MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquí de Muntanya – Després de dies primaverals, torna l’hivern.

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 
RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

Els canvis de temps bruscos persisteixen i després d’uns dies de bonança i caloreta, torna a venir el fred moderat i neu a molts indrets del Pirineu. Aquesta situació tornarà a complicar el panorama la segona part del cap de setmana, ja que el perill d’allaus podria accentuar-se al vessant nord, on previsiblement, hi hauria nevat més. El vessant sud comença a presentar-se just de neu, sobretot les zones exposades al vent; la poca neu que hi ha comença a estar dura o encrostada, també tindrem nevades dissabte al Pirineu occidental i diumenge, a l’oriental.

Ho detallem a continuació.

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

A hores d’ara, el mantell de neu és abundant al vessant nord del Pirineu i més feble al vessant sud. La calor dels últims dies ha fos molta de la neu que presentaven les solanes i cal ascendir força per trobar-hi neu. Les precipitacions en forma d’aigua dels últims dies, han generat un mantell molt humit que es regela als matins. Les zones que tinguin nevades (vessant nord i zones d’influència) milloraran les condicions per esquiar-hi. Actualment segueixen esquiables tots els sectors del Pirineu escollint preferentment obagues al vessant sud. Després d’aquesta variabilitat meteorològica ens trobem en una situació complexa amb perill 3 (marcat) a tot el vessant nord Pirinenc i les zones d’influència i perill 2 al vessant sud inclòs Prepirineu i Pirineu oriental.

ATENCIÓ:

  • Les zones que no rebin nevades el cap de setmana, presentaran un mantell dur i regelat.
  • Escollim terrenys simples, amb pendents suaus en zones amb perill 3.
  • Les quantitats de neu nova que caiguin el cap de setmana poden incrementar aquest perill.

​DISTRIBUCIÓ DEL MANTELL NIVAL

Gruix

El Pirineu oriental és esquiable per damunt de 1700 m en orientacions nord i 2200 m en orientacions sud amb gruixos que van de 20 a 100 cm.
El Prepirineu, i vessant sud del Pirineu (Alt Urgell, Cerdanya, Berguedà, Baix Pallars, Ribagorça) presenta gruixos destacables d’entre 20 i 100 cm i és esquiable per damunt de 1700 m a les orientacions nord i 2200 m a les orientacions sud llises.
El vessant nord dels Pirineus centrals i les zones d’influència (Val d’Aran, nord del Pallars, Ariège…) és esquiable per damunt de 1400 m en orientacions nord i 1800 m en orientacions sud. Presenta gruixos de 30 a 140 cm.
El Pirineu occidental i atlàntic és esquiable per damunt de 1400 m a les orientacions nord i 1800 a les orientacions sud. Presenta gruixos de 30 a 150 cm.

 

Tendència

La tendència de cara al cap de setmana és que es mantingui o augmenti el perill en funció dels gruixos de neu que s’acumulin.

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Donat que hem vist que el perill d’allaus augmenta arreu del Pirineu, us animem a prioritzar zones on el perill sigui més reduït! Consulteu els butlletins oficials per determinar la ruta (orientació i cotes!).

Us proposem una interessant sortida Pic de Colilla i Tossal Bovinar

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!

Rebeu cada setmana aquest butlletí a través del nostre canal de TELEGRAM a https://t.me/esquimu

Amb la col·laboració d’Òscar Jorba

 

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »