Avui ens endinsem a la Zona Volcànica de la Garrotxa, un dels parcs naturals del territori català que no ens deixarà indiferents. És el millor exponent de paisatge volcànic de la península Ibèrica, amb aproximadament una quarantena de cons volcànics i més de 20 colades de laves basàltiques. D’altre banda, la seva orografia, el sòl i el clima proporcionen una vegetació, sovint exuberant, amb alzinars, rouredes i fagedes amb un valor paisatgístic que ens deixarà sense paraules!
Parlem doncs, de la fageda d’en Jordà, una de les fagedes més famoses i visitades de tot Catalunya. Aquesta reserva natural creix sobre una colada de lava del volcà Croscat que s’estén pels municipis de Santa Pau, Olot i les Preses. Aquesta excepcionalitat de bosc de faigs (Fagus sylvatica) es molt especial per créixer sobre la colada de lava del volcà, en un lloc pla amb turons suaus (tossols). En qualsevol època de l’any té gran varietat de colors, que fan del paisatge molt especial!
Finalment, per tal de poder descansar i fer algun mos, us proposem descobrir un dels pobles més tradicionals i turístics de la zona, el poble de Santa Pau. Aquest municipi, té un gran interès volcànic, ja que hi trobem el volcà de Santa Margarida o el volcà Croscat molt pròxims a la zona. Respecte el poble, conserva el seu encant medieval tradicional en la seva fisonomia de vila vella. En destaca dos parts molt importants: la plaça Major i el Firal dels Bous, en el punt més elevat del poble.
EL CLIMA DE LA ZONA:
Tal i com hem comentat amb anterioritat, no cal dir que en cap indret de Catalunya i menys a 400m sobre el nivell del mar, costa molt trobar fagedes i menys d’aquesta immensitat com la d’en Jordà. Aquí trobem unes condicions climàtiques tan específiques, provocades per l’abundancia de pluges, especialment durant l’època càlida de l’any -sobretot les tempestes que descarreguen moltes tardes en l’indret, superant al llarg de l’any els 1.000mm de precipitació!-. És sense cap mena de dubte, l’indret català més plujós a una cota tan baixa.