PdG---banner-1920x350px

Estanys de Colells, Encamp – Andorra

DESCOBERTA: ESTANYS
Moltes vegades volem cercar estanys de gran bellesa però malauradament la massificació en certes dates, ens juga una mala passada. Aquesta proposta però, ens pot assegurar que la nostra sortida estarà marcada per la tranquil·litat de l'entorn, enmig d'un entorn perfecte d'alta muntanya.
Estanys Colells - MeteoPirineus (3)

Tenim ganes de descobrir estanys poc coneguts d’Andorra, així que us volem proposar la visita dels Estanys de Colells al comú d’Encamp, on gaudirem d’un paisatge poc freqüentat i una ruta que ofereix una gran varietat de paisatges i vistes espectaculars!

Per moltes persones una de les rutes més conegudes d’estanys a Andorra, és la circular a Pessons, un fantàstic circ glacial amb una dotzena d’estanys de gran bellesa. A tocar però, trobem un altre circ glacial, el de Colells, que amaga tres estanys de mida mitjana, allunyat de massificacions i que ofereixen una magnífica proposta per descobrir uns dels estants més bonics d’Encamp.

COM S’HI ARRIBA?

Per arribar-hi, agafem la carretera d’Andorra al Pas de la Casa (CG-2), i entre Soldeu i l’entrada als túnels ( que no hem d’agafar ) trobarem l’entrada a mà dreta als aparcaments de les Pistes de Grau-Roig. aparcarem al segon pàrquing, sector del Cubil.

.

.

El Clima:

Obert cap al nord, el circ que envolta Pessons i Colells arreplega la majoria de situacions que provenen del nord, especialment a l'hivern quan les nevades solen ser abundants o molt abundants. L'estiu, tindrem una zona força verda, a causa de les regulars precipitacions que tenim especialment amb xàfecs de tarda.
MeteoPiri_500x500

Sabies que?

L'orientació nord d'aquesta vall, la seva gran altitud i l'elevada presència de nevades a la zona al llarg de l'hivern, fa que sigui una de les zones on la neu es manté més dies al llarg de l'any, al Principat d'Andorra.
LA NOSTRA PROPOSTA DE RUTA:

Sortim de l'aparcament del Cubil, a 2.100 m. Comencem a pujar per les pistes en direcció al Telecadira del Cubil. Un cop allà continuem pujant per la pista "GRANOTA" seguint marques de punts grocs. Arribem a una petita fita de pedres a la nostra dreta, que ens indica el camí per dins de bosc de Pessons, ple de Nerets, per pujar fins a "l'Estany Primer de Pessons" situat a 2.300m, seguint les marques de color groc en tot moment.

Magnífiques vistes, el Pic Baix de Cubil i Pic Alt de Cubil al davant nostre. De la nostra dreta prové el camí amb les marques pintades del GRP Andorra (Gran Recorregut de País, ruta circular que dóna tota la volta a Andorra). Nosaltres seguim el camí cap a l'esquerra, buscant marques de GR (blanques i vermelles) i un gran cartell de fusta indicatiu de la "Collada de Montmalús". Fem una petita baixada atents per creuar el riu que surt de l'Estany Primer de Pessons i busquem les marques de GR a la nostra dreta, travessant per sobre de les roques.

Un cop a l'altra banda, seguim un petit corriol amb marques de GR fins a l'Estany de Coma Estremera. Ens esperen dues pujades, la primera curteta i la segona una mica més llarga, però de fàcil progressió.

Un cop superada aquesta pujada arribem a un tram de pista, la seguim passant per sota d'un teleesquí, i seguint els cartells indicatius de Collada de Montmalús fins a travessar la cruïlla de pistes. Seguim pels cartells indicatius i passem pel costat del *Memorial d'Albert Viladomat.

Deixarem la pujada normal a la collada de Montmalús a la dreta, i buscarem progressar pel llom esquerre per anar a buscar la Coma d'Estremera. Des d'on tindrem una espectacular panoràmica del Circ dels Colells. Aquí podem observar com l'alçada produeix un inici marcat de canvi d'estatge, com ja no queden pràcticament pins i només sobreviuen plantes baixes, com la festuca, el neret o el bruc d'hivern.

Sobre els 2.450m intentem no guanyar més alçada, entrem en una zona amb bastants blocs de granit caòtics, de manera que anar ben equipats amb bon calçat és molt recomanable si volem grimpar una mica per ells, per anar a buscar el primer dels tres "Estanys de Colells" que veurem avui.
Un cop arribats al primer estany, el voregem deixant-lo a la nostra dreta seguint un camí que s'intueix amb algunes petites fites disperses, no fàcils de seguir, fins al següent estany, creuant una zona de meandres.

Tenim unes magnífiques vistes de la vall si ens acostem a la seva zona de desguàs, des d'aquí neixen les aigües del "Riu dels Colells".

Per anar a buscar el tercer estany, el més gran, haurem de retrocedir si hem anat a veure el desguàs de l'estany, per anar a buscar els rierols que nodreixen aquest segon estany, els creuem en direcció Est, i pugem per una petita canal d'herba una mica empinada però fàcil de progressar.

Un cop estiguem en el seu llom ja veurem l'últim estany, al qual ens dirigirem buscant la zona més còmoda i seguint algunes fites distanciades, que ens trobarem a la part més propera a l'estany. El vorejarem per complet per la part dreta, creuant un parell de blocs de granit petits i fàcils de travessar, per admirar les seves aigües transparents. Nosaltres vam gaudir de blocs de gel que creaven mosaics a les aigües espectaculars.

Des de la part final de l'Estany, baixarem en direcció nord, a buscar el GR-7 que ens portarà fins a la zona de pista novament. Aquest tram no està marcat i hi ha zones amb molts blocs granítics. És millor intentar evitar-los. Nosaltres vam anar amb tendència a la dreta, buscant les zones amb un desnivell que baixés més suau. En tota aquesta zona podem observar les marques al terra del desgast produït pels glacials sobre les roques de granit(* Aquí et pots esplaiar tu millor amb mes info). Finalment trobem una zona amb un petit meandre, on observem una gran marca de GR pintada en una roca. Des d'aquest punt, seguim les marques cap a la nostra esquerra, direcció a les pistes que hem estat veient en tot moment durant la nostra baixada, i que fan que l'orientació cap a on hem d'anar sigui més fàcil.

El camí de GR ens deixa a la pista "Montmalús". Aquí ens calcem els esquís i cap avall :) .... volia dir, ens lliguem bé les botes i realitzem la baixada per la pista, seguint descendint fins a arribar al "Clot" des d'allà seguim els indicadors fins a aparèixer a la zona central on surten tots els telecadires d'aquesta part de l'estació.

Powered by Wikiloc
DADES TÈCNIQUES DE LA RUTA
  • Duració de la ruta: Un dia sencer
  • Distància total: 8,7 km
  • Desnivell acumulat (en total): 776 m
  • Temps total (sense parades): 4 hores
  • Dificultat: Mitjana. Si no volem ascendir fins al cims, podem girar pel mateix camí un cop visitats els estanys.
  • Època recomanada: Entre maig i octubre per no trobar neu.

COMARCA: Andorra
LLOC: Encamp

Amb el suport de:

logo encamp - meteopirineus
Les últimes propostes de Descoberta:
Ruta amb raquetes pels estanys de...
La Cerdanya
Estanys de la Pera
A l'oest de la Cerdanya, hi trobem els estanys de la Pera. És una de les zones lacustres més interessants i més visitades, sobretot durant l'estiu, del Pirineu Oriental. El seu paisatge, es caracteritza per tonalitats singulars de colors vermells i grisos. Avui proposem doncs, una ruta amb raquetes fins aquest indret!
DESCOBERTA: RAQUETES DE NEU
Sortida skimo al cim de Noucreus ...
Ripollès
Cim de Noucreus
Avui proposem una sortida d'esquí de muntanya (skimo) per la Vall de Núria, un dels indrets amagats i més bonics del Pirineu oriental. Des d'aquest lloc, presentem una ruta fins al cim del Noucreus, frontera amb França, amb unes vistes espectaculars. Més detalls a continuació:
DESCOBERTA: ESQUIMU
Ruta amb raquetes pel Pla de la L...
Cerdanya
Aransa
L'estació d'esquí nòrdic Aransa -oberta l'any 1986-, es troba situada al poble d'Arànser, al terme municipal de Lles de Cerdanya. Envoltada per muntanyes de renom a la comarca, com la Tossa Plana de Lles o el Pic de Sirvent, és troba ubicada a la conca dels Estanys de la Pera. Avui proposem doncs, una ruta amb raquetes per aq...
DESCOBERTA: RAQUETES DE NEU

SUBSCRIU-TE AQUÍ A LA NOSTRA AGENDA D'ACTIVITATS

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí