1300 m a les orientacions nord i 1700 m a les orientacions sud. Presenta gruixos de 30 a 150 cm.

 

Tendència

La tendència de cara al cap de setmana és que es mantingui o disminueixi la situació de perill al vessant sud, i que es mantingui o s’incrementi al vessant nord.

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Donat que hem vist que el perill d’allaus augmenta arreu del Pirineu, us animem a prioritzar zones on el perill sigui més reduït! Consulteu els butlletins oficials per determinar la ruta (orientació i cotes!).

Us proposem una interessant sortida Tuc de la Salana – Val d’Aran.

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!

Rebeu cada setmana aquest butlletí a través del nostre canal de TELEGRAM a https://t.me/esquimu

Amb la col·laboració d’Òscar Jorba

 

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »