ESQUIMU

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquimu – Mantell de neu més estable

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

A hores d’ara, el mantell de neu es presenta sec i pols només a les obagues més elevades (zones molt localitzades). Les solanes presenten una neu dura al matí i neu humida i primavera a les hores centrals del dia. En general el mantell presenta una tova i humida més digna de la primavera que de l’hivern. Les obagues més baixes (1500 – 2500 m) poden presentar crostes que s’enfonsen o neus dures que poden derivar a neus més toves al llarg del dia. Amb aquestes condicions el perill d’allaus s’ha vist alterat i ha desencadenat a una situació més típica de la primavera: allaus de fusió. Aquestes allaus causades per les altes temperatures i per la irradiació del sol es presenten preferentment a les hores centrals del dia. Amb tot això, el perill d’allaus és 2 (moderat) a tot el Pirineu excepte al Prepirineu, on el perill és 1 (feble).

ATENCIÓ:

– S’aconsella realitzar sortides la primera meitat del dia.  

– Molts cims estan llimats pel vent i no tenen neu. 

– Es recomana portar grampons i piolet per les condicions de la neu que puguem trobar.

Per aquest inici d’any nou només desitgem una normalització de les temperatures…. Quines temperatures desorbitades estem tenint. I això, com no, es tradueix a unes condicions de neu deplorables així com un augment dels perills d’allaus. Per sort vam tenir un novembre generós en neu que permet mantenir (de moment) la neu per esquiar. Aquest cap de setmana podrem gaudir d’unes esquiades amb elevades temperatures  i sol a tot el Pirineu sense excepcions. La neu a les solanes es presentarà regelada als matins i primavera a les tardes. La neu pols es redueix a obagues molt inclinades i a cotes molt elevades. La anomalia de temperatures positives també portaran a desestabilitzar el mantell accentuant dinàmiques més pròpies de la primavera. 

En tot cas, sembla que la propera setmana arriba fred (precaució amb el regel de la neu!) i algunes nevades. Ho anirem seguint! Propera previsió ESQUIMU, 13 de gener.

Tot això ho expliquem a continuació!

Gruixos

Recordeu que el vent va fer volar molta neu de cims i alguns vessants, que ara per ara es troben completament despullats de neu.

El Pirineu oriental és esquiable per damunt de 1600 m en orientacions nord i 2200m en orientacions sud amb gruixos que van de 20 a 110 cm.

El Prepirineu és esquiable per damunt de 1800 m en orientacions nord i 2300 metres en orientacions sud. Aquest sector presenta gruixos de 20 a 70 cm.

El vessant sud del Pirineu (Pallars sud, Ribagorça, Sobrarbe sud, Cerdanya…) és esquiable per damunt de 1500 metres en orientacions nord i 2100 metres en orientacions sud amb gruixos que van dels 20 als 120 cm.

El vessant nord dels Pirineus centrals i les zones d’influència (Val d’Aran, nord del Pallars, Ariège…) és esquiable per damunt de 1400 m en orientacions nord i 1700 m en orientacions sud. Presenta gruixos de 20 a 150 cm. 

El Pirineu occidental i atlàntic és esquiable per damunt de 1300 m a les orientacions nord i 1600 m a les orientacions sud. Presenta gruixos de 20 a 160 cm.

Tendència

La tendència és a mantenir-se els propers dies, donat que l’anticicló i les temperatures, continuaran mantenint les mateixes condicions.

 

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Us proposem una sortida d’ESQUIMU per anar fins al TUC DERA PINCELA (VAL D’ARAN), un cim recomanable donat que presenta un dels indrets actualment més innivats del Pirineu.
No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!

Amb la col·laboració d’Òscar Jorba

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »