MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS
Esquí de Muntanya – Dualitat Vesant Nord i Sud
EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 
RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

Encarem el cap de setmana amb un vessant nord del Pirineu amb força neu recent i bones condicions i un vessant sud una mica més just. No obstant això, encara trobem neu arreu per fer esquiades, al vessant sud a cotes altes obagues. La qualitat de la neu és força bona i no es presenta tan gelat com en dies anteriors al vessant nord. El perill d’allaus s’ha anat estabilitzant als sectors on tant havia ascendit el darrer cap de setmana.

Ho detallem a continuació.

 

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

A hores d’ara, el mantell de neu es presenta dur a les cotes altes del vessant sud i més tou i agradable a la resta. L’ambient de primavera afavoreix que la neu es torni pastosa i humida a les hores centrals del dia, sobretot en zones d’exposició del sol. La lleugera nevada caiguda just abans d’iniciar el cap de setmana afavorirà unes millors esquiades al vessant nord pirinenc. A la resta la situació serà similar: neu escassa i dura. Les sortides d’esquí de muntanya al vessant sud del Pirineu és recomanable realitzar-les en cotes altes i obagues per evitar rascar els esquís. A banda, les solanes del Pirineu, en general no són esquiables, tret de les cotes més elevades (per damunt de 2500 m). L’estabilitat del mantell ha tendit a millorar des de moment en què va acabar l’últim episodi de nevades. Al vessant no podem abaixar la guàrdia en zones on s’hagi pogut acumular més neu amb el vent formant plaques de vent. Amb tot, el perill d’allaus és moderat (2) al vessant nord del Pirineu i les zones pròximes amb influència arran de les nevades que poden haver generat sobre acumulacions.

ATENCIÓ:

  • Atenció zones elevades i susceptibles d’acumular neu amb el vent. El perill d’allaus local augmenta en aquests punts.
  • El mantell de neu és insuficient per esquiar-lo a les solanes de tot el Pirineu.

​DISTRIBUCIÓ DEL MANTELL NIVAL

Gruix

El Pirineu oriental és esquiable per damunt de 2000 m en orientacions nord i 2400 m en orientacions sud amb gruixos que van de 20 a 110 cm.
El Prepirineu i vessant sud del Pirineu (Alt Urgell, Cerdanya, Berguedà, Baix Pallars, Ribagorça) presenta gruixos destacables d’entre 20 i 100 cm i és esquiable per damunt de 2000 m a les orientacions nord i 2400 m a les orientacions sud llises.
El vessant nord dels Pirineus centrals i les zones d’influència (Val d’Aran, nord del Pallars, Ariège…) és esquiable per damunt de 1700 m en orientacions nord i 2000 m en orientacions sud. Presenta gruixos de 30 a 180 cm.
El Pirineu occidental i atlàntic és esquiable per damunt de 1600 m a les orientacions nord i 2000 a les orientacions sud. Presenta gruixos de 30 a 180 cm.

 

Tendència

La tendència de cara al cap de setmana és que el mantell mantingui les mateixes condicions amb un mantell que tendirà a estabilitzar-se.

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Donat que hem vist que el perill d’allaus encarta es elevat a zones del Pirineu, us animem a prioritzar zones on el perill sigui més reduït! Consulteu els butlletins oficials per determinar la ruta (orientació i cotes!).

Us proposem una interessant sortida Tuc de Parros

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!

Rebeu cada setmana aquest butlletí a través del nostre canal de TELEGRAM a https://t.me/esquimu

Amb la col·laboració d’Òscar Jorba

 

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »