Aquesta fàbrica, covertida actualment en el Museu del Ciment, situada en un entorn natural únic, va funcionar des del 1904 fins al 1975. Les seves restes reflecteixen un dels conjunts fabrils més excepcionals de la revolució industrial catalana. Actualment, el Museu del Ciment està adscrit al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC). Es va inaugurar el 2002 i, des del 2005, tant la fàbrica com el seu entorn estan declarats Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de monument històric.
L’any 1901 Eusebi Güell, personatge molt destacat de la burgesia catalana, va fundar a Barcelona juntament amb altres socis la societat cimentera Companyia General d’Asfalts i Portland, SA Asland i aquell mateix any es va començar a construir la fàbrica de ciment a Castellar de n’Hug. L’emplaçament del Clot del Moro complia dos dels factors necessaris per a la construcció d’una fàbrica de ciment: les pedreres de roca calcària i la proximitat de recursos energètics per a fer funcionar la fàbrica.
La construcció de la fàbrica va ser una obra faraònica, perquè al Clot del Moro només s’hi podia accedir per camins de carro. Portar-hi els materials i la maquinària necessària va ser molt laboriós. A més, un cop es va començar a produir-hi ciment, el problema va venir a l’hora de transportar-lo per poder-lo vendre.
El primer mitjà de transport que es va fer servir va ser el locomòbil, un tren de vapor de carretera amb sis vagons, portat de Califòrnia, que transportava el ciment fins a l’estació de ferrocarril de Guardiola de Berguedà. També es va construir una carretera des de la Pobla de Lillet fins al Clot del Moro. A més, un telefèric unia les mines de carbó de Catllaràs, a la part alta de la Pobla de Lillet, que disposava d’un baixador, i del baixador, amb el tren, arribava a la fàbrica. El ferrocarril va ser la solució final per transportar el ciment.
Per completar la visita us proposem tres activitats més:
– Visitar les fonts del Llobregat, un dels rius més industrialitzats d’Europa, però amb uns dels naixements més espectaculars del Pirineu!
– Agafar el Tren del Ciment, que passa per la línia que històricament unia l’antiga fàbrica de ciment Asland de Castellar de n’Hug amb Guardiola de Berguedà, des d’on partia la línia del ferrocarril de via estreta cap a Berga i Manresa. El recorregut és de 3,5 km i té parada a quatre estacions: la Pobla de Lillet, la Pobla Centre, els Jardins Artigas i el Museu del Ciment a Castellar de n’Hug.
– Visitar els Jardins Artigas, de tipus naturalista amb pedres, aigua i vegetació, que van ser dissenyats a principis del segle XX per l’arquitecte Antoni Gaudí. L’arquitecte, que va arribar a la Pobla de Lillet per projectar el Xalet del Catllaràs on s’havien d’allotjar els enginyers de les mines de carbó, durant la seva estada a la Pobla es va allotjar a casa dels Artigas i, en agraïment per l’hospitalitat rebuda, va projectar per a la família uns jardins just al darrere de la seva fàbrica: els Jardins Artigas. Construïts a recer del riu Llobregat, els Jardins Artigas formen un conjunt de gran valor arquitectònic.