PdG---banner-1920x350px

Descoberta de la Fageda d’en Jordà, el volcà Croscat i Santa Margarida!

DESCOBERTA: EXCURSIONISME
Avui ens arribem fins a la comarca de la Garrotxa per descobrir la fageda més famosa de Catalunya, la fageda d'en Jordà. Completarem la visita allargant l'excursió des d'aquest bosc tan idíl·lic fins al volcà Croscat i el de Santa Magdalena. Situat al PN a la Zona Volcànica de la Garrotxa, un espai natural dels més especials de Pirineu, arran de la seva geologia i vulcanisme. A continuació descobrim més sobre aquest indret:
Fageda d'en Jordà - Garrotxa volcanic walking - meteopirineus catalans

La fageda d’en Jordà, una de les fagedes més famoses i visitades de tot Catalunya, creix sobre una colada de lava del volcà Croscat, oferint un impactant contrast entre el negre del sòl volcànic i la verdor de la densa fageda, un fet excepcional a casa nostra.

El terreny, caracteritzat per a ser una zona plana amb turons suaus (tossols, que expliquem més endavant) creats per la mateixa colada, és interessant de visitar en qualsevol època de l’any, tot i que si us recomanem que eviteu dins del possible els dies de més afluència de visitants, ja que la zona és molt concorreguda i per tant, perd una mica la seva essència.

Parlem de l’excepcionalitat d’aquesta zona volcànica als peus del Pirineu! Podem distingir 4 grans protagonistes volcànics a la zona, que tenen una edat molt jove, entre els 5.000 i els 700.000 anys.

  • Més de 40 volcans catalogats, amb 10 cràters d’explosió freatomagmàtica i ben conservats i 23 cons d’escòries producte de l’activitat estromboliana.
  • Més de 20 colades de lava i morfologies associades, una d’aquestes és la colada en blocs més ben conservada de la península Ibèrica que ocupa la fageda d’en Jordà i fins a 81 tossols (turonets originats per la interacció de zones humides amb les colades) i llacs de resclosa volcànica colmatats pels sediments que transporten els rius i torrents (la Vall d’en Bas és l’exponent més important d’aquest tipus de morfologies de tot l’estat espanyol).
  • Dipòsits (en tot el parc es localitza tot un espectre de dipòsits volcànics producte d’erupcions estrombolianes i, sobretot, freatomagmàtiques, on la diversitat de dipòsits d’aquestes característiques és dels més rics d’Europa.
  • Afloraments (50 afloraments d’interès que conserven i il·lustren els dipòsits i processos volcànics existents en el parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

A la ment de tots i sent una de les imatges més icòniques del Parc, ens ve la imatge de l’ermita de Santa Margarida ubicada al ben mig del cràter del seu volcà homònim i que coneixerem en la ruta que us presentem més endavant. Aquesta ermita originàriament era d’estil romànic, però fou destruïda pels moviments sísmics dels anys 1427-1428 (veure Terratrèmol de Catalunya de 1428).

Però, aquesta zona volcànica està extinguida? No! Segons l’anàlisi dels vulcanòlegs dins de l’escalat que fixa quatre graus de risc: baix, moderat, alt i molt alt aquí ens trobem en risc moderat. La probabilitat d’una erupció és baixa, però seria alta la pèrdua per danys materials i econòmics i el que sí es força segur és que tindrem una nova erupció, però ara per ara no hi ha cap evidència que sigui a curt termini..

Finalment, per tal de poder descansar i fer algun mos, us proposem descobrir un dels pobles més tradicionals i turístics de la zona, el poble de Santa Pau que conserva l’interessantíssim recinte de la vila vella, amb una fesomia i unes característiques medievals molt marcades. Destaca la plaça Major o Firal dels Bous: una plaça porxada de perfil irregular i arcs desiguals, que té una innegable personalitat, i que es disposa a l’entorn del castell, un edifici gran, compacte i robust que s’aixeca al punt més alt del poble.

No et perdis totes les altres propostes de visita de MeteoPirineus! Segueix-nos a les nostres xarxes socials i subscriu-te a la nostra newsletter!

El Clima:

Tal i com hem comentat amb anterioritat, és molt complicat trobar a Catalunya fagedes d'aquesta immensitat, i encara més si es té en compte la cota de 400m sobre el nivell del mar. Aquí trobem unes condicions climàtiques tan específiques provocades per l’abundància de pluges, especialment durant l’època càlida de l’any -sobretot les tempestes que descarreguen moltes tardes, superant al llarg de l’any els 1.000mm de precipitació! És sense cap mena de dubte, l’indret català més plujós a una cota tan baixa.
MeteoPiri_500x500

Sabies que?

A tocar de la Fageda d'en Jorda, trobem la Fageda és un projecte social que té per missió millorar la qualitat de vida i promoure la integració social de persones en situació de vulnerabilitat de la Garrotxa, mitjançant un treball real i digne. Podreu trobar Iogurts i Bífidus, melmelades, postres i gelats!
LA NOSTRA PROPOSTA DE RUTA:

Iniciem el nostre recorregut circular d'aproximadament 11 kms al Pla de Maçanell, per a donar la volta al Volcà del Croscat, admirant els colors de les seves graderes. Seguim per una pista direcció a l'aparcament de Can Serra. Des d'aquest indret, passarem per sota la carretera que porta al poble de Santa Pau, per dirigir-nos al centre de la fageda d'en Jordà, gaudint d'aquest bosc en plena esplendor. Anirem caminant a mà dreta, resseguint la bonica paret de pedra seca volcànica que envolta Cal Sastre i que ens porta a la pista que puja fins a Can Xel passant pel davant d'un gran pi. Un cop arribats a l'aparcament de Can Xel, agafem la carretera asfaltada direcció el Pla de Sacot, per passar per sota Sant Miquel, fins a l'oratori de Sant Isidre. Des d'aquí, pujarem fins al volcà de Santa Margarida passant pel Collet de Bassols fins al cràter. Finalment, gaudirem de l'ermita de Santa Margarida i baixarem cap al nostre punt d'inici passant pel Mas Caselles.

 
Powered by Wikiloc
DADES TÈCNIQUES DE LA RUTA
  • Pics a realitzar: Volcà Croscat i Volcà Santa Margarida
  • Duració de la ruta: Un matí
  • Distància total: 10'86 km
  • Desnivell acumulat (en total): 244 m (Altitud mínima: 733 m / Altitud màxima: 552 m)
  • Temps total (sense parades): 3:40 h
  • Punt d'inici i final: Pla de Maçanell
  • Dificultat: Fàcil
  • Època recomanada: És pot realitzar durant tot l'any. Tot i això, es recomanable fer-la durant la tardor per tal de contemplar els colors de la fageda i dels seus voltants.
  • Material necessari: Aigua i roba de recanvi, segons l'època de l'any. Mapes (Garrotxa. Escala 1:25.000. Editorial Alpina)

 

.

COMARCA: La Garrotxa
LLOC: Fageda d'en Jordà

Amb el suport de:

Les últimes propostes de Descoberta:
Ascensió a Comabona des del Refug...
Cerdanya
Comabona
Avui ens endinsem en una de les joies més emblemàtiques de la Serra del Cadí, el Comabona! Ens trobem al Parc Natural del Cadí-Moixeró, un indret fascinant que destaca per la seva impressionant formació de roca calcària i el seu relleu abrupte. Aquestes característiques ofereixen una vista espectacular del vessant nord que us...
DESCOBERTA: EXCURSIONISME
Ars - Ras de Conques
Alt Urgell
PN Alt Pirineu
Una opció fàcil i curta en ple PN de l'Alt Pirineu, on gaudirem d'increíbles paisatges i podrem fer un mos a un lloc encantador i molt agradable com es el Refugi Ras de Conques.
DESCOBERTA: EXCURSIONISME
Tossa Plana de Lles (2.905 m) - P...
Cerdanya
Fes un tomb per diferents cims de la Cerdanya, passant per un dels més emblemàtics de la Comarca i descobrint camins i vistes que no et deixaran indiferent!
DESCOBERTA: EXCURSIONISME

SUBSCRIU-TE AQUÍ A LA NOSTRA AGENDA D'ACTIVITATS

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí