MÉTEO ARTICLE

SEGUEIX LES

PREVISIONS

La nit de diumenge a dilluns una línia de tempestes molt important va creuar els Pirineus d’oest a est. Molts de vosaltres ens vau preguntar que havia sigut aquell vent i si ens havia passat un tornado per sobre… Les tempestes anaven acompanyades d’aparat elèctric, vent i calamarsa; algunes fins i tot tenien fenòmens meteorològics més severs; no era un tornado, sinó un esclafit! Tot seguit us ho expliquem:

Font: CCMA

 

A partir de les vuit del vespre de diumenge a la tarda, una línia de tempestes provinent de l’Aragó va creuar el Pirineu d’oest a est amb força rapidesa. Les tempestes tenien associats els típics fenòmens meteorològics que les acompanyen: llamps i trons, vent i calamarsa.

Font: METEOCAT

En alguns observatoris es van mesurar ratxes de vent superiors als 80 km/h. És el cas de les estacions meteorològiques de Vielha i Das, on les ratxes van assolir els 80,6 km/h i els 89,6 km/h, respectivament. Es tracta, doncs, d’un fet poc habitual que està associat a fenòmens meteorològics extrems com els esclafits i els tornados.

 

Són els esclafits i els tornados el mateix fenomen atmosfèric? NO!

 

Els esclafits, en anglès downbursts, es donen quan, en una tempesta, una massa d’aire es desploma verticalment cap al terra. En impactar amb el terra, es genera un efecte similar al d’una ona expansiva, ja que provoca ràfegues de vent molt fortes, normalment d’entre 80 i 160 km/h, tot i que algunes vegades poden assolir pics superiors als 200 km/h. Aquest fenomen meteorològic es veu clarament quan afecta un bosc, ja que els arbres estan tombats en totes direccions de manera concèntrica i pot afectar una gran superfície.

 

Vídeo d’un esclafit a Bielorússia el 2016.

 

En canvi, els tornados són grans remolins, també associats a les tempestes, que ho xuclen tot cap al seu interior i després llancen els objectes cap enfora a gran velocitat, projectant-los a centenars de metres i, algunes vegades, a algun quilòmetre de distància. Les velocitats que poden assolir els seus vents són molt variables i la seva intensitat està definida per l’escala de Fujita-Pearson.

 

Font: https://bibliotecadeinvestigaciones.wordpress.com/

 

Després del pas d’un tornado, les destrosses no segueixen cap ordre com en els esclafits. Els objectes que s’ha endut queden disposats de manera caòtica allà on cauen. A casa nostra, normalment, els tornados arriben a F1, tot i que en algun cas aïllat s’ha registrat un F3; per tant, les rafegues de vent que tenen associades són d’entre 100 i 180km/h. Normalment afecten superfícies relativament petites i la seva trajectòria descriu una línia més o menys recta.

 

Vídeo d’un tornado a la República Txeca el passat mes de juny

 

De fet, els tornados (quan toquen terra) i les tubes o caps de fibló (quan no arriben a tocar terra), són uns fenòmens extremadament rars al Pirineu. Primerament perquè la orografia heterogènia de la zona, amb pics i valls separats per poca distància, dificulten que hi hagi cisallament vertical, ingredient clau per a la formació dels tornados.

A més d’aquesta orografia, que en dificulta la observació; també hi influeix la baixa densitat de població de la zona, ja que els Pirineus ocupen el 20% de la superfície de Catalunya, i només hi viu el 6% de la població.

Tenint aquests aspectes en consideració, no és estrany, doncs, que hi hagi poques observacions d’aquests fenòmens al Pirineu. El 1887 Jacint Verdaguer relata breument el pas d’un possible tornado per l’avetosa de Sant Joan de l’Erm, ho escriu així:

Font: Tesi Doctoral del meteoròleg Oriol Rodríguez Ballester

 

L’últim que se’n té constància, va veure’s el juny de 2017 a l’Alta Cerdanya, entre Bolquera i Eina. Al periòdic L’indepéndant van fer-ne una petita crònica.

Font: @MeteoLanguedoc

 

Així doncs, queda clar que un tornado i un esclafit són diferents fenòmens meteorològics, malgrat que puguin ocasionar danys força similars. Per si encara ho dubtàveu, el que diumenge al vespre vam experimentar en pròpia pell a molts punts del Pallars, d’Andorra, l’Alt Urgell i la Cerdanya va ser un esclafit!

Si teniu imatges o videos d’aquest episodi, ens les podeu fer arribar a info@meteopirineuscatalans.com i les publicarem en aquesta entrada!

 

No et pots perdre...
Món Pirinenc

.

Descobreix el Pirineu!

.

Glossari MeteoPirineus

.

.

.Reportatge de:

.

.

Amb el Amb el suport de:

Tradueix »