BANNER_METEOPIRINEUS_PN_1920X350PX

Descoberta dels xaragalls d’Isòvol i All (Cerdanya)!

DESCOBERTA: EXCURSIONISME
Tornem a viatjar fins a la comarca de la Cerdanya, per descobrir una excepcional ruta per una de les formacions geològiques més característiques situada entre les poblacions d'Isòvol i Olopte. Els xaragalls o "esterregalls" són un espai natural protegits (ENP) relacionada amb la fossa de la Cerdanya i de l'Urgellet. A continuació descobrim més sobre aquest interessantíssim indret.
xaragalls cerdanya 1

Aquest ENP conegut com els esterregalls o “bad-lands” d’Isòvol, són unes formacions geològiques formades i erosionades amb el pas del temps. Perquè passi aquest fet, han d’estar formades d’uns materials fins i fàcilment erosionables com els que tenim aquí, argiles i gresos, tot i tenir també presència de conglomerats d’edat Miocè mitjà-superior (fa uns 15-8 milions d’anys), formats per còdols de quars, quarsites o pissarres, alternats amb minerals pesats com les magnetites.

La part erosionable correspon a les argiles o la part més arenosa de les formacions. Així doncs, els sediments d’aquest indret pertanyen a materials dipositats en un gran con al·luvial format durant la formació de la plana ceretana.

El que nosaltres podem observar a simple vista, és l’aixaragallament produïda pel rebliment de la fossa de la Cerdanya i la posterior erosió creada pels torrents que drenen cap al riu Segre. Aquests modelatges superficials tan característics són deguts a l’aigua que discorre sobre aquest sòl, i l’erosiona de forma continuada, soscavant profundes cicatrius en el terreny i atorgant un indret de paisatges variables i molt accidentat.

En moltes ocasions, la cicatriu formada per l’aigua (torrentera), va guanyant profunditat any rere any i també s’allarga el seu inici, podent coincidir amb altres cicatrius veïnes i creant espectaculars agulles de terra tova.

També en aquests ambients, si tenim la possibilitat de trobar blocs de roca més resistents a l’erosió, farà de paraigües a les roques toves que la sustenten i evitarà la seva erosió, creant unes xemeneies altives de materials fins amb el bloc de pedra com a barret. Típicament al Pirineu es coneixen com a bruixes o encantades i un dels més coneguts és el bolet de Figuerola d’Orcau.

Aquestes formacions no són exclusives de la Cerdanya en comarques veïnes com l’Alt Urgell, també podem trobar formacions de xaragalls de colors vermellosos, conegudes moltes vegades amb toponomies místiques, com per exemple, els set inferns a tocar de Bellestar (Alt Urgell).

El Clima:

Aquesta zona té unes peculiaritats geològiques que proporcionen la formacions d'aquestes estructures, però també ho és el seu clima. Les precipitacions, especialment de caràcter torrencial que es poden presentar algunes jornades d'estiu, ajuden a la erosió d'aquests materials. Per altra banda, els valors molts freds de l'hivern a causa de les inversions tèrmiques, quan en nits encalmades d'hivern podem tenir registres de temperatura que moltes nits arriben a baixar dels -10ºC, també ajuden a la dilatació de l'aigua (gel) del sòl, ajudant a que sigui més fàcil d'erosionar.
DESCÀRREGA GRATUÏTA:
gif Naturland

Sabies que?

Trobem altres exemples al Pirineu d'aquestes formacions, com per exemple al Coll de la Trapa, entre Saldes i Gósol, i a tocar de la Seu d'Urgell a Benavarre, conegut com els set inferns!
LA NOSTRA PROPOSTA DE RUTA:

Iniciem el nostre recorregut al cementiri del terme municipal d'Isòvol i Ger, direcció NO seguint un petit tram asfaltat. Seguidament seguim la mateixa direcció ja per un camí de terra, fins arribar a un indret amb una taula on trobem ja informació sobre els xaragalls i el cartell. Seguim les marques grogues i els petits indicadors, per tal d'anar accedint als punts panoràmics, per tal de poder observar bé aquesta meravella geològica. Per tal de tornar el nostre punt d'inici, acabem seguint un camí direcció SE fins al cementiri, fent una petita volta circular molt bonica.

Powered by Wikiloc
DADES TÈCNIQUES DE LA RUTA
  • Duració de la ruta: Un matí
  • Distància total: 7'8 km
  • Desnivell acumulat (en total): 235 m (Altitud mínima: 1.066 m / Altitud màxima: 1.191 m)
  • Temps total (sense parades): 2:40 h
  • Punt d'inici i final: Cementiri d'Isòvol-Ger
  • Dificultat: Fàcil
  • Època recomanada: És pot realitzar durant tot l'any.
  • Material necessari: Aigua i roba de recanvi, segons l'època de l'any. Mapes (Cerdanya. Escala 1:25.000. Editorial Alpina)
COMARCA: Cerdanya
LLOC: Isòvol

Amb el suport de:

Logo-Cerdanya-vetical-300x206
Les últimes propostes de Descoberta:
Ascensió al Pic de Serrera (Vall ...
Andorra
Pic de Serrera
La ruta d'ascensió al Pic de Serrera, és una de les excursions més recomanables del territori andorrà. Amb una altitud aproximada de 2.912 m, és un dels sis cims més alts d'Andorra -superant els 2.900- amb unes vistes espectaculars sobre la vall de Ransol i la de Sorteny, a la parròquia de Canillo. Ens hi acompanyeu?
DESCOBERTA: EXCURSIONISME
Ascensió circular al Canigó
Vallespir (Catalunya Nord)
Canigó
L'ascensió circular al Canigó, pic de 2.784 m, és un dels símbols de la personalitat catalana més representativa del Pirineu. Situat entre les comarques de la Catalunya del Nord, del Conflent i Vallespir. El cim, també anomenat Pic de Balaig, antigament era considerat el pic més alt dels Pirineus, a causa del gran desnivell q...
DESCOBERTA: EXCURSIONISME
Cresta integral dels Bessiberis (...
Alta Ribagorça
Besiberri
Avui us portem una excursió per les crestes dels Besiberris Nord, Mig i Sud, dins del macís del Besiberri. Aquest important macís del Pirineu Axial lleidatà, orientat nord-sud, és un dels indispensables en el territori pirinenc català. Ens hi acompanyeu?
DESCOBERTA: EXCURSIONISME

SUBSCRIU-TE AQUÍ A LA NOSTRA AGENDA D'ACTIVITATS

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí