BANNER DESCOBERTA

Ascensió al Puigsacalm des del Coll de Bracons (Osona-Garrotxa)

DESCOBERTA: EXCURSIONISME
Coronant la serralada Transversal, muntanyes que es poden considerar apèndix del Pirineu, trobem una majestuosa muntanya coberta per una de les fagedes més extenses de Catalunya. Parlem del Puigsacalm, una mítica muntanya de l'excursionisme!
Ascensió al Puigsacalm des del Coll de Bracons (Osona-Garrotxa)

L’ascensió al Puigsacalm (1.515 m) des del Coll de Bracons, és una de les conegudíssimes excursions de nivell fàcil per coronar aquest cim a cavall entre les comarques d’Osona i la Garrotxa. Situat al municipi de la Vall d’en Bas, és el punt més alt de la Serralada Transversal, és una mítica muntanya pels habitants de la zona, amb excel·lents vistes a les valls i a les serres del Pirineu. En el nostre cas, farem una petita variant més aèria del recorregut, passant pel Puig Tossell (1.461 m).

El Clima:

La Garrotxa és caracteritza per tenir un clima mediterrani, de tipus Prepirinenc Oriental cap al sector NO, i Prelitoral Nord al SE. Destaca també per ser un territori molt plujós, amb uns valors mitjans anuals de oscil·len entre els 850 i 1100 mm, trobant els màxims a les serralades més altes. L’estació més seca de l’any és l’hivern i la resta de l’any és força equilibrat en el conjunt de la comarca. Els hiverns són freds, amb mitjanes de 4 °C a 7 ºC, i els estius càlids, entre 17 °C i 22 ºC, amb una amplitud tèrmica entre moderada i alta. Sens dubte una comarca que no podem deixar de visitar!
DESCÀRREGA GRATUÏTA:
ANUNCIO DESCOBERTA

Sabies que?

Els voltants d'aquest massís està envoltat per desenes de salts d'aigua de diversa alçada, causats per les cingleres que especialment es precipiten cap a la comarca de la Garrotxa. Si ens agraden doncs les cascades (consulteu apartat de cascades de MeteoPirineus) podeu anar després d'uns dies de pluges abundants a gaudir de l'espectacle.
LA NOSTRA PROPOSTA DE RUTA:

Iniciem el nostre recorregut a l'aparcament del Coll de Bracons, a cavall entre les comarques d'Osona i Ripollès. Sortim des d'aquest punt, i ens enfilem per unes roques que trobem a l'altre banda de la carretera. Seguim pel camí, i trobarem un cartell que ens indica el nostre primer cim, Puig Tossell. Agafem aquest trencall, i anem pujant agafant altitud ràpidament, a causa de l'elevada pendent. Trobem diferents sistemes de cordes, que ens ajuden a pujar. Accedim primer de tot a la roca del Corb, per finalment arribar al Tossell Xic i seguidament al Tossel Gros (1.461 m).

Seguim per un camí carener, fins la fageda dels rasos de Manter i de Clivellers, on enllacem amb l'itinerari normal per fer el cim del Puigsacalm i puig dels Llops. S'hi accedeix per una petita fageda, la qual té una última pujada sense vegetació, on s'arriba al nostre cim principal: el Puigsacalm (1.515 m). Per acabar la ruta, tornem per l'itinerari normal, passant per la font Tornadissa, al final dels rasos de Manter i Clivellers. Anirem discorrent per un corriol entre el bosc, que ens durà altre cop a l'aparcament del Coll de Bracons.

 

Powered by Wikiloc
DADES TÈCNIQUES DE LA RUTA
  • Pics a realitzar: Puig Tossell (1.461 m) i Pic del Puigsacalm (1.515 m) 
  • Duració de la ruta: Un dia
  • Distància total: 9'29 km
  • Desnivell acumulat (en total):514 m (Altitud mínima: 1.175 m / Altitud màxima: 1.570 m)
  • Temps total (sense parades): 3:45 h
  • Punt d'inici i final: Aparcament Coll de Bracons
  • Dificultat: Fàcil
  • Època recomanada: És pot realitzar durant tot l'any. Tot i això, a l'hivern, tenir en compte que cal anar ben equipats per les condicions meteorològiques adverses o del propi terreny.
  • Material necessari: Mapes (Puigsacalm -Bellmunt. Escala 1:25.000. Editorial Alpina)
COMARCA: Garrotxa
LLOC: Puigsacalm

Amb el suport de:

Les últimes propostes de Descoberta:
Descoberta dels xaragalls d'Isòvo...
Cerdanya
Isòvol
Tornem a viatjar fins a la comarca de la Cerdanya, per descobrir una excepcional ruta per una de les formacions geològiques més característiques situada entre les poblacions d'Isòvol i Olopte. Els xaragalls o "esterregalls" són un espai natural protegits (ENP) relacionada amb la fossa de la Cerdanya i de l'Urgell. A continuac...
DESCOBERTA: EXCURSIONISME
Mata de Valencia des de MónNatura...
Pallars Sobirà
MónNatura Pirineus
La grandiositat de la Mata de Valencia, probablement una de les avetoses més extenses del Pirineu, ens ofereix gràcies a la seva frondositat un espectacle de verdor i foscor. Per descobrir-la proposem fer una gran circular que travessa bona part de la seva extensió, tot sortint d'un dels nostres racons preferits del Pallars, ...
DESCOBERTA: EXCURSIONISME
Ascensió a la Tossa Plana de Lles...
Cerdanya
Lles de Cerdanya
L'ascensió a la Tossa Plana de Lles (2.916 m), és la segona muntanya més elevada de tota la Cerdanya, superada pel Carlit, a la Cerdanya francesa amb 2.917 m. De les quatre muntanyes de la comarca que arriben gairebé els 3.000 m, la Tossa és la menys freqüentada, donant lloc a una ruta tranquil·la amb un recorregut força ràpi...
DESCOBERTA: EXCURSIONISME

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí