ESQUIMU

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquimu – Mantell de neu més estable

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

A hores d’ara, el mantell de neu es presenta sec a les obagues i transformat (regelat o humit) a les solanes. El mantell és força irregular amb sobreacumulacions i cims pelats de neu, en general. El perill d’allaus ha minvat notablement a tot el Pirineu, sense excepcions.  latent però amb complexitats. D’una banda, les orientacions que miren el sud presenten problemes pel que fa a allaus de fusió (resultat de la fusió de la neu a les hores centrals del dia). Les orientacions nord més seques presenten capes profundes inestables que poden fer cedir el mantell. 

Amb tot, ens trobem en un cap de setmana amb perill 2 (moderat) a tot el Pirineu excepte al Prepirineu, on trobem un perill 1 (feble).

ATENCIÓ:

– S’aconsella realitzar sortides la primera meitat del dia a les solanes  

– Molts cims estan llimats pel vent i no tenen neu. 

– Les obagues poden presentar neus seques i molt agraïdes però tanmateix poden presentar inestabilitats que es mantindran en els propers butlletins. 

La coincidencia de Nadal i Sant Esteve amb el  cap de setmana ens dóna la possibilitat de gaudir d’un Nadal blanc, en un entorn pirinenc privilegiat amb abundància de neu. A tot això cal sumar-li un perill d’allaus que va de baixa arreu. I tot plegat gràcies a aquest anticicló que ens ha acompanyat i ens acompanyarà uns quants dies. Aquest, està propiciant unes solanes amb neu deficitaria, sobretot a cotes baixes i mitges. Ara bé, les obagues presenten neu en totes les seves cotes. El mantell de neu és dur a les solanes (humida als migdies) i seca o fins i tot amb pols a les obagues (tret de les zones ventades). A hores d’ara el perill d’allaus ha minvat prou com per poder planejar sortides a tots els sectors pirinencs. Això sí, sempre atenent a les complexitats que s’expliquen en aquest butlletí. Endavant!

Gruixos

El Pirineu oriental és esquiable per damunt de 1500 m en orientacions nord. i 2100m en orientacions sud amb gruixos que van de 20  a 110 cm.

El Prepirineu és esquiable per damunt de 1800 m en orientacions nord i 2200 metres en orientacions sud. Aquest sector presenta gruixos de 20 a 70 cm.

El vessant sud del Pirineu (Pallars sud, Ribagorça, Sobrarbe sud, Cerdanya…) és esquiable per damunt de 1500 metres en orientacions nord i 2000 metres en orientacions sud amb gruixos que van dels 20 als 120 cm.

El vessant nord dels Pirineus centrals i les zones d’influència (Val d’Aran, nord del Pallars, Ariège…) és esquiable per damunt de 1300 m en orientacions nord i 1500 m en orientacions sud. Presenta gruixos de 20 a 150 cm. 

El Pirineu occidental i atlàntic és esquiable per damunt de 1200 m a les orientacions nord i 1500 m a les orientacions sud. Presenta gruixos de 20 a 170 cm.

Tendència

La tendència és a mantenir-se els propers dies, donat que l’anticicló i les temperatures, continuaran mantenint les mateixes condicions.

 

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Us proposem una sortida d’ESQUIMU per anar fins al Pic de la Dona, un cim recomanable per a la iniciació d’aquesta activitat d’esquí fora de pistes.
No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!

Amb la col·laboració d’Òscar Jorba

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »