BANNER_METEOPIRINEUS_PN_1920X350PX

Museu del Ciment (el Berguedà)

DESCOBERTA: POBLES I MUSEUS
El Museu del Ciment, el més septentrional de la província de Barcelona, està situat a l'antiga fàbrica de ciment Asland, al paratge del Clot del Moro, al municipi de Castellar de n'Hug. És un edifici modernista impressionant, amb voltes catalanes i estructures de ferro forjat, que es va construir de manera esglaonada per poder aprofitar la força de la gravetat en el procés de fabricació del ciment.
Museu del ciment

Aquesta fàbrica, covertida actualment en el Museu del Ciment, situada en un entorn natural únic, va funcionar des del 1904 fins al 1975. Les seves restes reflecteixen un dels conjunts fabrils més excepcionals de la revolució industrial catalana. Actualment, el Museu del Ciment està adscrit al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC). Es va inaugurar el 2002 i, des del 2005, tant la fàbrica com el seu entorn estan declarats Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de monument històric.

L’any 1901 Eusebi Güell, personatge molt destacat de la burgesia catalana, va fundar a Barcelona juntament amb altres socis la societat cimentera Companyia General d’Asfalts i Portland, SA Asland i aquell mateix any es va començar a construir la fàbrica de ciment a Castellar de n’Hug. L’emplaçament del Clot del Moro complia dos dels factors necessaris per a la construcció d’una fàbrica de ciment: les pedreres de roca calcària i la proximitat de recursos energètics per a fer funcionar la fàbrica.

La construcció de la fàbrica va ser una obra faraònica, perquè al Clot del Moro només s’hi podia accedir per camins de carro. Portar-hi els materials i la maquinària necessària va ser molt laboriós. A més, un cop es va començar a produir-hi ciment, el problema va venir a l’hora de transportar-lo per poder-lo vendre.

El primer mitjà de transport que es va fer servir va ser el locomòbil, un tren de vapor de carretera amb sis vagons, portat de Califòrnia, que transportava el ciment fins a l’estació de ferrocarril de Guardiola de Berguedà. També es va construir una carretera des de la Pobla de Lillet fins al Clot del Moro. A més, un telefèric unia les mines de carbó de Catllaràs, a la part alta de la Pobla de Lillet, que disposava d’un baixador, i del baixador, amb el tren, arribava a la fàbrica. El ferrocarril va ser la solució final per transportar el ciment.

Per completar la visita us proposem tres activitats més:

– Visitar les fonts del Llobregat, un dels rius més industrialitzats d’Europa, però amb uns dels naixements més espectaculars del Pirineu!

– Agafar el Tren del Ciment, que passa per la línia que històricament unia l’antiga fàbrica de ciment Asland de Castellar de n’Hug amb Guardiola de Berguedà, des d’on partia la línia del ferrocarril de via estreta cap a Berga i Manresa. El recorregut és de 3,5 km i té parada a quatre estacions: la Pobla de Lillet, la Pobla Centre, els Jardins Artigas i el Museu del Ciment a Castellar de n’Hug.

– Visitar els Jardins Artigas, de tipus naturalista amb pedres, aigua i vegetació, que van ser dissenyats a principis del segle XX per l’arquitecte Antoni Gaudí. L’arquitecte, que va arribar a la Pobla de Lillet per projectar el Xalet del Catllaràs on s’havien d’allotjar els enginyers de les mines de carbó, durant la seva estada a la Pobla es va allotjar a casa dels Artigas i, en agraïment per l’hospitalitat rebuda, va projectar per a la família uns jardins just al darrere de la seva fàbrica: els Jardins Artigas. Construïts a recer del riu Llobregat, els Jardins Artigas formen un conjunt de gran valor arquitectònic.

El Clima:

Ubicat a mig camí entre el neixament del Llobregat i la Pobla de Lillet, aquí trobem un clima típic del Pirineu oriental, amb hiverns freds i secs i primavera, tardor i estiu amb més precipitacions degut a la proximitat del mediterrani que aporta temporals de llevant i tronades de tarda d'estiu.
DESCÀRREGA GRATUÏTA:
gif Naturland

Sabies que?

LA NOSTRA PROPOSTA DE RUTA:
Powered by Wikiloc
DADES TÈCNIQUES DE LA RUTA

Amb el suport de:

Les últimes propostes de Descoberta:
Ascensió al Pic de Serrera (Vall ...
Andorra
Pic de Serrera
La ruta d'ascensió al Pic de Serrera, és una de les excursions més recomanables del territori andorrà. Amb una altitud aproximada de 2.912 m, és un dels sis cims més alts d'Andorra -superant els 2.900- amb unes vistes espectaculars sobre la vall de Ransol i la de Sorteny, a la parròquia de Canillo. Ens hi acompanyeu?
DESCOBERTA: EXCURSIONISME
Ascensió circular al Canigó
Vallespir (Catalunya Nord)
Canigó
L'ascensió circular al Canigó, pic de 2.784 m, és un dels símbols de la personalitat catalana més representativa del Pirineu. Situat entre les comarques de la Catalunya del Nord, del Conflent i Vallespir. El cim, també anomenat Pic de Balaig, antigament era considerat el pic més alt dels Pirineus, a causa del gran desnivell q...
DESCOBERTA: EXCURSIONISME
Cresta integral dels Bessiberis (...
Alta Ribagorça
Besiberri
Avui us portem una excursió per les crestes dels Besiberris Nord, Mig i Sud, dins del macís del Besiberri. Aquest important macís del Pirineu Axial lleidatà, orientat nord-sud, és un dels indispensables en el territori pirinenc català. Ens hi acompanyeu?
DESCOBERTA: EXCURSIONISME

SUBSCRIU-TE AQUÍ A LA NOSTRA AGENDA D'ACTIVITATS

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí