MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquí de Muntanya – Cap de setmana força estable.

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 
RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

Encarem un cap de setmana amb estabilitat després d’uns dies moguts. Serà un cap de setmana ideal per fer sortides a la muntanya, ja que farà bon temps, les temperatures es mantindran a la banda baixa i haurà nevat a tot el Pirineu. Tanmateix, com sempre no podem abaixar la guàrdia amb les allaus. I és que tots els terrenys que contenen suficient neu per esquiar-hi, és susceptible de presentar riscos. En aquest sentit el perill d’allaus serà superior al vessant nord que al sud, degut a les nevades que cauran just abans d’entrar al cap de setmana. Ho detallem a continuació.

Ho detallem a continuació.

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

A hores d’ara, el mantell de neu és abundant al vessant nord del Pirineu i lleugerament deficitari en algun sector del vessant sud. Les nevades dels últims dies han deixat un mantell de neu molt necessari a les cotes mitjanes i altes de tot el Pirineu. Aquestes, han substituït el gel i zones pelades pel vent per un mantell més agraït i esquiable a tot el vessant sud. Les temperatures fredes del cap de setmana permetran mantenir aquesta qualitat de neu. No obstant això algunes zones més exposades (cims, per exemple) poden ser ventades i perdre part de la neu caiguda. Amb aquest panorama, ens plantem al cap de setmana amb un perill 3 (marcat) a tot el vessant nord Pirinenc i perill 2 (moderat) al vessant sud, inclòs Prepirineu i Pirineu oriental.

ATENCIÓ:

  • La neu nova i el vent poden donar lloc a plaques de vent i un perill d’allaus marcat als sectors on hagi nevat més.
  • Escollim terrenys simples en zones amb perill 3.

​DISTRIBUCIÓ DEL MANTELL NIVAL

Gruix

El Pirineu oriental és esquiable per damunt de 1600 m en orientacions nord i 2200 m en orientacions sud amb gruixos que van de 20 a 110 cm.
El Prepirineu, i vessant sud del Pirineu (Alt Urgell, Cerdanya, Berguedà, Baix Pallars, Ribagorça) presenta gruixos destacables d’entre 20 i 100 cm i és esquiable per damunt de 1600 m a les orientacions nord i 2200 m a les orientacions sud llises.
El vessant nord dels Pirineus centrals i les zones d’influència (Val d’Aran, nord del Pallars, Ariège…) és esquiable per damunt de 1400 m en orientacions nord i 1800 m en orientacions sud. Presenta gruixos de 30 a 150 cm.
El Pirineu occidental i atlàntic és esquiable per damunt de 1400 m a les orientacions nord i 1800 a les orientacions sud. Presenta gruixos de 30 a 160 cm.

 

Tendència

La tendència de cara al cap de setmana és que el mantell es vagi estabilitzant i que el perill d’allaus vagi a menys.

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Donat que hem vist que el perill d’allaus encarta es elevat a zones del Pirineu, us animem a prioritzar zones on el perill sigui més reduït! Consulteu els butlletins oficials per determinar la ruta (orientació i cotes!).

Us proposem una interessant sortida Bonaigua, Saboredo, Gerber.

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!

Rebeu cada setmana aquest butlletí a través del nostre canal de TELEGRAM a https://t.me/esquimu

Amb la col·laboració d’Òscar Jorba

 

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »