MÉTEO ARTICLE

SEGUEIX LES

PREVISIONS

L’Onada De Calor de la Mare de Déu d’Agost Al Pirineu

Entre els dies 12 i 15 d’agost del 2021, hem viscut una de les onades de calor més importants dels últims anys. Com ha afectat aquesta onada de calor al Pirineu? Hi ha hagut algun rècord? Tot seguit us ho expliquem:

 

Aquest dissabte 14 d’agost al migdia a través d’un radiosondatge es mesurava, sobre la vertical de Barcelona, 27.6ºC a 850hPa, uns 1.500 m. Aquest valor empata amb el rècord que es va assolir el 23 de juliol del 2009.

 

Font: METEOCAT

 

A principis de setmana, l’onada de calor ja causava estralls a Itàlia i al nord d’Àfrica. El dimecres 11 es mesuraven 48,8ºC a Siracusa, a l’illa de Sicília que, falta de confirmació oficial per la OMM, és la temperatura més alta mai enregistrada a Europa, superant els 48,0ºC mesurats a Atenes l’any 1977. Un altre rècord que s’ha batut ha estat a Tunis, a la capital de Tunísia, un s’ha arribat als 49,0ºC.

 

 

 

Però tornem a casa nostra…

Dimecres també, l’onada de calor començava a afectar Ponent i les Terres de l’Ebre. Al vespre es van formar tempestes seques que van provocar esclafits a molts indrets; a Riba-roja d’Ebre es va arribar a 38,4ºC a les 19:45h, i a Seròs es va registrar la màxima del país, 39,5ºC, que es va assolir passades les 21h a causa d’aquestes corrents descendents d’aire càlid. Al Prepirineu i al Pirineu, les ventades van arribar ja de nit, i van fer que temperatures superessin els 30ºC en força localitats passada la mitjanit.

Font: METEOCAT

Les mínimes tan altes van fer que ja el dijous les temperatures màximes es disparessin i es van assolir 41ºC a St. Romà d’Abella, Llimiana i Tremp, 40ºC a Solsona i Organyà o 39ºC a Oliana, Pinós i La Quar. Malgrat que dijous al vespre no hi van haver esclafits, i la temperatura va poder baixar una mica més, en alguns indrets, la temperatura mínima de tota la jornada va ser rècord. A 1.225 metres d’alçada, a La Comella, Andorra, hi va haver una mínima de 20,2ºC, i es que en aquesta estació és la 5a nit tropical registrada des que hi ha dades, al 2007; i les altres 4 es van mesurar el 2019.

Font: METEOCAT

 

El divendres no hi va haver cap fenomen sever que fes disparar les temperatures mínimes, tot i així es van assolir els 42ºC a St. Romà d’Abella i Llimiana, 41ºC a Tremp, 40ºC a Organyà, Solsona i Oliana i 39ºC a La Pobla de Segur, Coll de Nargó, La Quar i Pinós. A La Comella, Andorra, es registra la 6a nit tropical de la història amb 20,6ºC, i a Aixàs, a 1.538m es registra també una nit tropical amb 20,3ºC.

 

Dissabte arriba el pic de l’onada de calor i, entre el Pirineu i el Prepirineu, es baten rècords de temperatures màximes absolutes en 13 estacions!!! S’arriba als 43ºC a St. Romà d’Abella, Tremp, Llimiana i Organyà, 42ºC a La Pobla de Segur, Solsona, 41ºC a Oliana, Lladurs i Coll de Nargó, 40ºC a La Seu d’Urgell i La Quar, 39ºC a Guixers, Martinet, Guardiola de Berguedà, Castellar de n’Hug i Berga!

A Andorra també es registren rècords absoluts en quatre estacions; 37,8ºC a Escaldes, 37,7ºC al Roc de St. Pere, 35,8ºC a La Comella i 34,1ºC al La Cortinada.

 

Font: METEOCAT

 

I diumenge 15 la calorada ja va anar de baixada; això no obstant se seguien superant els 39ºC a diversos punts de la serralada. Es va arribar als 42ºC a Llimiana, 41ºC a Tremp, St. Romà d’Abella, Solsona i Oliana, 40 a Organyà i La Pobla de Segur, 39ºC a Lladurs i a La Quar i es vam batre rècords de temperatura mínima a mitjana muntanya, com els 26ºC enregistrats a Estana!

 

En molts punts aquesta onada de calor no ha estat tan forta com la que ens va afectar entre el 25 i els 30 de juny del 2019, però ha estat prou intensa com per fer caure un grapat de rècords. Esperem que aquest articles us hagi agradat! Fins a la pròxima Meteopirinencs/es!

No et pots perdre...
Món Pirinenc

.

Descobreix el Pirineu!

.

Glossari MeteoPirineus

.

.

.Reportatge de:

.

.

Amb el Amb el suport de:

Tradueix »