BANNER DESCOBERTA

Descoberta de la Fageda d’en Jordà, el volcà Croscat i Santa Margarida!

DESCOBERTA: EXCURSIONISME
Avui ens arribem fins a la comarca de la Garrotxa per descobrir la fageda més famosa de Catalunya, la fageda d'en Jordà. I volem completar la visita allargant l'excursió des d'aquest bosc tan idíl·lic, fins al volcà Croscat i el de Santa Magdalena. Situat al PN a la Zona Volcànica de la Garrotxa, un espai natural dels més especials de Pirineu, arran de la seva geologia i vulcanisme. A continuació descobrim més sobre aquest indret:
Descoberta de la Fageda d’en Jordà, el volcà Croscat i Santa Margarida!

Avui ens endinsem a la Zona Volcànica de la Garrotxa, un dels parcs naturals del territori català que no ens deixarà indiferents. És el millor exponent de paisatge volcànic de la península Ibèrica, amb aproximadament una quarantena de cons volcànics i més de 20 colades de laves basàltiques. D’altre banda, la seva orografia, el sòl i el clima proporcionen una vegetació, sovint exuberant, amb alzinars, rouredes i fagedes amb un valor paisatgístic que ens deixarà sense paraules!

Parlem doncs, de la fageda d’en Jordà, una de les fagedes més famoses i visitades de tot Catalunya. Aquesta reserva natural creix sobre una colada de lava del volcà Croscat que s’estén pels municipis de Santa Pau, Olot i les Preses. Aquesta excepcionalitat de bosc de faigs (Fagus sylvatica) es molt especial per créixer sobre la colada de lava del volcà, en un lloc pla amb turons suaus (tossols). En qualsevol època de l’any té gran varietat de colors, que fan del paisatge molt especial!

Finalment, per tal de poder descansar i fer algun mos, us proposem descobrir un dels pobles més tradicionals i turístics de la zona, el poble de Santa Pau. Aquest municipi, té un gran interès volcànic, ja que hi trobem el volcà de Santa Margarida o el volcà Croscat molt pròxims a la zona. Respecte el poble, conserva el seu encant medieval  tradicional en la seva fisonomia de vila vella. En destaca dos parts molt importants: la plaça Major i el Firal dels Bous, en el punt més elevat del poble.

EL CLIMA DE LA ZONA:

Tal i com hem comentat amb anterioritat, no cal dir que en cap indret de Catalunya i menys a 400m sobre el nivell del mar, costa molt trobar fagedes i menys d’aquesta immensitat com la d’en Jordà. Aquí trobem unes condicions climàtiques tan específiques, provocades per l’abundancia de pluges, especialment durant l’època càlida de l’any -sobretot les tempestes que descarreguen moltes tardes en l’indret, superant al llarg de l’any els 1.000mm de precipitació!-. És sense cap mena de dubte, l’indret català més plujós a una cota tan baixa.

El Clima:

DESCÀRREGA GRATUÏTA:
ANUNCIO DESCOBERTA

Sabies que?

LA NOSTRA PROPOSTA DE RUTA:
  • Pics a realitzar: Volcà Croscat i Volcà Santa Margarida
  • Duració de la ruta: Un matí
  • Distància total: 10'86 km
  • Desnivell acumulat (en total): 244 m (Altitud mínima: 733 m / Altitud màxima: 552 m)
  • Temps total (sense parades): 3:40 h
  • Punt d'inici i final: Pla de Maçanell
  • Dificultat: Fàcil
  • Època recomanada: És pot realitzar durant tot l'any. Tot i això, es recomanable fer-la durant la tardor per tal de contemplar els colors de la fageda i dels seus voltants.
  • Material necessari: Aigua i roba de recanvi, segons l'època de l'any. Mapes (Garrotxa. Escala 1:25.000. Editorial Alpina)

Powered by Wikiloc
Powered by Wikiloc
DADES TÈCNIQUES DE LA RUTA

Iniciem el nostre recorregut circular d'aproximadament 11 kms des del Pla de Maçanell, voltant pel Volcà del Croscat, admirant els colors de les seves graderes. Seguim direcció una pista on girarem a l'esquerra, que ens durà fins l'aparcament de Can Serra. Des d'aquest indret, passarem per sota la carretera que porta al poble de Santa Pau, per dirigir-nos al centre de la fageda d'en Jordà, gaudint d'aquest bosc en plena esplendor. Anirem caminant a mà dreta, resseguint la bonica paret de pedra seca volcànica que envolta Cal Sastre i que ens porta a la pista que puja fins a Can Xel passant pel davant d'un gran pi. Un cop arribats a l'aparcament de Can Xel, agafem la carretara asfaltada direcció el Pla de Sacot, per passar per sota Sant Miquel, fins a l'oratori de Sant Isidre. Des d'aquí, pujarem fins al volcà de Santa Margarida passant pel Collet de Bassols fins al cràter. Finalment, gaudirem de l'ermita de Santa Margarida i baixarem cap al nostre punt d'inici passant pel Mas Caselles.

.

COMARCA: La Garrotxa
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Descoberta de la Fageda d’en Jordà, el volcà Croscat i Santa Margarida!
Descoberta de la Fageda d’en Jordà, el volcà Croscat i Santa Margarida!
Les últimes propostes de Descoberta:
Descoberta dels xaragalls d'Isòvo...
Cerdanya
Isòvol
Tornem a viatjar fins a la comarca de la Cerdanya, per descobrir una excepcional ruta per una de les formacions geològiques més característiques situada entre les poblacions d'Isòvol i Olopte. Els xaragalls o "esterregalls" són un espai natural protegits (ENP) relacionada amb la fossa de la Cerdanya i de l'Urgell. A continuac...
DESCOBERTA: EXCURSIONISME
Mata de Valencia des de MónNatura...
Pallars Sobirà
MónNatura Pirineus
La grandiositat de la Mata de Valencia, probablement una de les avetoses més extenses del Pirineu, ens ofereix gràcies a la seva frondositat un espectacle de verdor i foscor. Per descobrir-la proposem fer una gran circular que travessa bona part de la seva extensió, tot sortint d'un dels nostres racons preferits del Pallars, ...
DESCOBERTA: EXCURSIONISME
Ascensió a la Tossa Plana de Lles...
Cerdanya
Lles de Cerdanya
L'ascensió a la Tossa Plana de Lles (2.916 m), és la segona muntanya més elevada de tota la Cerdanya, superada pel Carlit, a la Cerdanya francesa amb 2.917 m. De les quatre muntanyes de la comarca que arriben gairebé els 3.000 m, la Tossa és la menys freqüentada, donant lloc a una ruta tranquil·la amb un recorregut força ràpi...
DESCOBERTA: EXCURSIONISME

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí