MÉTEO ARTICLE

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Méteo-Article: Relació de ruixats de primavera, amb les muntanyes nevades

La primavera és una estació on els ruixats de tarda al Pirineu, comencen a ser cada cop més freqüents, gràcies a l’augment de temperatura que ajuda a activar els corrents convectius. Així doncs, les zones més “càlides” tindran més capacitat de generar núvols de pluja i en canvi aquelles més fredes (amb neu) menys, en parlem a continuació!

A gran part del Pirineu català l’estació de l’any que més precipitacions tenim és l’estiu i va completament relacionat amb la calor. A més calor, més nuvolades (cumulonimbus) que acaben generant moltes tardes de calor,  tempestes que deixen precipitacions abundants a molts indrets del Pirineu.

Aquests ruixats no són estrictament estiuencs, sinó que comencen a mesura que la temperatura es va enfilant  amb l’arribada de la primavera. Les primeres situacions de tronades de tarda solen donar-se a l’abril, al maig s’incrementen i són molt freqüents al juny.

La resposta la trobem amb els corrents convectius, que ascendeixen per la generació de calor a les valls del Pirineu, cap als cims, donat que l’aire càlid és menys dens que el fred i per tant, puja pels vessants de les muntanyes. En anar ascendint la massa d’aire es refreda i condensa la seva humitat, creant nuvolades que acabaran donant ruixats i tempestes.

Ara bé, a la primavera, especialment als mesos d’abril i maig, l’alta muntanya del Pirineu encara es troba molt nevada i en canvi el Prepirineu molt més despullat de neu. Aquest fet implica que la capacitat de tenir més calor al Prepirineu que al Pirineu sigui major i en relació, que tinguem més generació de corrents tèrmics a les zones més càlides (Prepirineu) que a les fredes (Pirineu).

A mesura que avança la primavera i la neu va fonent de les muntanyes, podrem comprovar com cada cop són més freqüents les tempestes i ruixats de tarda, també a l’alta muntanya, especialment a partir del juny. Està clar però, que estem parlant de situacions de convecció i no pas d’altres situacions que generen pluges i neu a casa nostra, com pot ser el pas de borrasques o fronts per la serralada, aquí les precipitacions arriben a qualsevol indret del Pirineu.

Acabarem fent una reflexió de la situació d’aquesta primavera del 2021, on la neu acumulada respecte a altres anys és molt menor i hem pogut comprovar com la distribució dels ruixats convectius d’aquests dies arriba més enllà del Prepirineu i s’endinsa per moltes zones del vessant sud del Pirineu que ja es troben amb molt poca neu! Podem constatar doncs, que menys neu sol ser també conseqüència de més ruixats convectius de tarda!

Albert de Gràcia

No et pots perdre...
Món Pirinenc

.

Descobreix el Pirineu!

.

Glossari MeteoPirineus

.

.

.Reportatge de:

.

.

Amb el Amb el suport de:

Tradueix »