MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS
Esquí de Muntanya – Ambient de cru hivern!
EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 
RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

Després d’unes nevades al vessant nord Pirinenc, la situació ha canviat lleugerament. Si bé al vessant sud es mantenen les mateixes condicions (gairebé), al vessant nord ha millorat notablement la qualitat de la neu, però la superfície esquiable és la mateixa que abans, ja que la neu que ha caigut sobre terra sec no és suficient per esquiar-hi.

Ho detallem a continuació.

 

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

A hores d’ara, el mantell de neu es presenta dur o molt dur a gairebé tot el vessant sud pirinenc. És a dir, la duresa del mantell s’incrementa com més al sud ens situem. No obstant això, el fred és viu i això farà que no hi hagi neu primavera a les hores centrals del dia. El vessant nord Pirinenc i les zones d’influència presenten unes condicions òptimes, ja que la neu nova i seca permet esquiar-hi amb facilitat. El mantell de neu és escàs o inexistent, sobretot a cotes mitjanes i baixes i a les solanes del vessant sud. Les solanes del vessant nord tampoc són esquiables en general, ja que la neu que hi ha caigut no és suficient per cobrir el dèficit. L’estabilitat del mantell ha canviat arran de les nevades. Al vessant nord és on han estat més generoses i conseqüentment hi ha un perill d’allaus moderat (2). També algunes zones d’influència presenten perill moderat (Part alta de la Cerdanya, Nord del Pallars, Ribagorça). A la resta (Pirineu oriental i Prepirineu) el perill d’allaus és feble (1).

ATENCIÓ:

  • El mantell de neu està molt gelat al vessant sud Pirinenc, imprescindible portar material d’alpinisme.
  • El mantell de neu és insuficient per esquiar-lo a les solanes de tot el Pirineu.

​DISTRIBUCIÓ DEL MANTELL NIVAL

Gruix

El Pirineu oriental és esquiable per damunt de 2000 m en orientacions nord i 2400 m en orientacions sud amb gruixos que van de 20 a 110 cm.
El Prepirineu, i vessant sud del Pirineu (Alt Urgell, Cerdanya, Berguedà, Baix Pallars, Ribagorça) presenta gruixos destacables d’entre 20 i 100 cm i és esquiable per damunt de 2000 m a les orientacions nord i 2400 m a les orientacions sud llises.
El vessant nord dels Pirineus centrals i les zones d’influència (Val d’Aran, nord del Pallars, Ariège…) és esquiable per damunt de 1700 m en orientacions nord i 2100 m en orientacions sud. Presenta gruixos de 30 a 170 cm.
El Pirineu occidental i atlàntic és esquiable per damunt de 1600 m a les orientacions nord i 2000 a les orientacions sud. Presenta gruixos de 30 a 170 cm.

 

Tendència

La tendència de cara al cap de setmana és que el mantell mantingui les mateixes condicions amb un mantell que tendirà a estabilitzar-se.

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Donat que hem vist que el perill d’allaus encarta es elevat a zones del Pirineu, us animem a prioritzar zones on el perill sigui més reduït! Consulteu els butlletins oficials per determinar la ruta (orientació i cotes!).

Us proposem una interessant sortida Pic de la Mina

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!

Rebeu cada setmana aquest butlletí a través del nostre canal de TELEGRAM a https://t.me/esquimu

Amb la col·laboració d’Òscar Jorba

 

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »