PdG---banner-1920x350px

Descoberta dels xaragalls d’Isòvol i All (Cerdanya)!

DESCOBERTA: EXCURSIONISME
Tornem a viatjar fins a la comarca de la Cerdanya, per descobrir una excepcional ruta per una de les formacions geològiques més característiques situada entre les poblacions d'Isòvol i Olopte. Els xaragalls o "esterregalls" són un espai natural protegits (ENP) relacionada amb la fossa de la Cerdanya i de l'Urgellet. A continuació descobrim més sobre aquest interessantíssim indret.
xaragalls cerdanya 1

Aquest ENP conegut com els esterregalls o “bad-lands” d’Isòvol, són unes formacions geològiques formades i erosionades amb el pas del temps. Perquè passi aquest fet, han d’estar formades d’uns materials fins i fàcilment erosionables com els que tenim aquí, argiles i gresos, tot i tenir també presència de conglomerats d’edat Miocè mitjà-superior (fa uns 15-8 milions d’anys), formats per còdols de quars, quarsites o pissarres, alternats amb minerals pesats com les magnetites.

La part erosionable correspon a les argiles o la part més arenosa de les formacions. Així doncs, els sediments d’aquest indret pertanyen a materials dipositats en un gran con al·luvial format durant la formació de la plana ceretana.

El que nosaltres podem observar a simple vista, és l’aixaragallament produïda pel rebliment de la fossa de la Cerdanya i la posterior erosió creada pels torrents que drenen cap al riu Segre. Aquests modelatges superficials tan característics són deguts a l’aigua que discorre sobre aquest sòl, i l’erosiona de forma continuada, soscavant profundes cicatrius en el terreny i atorgant un indret de paisatges variables i molt accidentat.

En moltes ocasions, la cicatriu formada per l’aigua (torrentera), va guanyant profunditat any rere any i també s’allarga el seu inici, podent coincidir amb altres cicatrius veïnes i creant espectaculars agulles de terra tova.

També en aquests ambients, si tenim la possibilitat de trobar blocs de roca més resistents a l’erosió, farà de paraigües a les roques toves que la sustenten i evitarà la seva erosió, creant unes xemeneies altives de materials fins amb el bloc de pedra com a barret. Típicament al Pirineu es coneixen com a bruixes o encantades i un dels més coneguts és el bolet de Figuerola d’Orcau.

Aquestes formacions no són exclusives de la Cerdanya en comarques veïnes com l’Alt Urgell, també podem trobar formacions de xaragalls de colors vermellosos, conegudes moltes vegades amb toponomies místiques, com per exemple, els set inferns a tocar de Bellestar (Alt Urgell).

El Clima:

Aquesta zona té unes peculiaritats geològiques que proporcionen la formacions d'aquestes estructures, però també ho és el seu clima. Les precipitacions, especialment de caràcter torrencial que es poden presentar algunes jornades d'estiu, ajuden a la erosió d'aquests materials. Per altra banda, els valors molts freds de l'hivern a causa de les inversions tèrmiques, quan en nits encalmades d'hivern podem tenir registres de temperatura que moltes nits arriben a baixar dels -10ºC, també ajuden a la dilatació de l'aigua (gel) del sòl, ajudant a que sigui més fàcil d'erosionar.
MeteoPiri_500x500

Sabies que?

Trobem altres exemples al Pirineu d'aquestes formacions, com per exemple al Coll de la Trapa, entre Saldes i Gósol, i a tocar de la Seu d'Urgell a Benavarre, conegut com els set inferns!
LA NOSTRA PROPOSTA DE RUTA:

Iniciem el nostre recorregut al cementiri del terme municipal d'Isòvol i Ger, direcció NO seguint un petit tram asfaltat. Seguidament seguim la mateixa direcció ja per un camí de terra, fins arribar a un indret amb una taula on trobem ja informació sobre els xaragalls i el cartell. Seguim les marques grogues i els petits indicadors, per tal d'anar accedint als punts panoràmics, per tal de poder observar bé aquesta meravella geològica. Per tal de tornar el nostre punt d'inici, acabem seguint un camí direcció SE fins al cementiri, fent una petita volta circular molt bonica.

Powered by Wikiloc
DADES TÈCNIQUES DE LA RUTA
  • Duració de la ruta: Un matí
  • Distància total: 7'8 km
  • Desnivell acumulat (en total): 235 m (Altitud mínima: 1.066 m / Altitud màxima: 1.191 m)
  • Temps total (sense parades): 2:40 h
  • Punt d'inici i final: Cementiri d'Isòvol-Ger
  • Dificultat: Fàcil
  • Època recomanada: És pot realitzar durant tot l'any.
  • Material necessari: Aigua i roba de recanvi, segons l'època de l'any. Mapes (Cerdanya. Escala 1:25.000. Editorial Alpina)
COMARCA: Cerdanya
LLOC: Isòvol

Amb el suport de:

Logo-Cerdanya-vetical-300x206
Les últimes propostes de Descoberta:
Ruta amb raquetes pels estanys de...
La Cerdanya
Estanys de la Pera
A l'oest de la Cerdanya, hi trobem els estanys de la Pera. És una de les zones lacustres més interessants i més visitades, sobretot durant l'estiu, del Pirineu Oriental. El seu paisatge, es caracteritza per tonalitats singulars de colors vermells i grisos. Avui proposem doncs, una ruta amb raquetes fins aquest indret!
DESCOBERTA: RAQUETES DE NEU
Sortida skimo al cim de Noucreus ...
Ripollès
Cim de Noucreus
Avui proposem una sortida d'esquí de muntanya (skimo) per la Vall de Núria, un dels indrets amagats i més bonics del Pirineu oriental. Des d'aquest lloc, presentem una ruta fins al cim del Noucreus, frontera amb França, amb unes vistes espectaculars. Més detalls a continuació:
DESCOBERTA: ESQUIMU
Ruta amb raquetes pel Pla de la L...
Cerdanya
Aransa
L'estació d'esquí nòrdic Aransa -oberta l'any 1986-, es troba situada al poble d'Arànser, al terme municipal de Lles de Cerdanya. Envoltada per muntanyes de renom a la comarca, com la Tossa Plana de Lles o el Pic de Sirvent, és troba ubicada a la conca dels Estanys de la Pera. Avui proposem doncs, una ruta amb raquetes per aq...
DESCOBERTA: RAQUETES DE NEU

SUBSCRIU-TE AQUÍ A LA NOSTRA AGENDA D'ACTIVITATS

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí