MÉTEO ARTICLE

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Méteo-Article: Molt fred, massa calor i ara, poca neu!

Dragon khan de situacions meteorològiques les que hem viscut aquest darrer hivern al Pirineu! Des d’una de les onades de fred més llargues i intenses dels últims anys, a calorades i entrades successives de pols sahariana que han fet minvar i molt les reserves de neu a gran part del Pirineu. Fem un repàs de la situació viscuda i de les reserves actuals de neu al Pirineu. Som-hi!!

Sense donar-nos, l’hivern ha volat i volem parlar avui sobre la neu acumulada al Pirineu, conseqüència directa de les situacions que hem viscut durant els darrers mesos.

Comencem fent-nos ressò de l’interessant repàs de com ha estat l’hivern al Pirineu, gràcies al resum que els companys del Cenma-IEA d’Andorra han publicat els darrers dies. En aquest resum trobem una interessant gràfica, on podem veure l’anomalia de la temperatura diària durant l’hivern 2020-2021, on veiem els dies on hem tingut temperatures superiors a la mitjana (color vermell) i jornades més fredes respecte a la mitjana (color blau).


Anomalia de la temperatura diària durant l’hivern 2020-2021. Font CENMA

La conclusió és clara, hem viscut dos períodes freds fins a la primera meitat de gener, en especial la llarga onada de fred de Nadal i fins passat Reis, amb valors molt rigorós de fred i que van acabar amb el temporal Filomena, amb una forta nevada força generalitzada.. En canvi a partir de llavors, les entrades del sud van comportar l’arribada de tres irrupcions d’origen saharià, que va comportar les pesades situacions de cel marronós durant moltes jornades i precipitacions de fang que van deixar la neu acumulada amb aspecte de xocolata!

[
Aspecte de Boí Taüll després de les nevades de fang, el 5/2/2021

I aquest llarg període de temperatures per sobre de la mitjana, sumat a una neu marró que té més capacitat d’escalfar-se i doncs, fondre’s, ha comportat un descens important de les reserves de neu a bona part del Pirineu, tret del seu vessant nord, on les nevades més abundants i recent, mantenen unes millors condicions de gruixos de neu. Veiem quatre exemples:

Comencem al vessant nord, a la Bonaigua per exemple, veiem que els gruixos estan una mica per sota de la mitjana climàtica per l’època, tot i que els valors són força òptims.

Font ICGC

Si anem al vessant sud però, les reserves són més modestes, tot i que el Pirineu occidental català sol tenir gruixos de neu més abundants que no al central i oriental. En tot cas cal comentar, que el màxim sol donar-se a l’abril i començament de maig a alta muntanya, tenim doncs, marge per veure nevar i incrementar aquestes reserves de neu actuals.

Font ICGC

Pirineu central tenim Malniu, amb reserves inferiors a les mitjanes dels darrers anys, fruit de les darreres calorades..

Font ICGC

I per acabar al Pirineu oriental també tenim en general poca neu.

Font ICGC

Les previsions a curt termini no donen cap situació que faci incrementar el gruix de neu a les nostres muntanyes, tot el contrari, però si mirem les tendències a llarg termini, com ja vam parlar en el darrer reportatge, així com si fem cas a les estadístiques climàtiques, encara tenim temps per veure incrementar les reserves de neu abans de finalitzar la primavera!

Ho anirem veiem les properes setmanes!

Albert de Gràcia

No et pots perdre...
Món Pirinenc

.

Descobreix el Pirineu!

.

Glossari MeteoPirineus

.

.

.Reportatge de:

.

.

Amb el Amb el suport de:

Tradueix »