ESQUIMU

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquimu – Mantell de neu més estable

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

A hores d’ara, el mantell de neu es presenta  sec i pols a les obagues per damunt de 2000 metres. Les cotes mitges i les baixes presenten una neu molt dura, encrostada. A les solanes exposades el mantell pot humidificar-se a les hores centrals del dia. La muntanya presenta gruixos de neu molt excedentaris en general però en especial, al vessant nord i això fa que les cotes superiors a 2100 metres presentin complexitats. Doncs aquestes, presenten uns gruixos de neu importants que poden donar lloc a un mantell inestable, ja sigui per la neu acumulada pel vent com per les capes de neu inestable en profunditat. En aquestes zones no es pot abaixar la guàrdia i s’ha d’escollir bé el terreny. Deixant de banda les cotes elevades, la resta d’espais presenten una neu més dura (crostes) i fins i tot molt dura que pot ser perillosa per les relliscades. El Prepirineu, en canvi, té gruixos de neu molt modestos, lluny dels de la resta del Pirineu. En el conjunt del Pirineu, les zones més assolellades poden presentar neu humida i primavera a les hores centrals del dia. Amb aquest panorama trobem un perill 3 (marcat) a tot el vessant nord del Pirineu, perill 2 (moderat) a tot el vessant sud i perill 1 (feble) al Prepirineu.

ATENCIÓ:

– Les cotes elevades del Pirineu en general presenten un mantell molt gruixut i pot presentar-se inestable.

– Es recomana portar grampons i piolet per les condicions de la neu que puguem trobar.

Ja tornem a ser-hi! un puja i baixa de temperatures que no fa més que recordar-nos que el clima para boig. Després de nevades, pluges, riuades i més nevades arriben dies de calma. Les cotes altes de quasi tot el Pirineu estan CARREGADISSIMES de neu. Les cotes mitges i baixes estan més perjudicades per la pluja. La situació dels últims dies va fer incrementar el perill d’allaus de forma molt notable. La bonança d’aquests últims dies no ha fet altra cosa que estabilitzar el mantell i minvar el perill en general. Però alerta, a cotes altes (<2100 metres) hi ha tanta neu que no es pot abaixar la guàrdia, sobretot al vessant nord. El cap de setmana estarà marcat pel fred propi d’aquesta época. El mantell de neu és pols a les cotes altes, en especial a les obagues. La resta d’espais poden presentar crostes o neu ventada fins i tot humida a les zones més assolellades i baixes. Per aquest cap de setmana es recomana escollir bé els terrenys, ja que le cotes altes poden ser força inestables.

Tot això ho expliquem a continuació!

Gruixos

El Pirineu oriental és esquiable per damunt de 1600 m en orientacions nord i 2200m en orientacions sud amb gruixos que van de 20  a 150 cm.

El Prepirineu és esquiable per damunt de 1900 m en orientacions nord i 2300 metres en orientacions sud. Aquest sector presenta gruixos de 20 a 70 cm.

El vessant sud del Pirineu (Pallars sud, Ribagorça, Sobrarbe sud, Cerdanya…) és esquiable per damunt de 1500 metres en orientacions nord i 2100 metres en orientacions sud amb gruixos que van dels 20 als 150 cm.

El vessant nord dels Pirineus centrals i les zones d’influència (Val d’Aran, nord del Pallars, Ariège…) és esquiable per damunt de 1400 m en orientacions nord i 1700 m en orientacions sud. Presenta gruixos de 20 a 200 cm.

El Pirineu occidental i atlàntic és esquiable per damunt de 1300 m a les orientacions nord i 1600 m a les orientacions sud. Presenta gruixos de 20 a 200 cm.

Tendència

La tendència és a mantenir-se els propers dies, donat que l’anticicló i les temperatures, continuaran mantenint les mateixes condicions.

 

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Us proposem una sortida d’ESQUIMU per anar fins als Clots de Rialba, una zona espectacular de les valls d’Àneu.
No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!

Amb la col·laboració d’Òscar Jorba

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »