MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS
Esquí de Muntanya – Darrer butlletí de la temporada 20-21!!!
EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 
RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

Darrer cap de setmana amb butlletí d’allaus coincidint amb els festius de Pasqua. La neu es presenta per sota l’habitual en general, i al Prepirineu ja no és esquiable fora les pistes. La resta, presenta neu a les obagues i en molts casos de forma intermitent. Convé escollir bé el terreny per tal de poder realitzar una sortida d’esquí de muntanya amb neu continua. La neu es presenta dura i regelada als matins, i primavera a les hores centrals del dia. La nuvolositat en augment i les febles nevades poden millorar lleugerament el mantell i pal·liar la duresa del mantell.

Ho detallem a continuació.

 

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

A hores d’ara, el mantell de neu es presenta dur en general, als matins i matinades. D’altra banda, tendeix a estovar-se molt al llarg del dia a causa de sol. Les obagues més inclinades mantenen la duresa tot el dia. No obstant això, les febles nevades que puguin caure poden millorar aquestes condicions pel que fa a la qualitat, que no la quantitat (les zones esquiables seran les mateixes). Aquestes nevades afavoriran que el mantell sigui més tou i agraït, però tanmateix seguirà sent humit i es poden formar pans a les soles d’alguns esquís. Les sortides en esquí de muntanya s’han de realitzar en obagues elevades per trobar neu assegurada i continuada. El mantell de neu és inexistent a la majoria de solanes i molt deficitari al Prepirineu i vessant sud pirinenc. L’estabilitat del mantell ha anat i anirà a més en el transcurs del cap de setmana. Amb tot, poden presentar-se allaus de neu humida a les hores centrals del dia i al vessant nord, però amb poca probabilitat. El vessant nord i les zones d’influència presenten un perill 2 d’allaus moderat. La resta del Pirineu presenta un perill 1 (feble)

ATENCIÓ:

  • El mantell de neu està molt gelat a tot el Pirineu, imprescindible portar material d’alpinisme.
  • El mantell de neu és insuficient per esquiar-lo a les solanes de tot el Pirineu i a tot el Prepirineu.
​DISTRIBUCIÓ DEL MANTELL NIVAL

Gruix

El Pirineu oriental és esquiable per damunt de 2000 m en orientacions nord i 2500 m en orientacions sud amb gruixos que van de 20 a 110 cm.
El vessant sud del Pirineu (nord de l’Alt Urgell, nord de la Cerdanya, Baix Pallars, Ribagorça) presenta gruixos d’entre 20 i 80 cm i és esquiable per damunt de 2000 m a les orientacions nord i 2400 m a les orientacions sud llises.
El Prepirineu (sud de la Cerdanya, Berguedà, Solsonès) no és esquiable per falta de neu excepte alguna raconada obaga per damunt de 2200 m. Presenta gruixos màxims de 50 cm
El vessant nord dels Pirineus centrals i les zones d’influència (Val d’Aran, nord del Pallars, Ariège…) és esquiable per damunt de 1800 m en orientacions nord i 2200 m en orientacions sud. Presenta gruixos de 30 a 170 cm.
El Pirineu occidental i atlàntic és esquiable per damunt de 1700 m a les orientacions nord i 2100 a les orientacions sud. Presenta gruixos de 30 a 170 cm.

 

Tendència

La tendència de cara al cap de setmana és que el mantell mantingui les mateixes condicions amb un mantell que tendirà a estabilitzar-se i que veurà millorades les condicions amb l’aportació de noves nevades.

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Donat que hem vist que el perill d’allaus encarta es elevat a zones del Pirineu, us animem a prioritzar zones on el perill sigui més reduït! Consulteu els butlletins oficials per determinar la ruta (orientació i cotes!).

Us proposem una interessant sortida Llauset Pic Tempestats

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!

Rebeu cada setmana aquest butlletí a través del nostre canal de TELEGRAM a https://t.me/esquimu

Amb la col·laboració d’Òscar Jorba

 

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »