banner---Encamp

Ruta circular a la Serra dels Bufadors i Bufadors de Beví (Bisaura)

DESCOBERTA: EXCURSIONISME
Moltes vegades podem observar en zones litorals bufadors que, canalitzant l'aigua de les onades per cavitats de la roca, empenyen l'aire per l'altra boca de la sortida de la cavitat fent un soroll que es coneixen com a bufit. A muntanya i al Pirineu és més complicat, però existeixen algunes coves subterrànies que tenen corrents, que en sortir l'aire, també emeten aquests bufits. Avui us proposem un dels pocs casos existents al Pirineu, en concret els bufadors existents al Bisaura!
bufadors

La ruta circular a la Serra dels Bufadors, és una de les excursions clàssiques de l’espai natural del Bisaura al territori osonenc. Aquesta bonica serra que limita amb el Ripollès, assoleix una altitud aproximada de 1.006 m d’altitud, la qual s’accedeix a partir del petit poble de Santa Maria de Besora. Però té un patrimoni geomorfològic molt especial i força amagat, els Bufadors de Beví.

Aquests són forats o escletxes entre grans blocs de roques per on surten els corrents d’aire. Si ens acostem en aquests forats -alguns difícils de trobar- notarem que surt aire fred, si surt amb molta pressió i fem silenci podrem sentir com xiula en passar. S’ubiquen en un fons de vall força estreta i tancada, just darrere la Serra dels Bufadors, la zona més baga d’aquesta. Així doncs, té un microclima molt especial, observable amb la flora particular, com per exemple, grans cobertures de molsa. És un indret d’un aire màgic i especial que cal conservar!

El Clima:

Aquest territori gaudeix d'un clima mediterrani de muntanya mitjana, pertanyent a la coneguda Catalunya humida. Té una mitjana de precipitació de 700 mm anuals, on augmenten els valors cap a la zona del Vidranès on superen els 1.000 mm. Se solen concentrar sobretot entre la primavera i la tardor i haurem d'estar molt pendents de les fortes tempestes que solen afectar aquesta zona moltes tardes d'estiu, fet que li otorga un paisatge de pastures verdes i denses fagedes que conformen aquest espai natural. 
DESCÀRREGA GRATUÏTA:
gif Naturland

Sabies que?

Si voleu un mapa precís de l'emplaçament dels bufadors, ho podeu trobar a l'esplèndida web d'Espeleoindex (Pàgina 5 de la descripció d'un dels molts avencs de la zona). Si en voleu més detalls, trobem aquest escrit publicat l'any 1983 a la revista Espeleòleg números 34-35 .
LA NOSTRA PROPOSTA DE RUTA:

Iniciem el nostre recorregut circular des del coll de Beví, on deixarem el cotxe i començarem la ruta en sentit antihorari. Agafarem un corriol estret que discórrer per la part obaga al llarg d'aproximadament uns deu minuts, on podrem gaudir d'una preciosa fageda i de l'ombra que ens brinda. Ens porta fins a un camí que passa per la carena, molt ben marcat que podrem seguir sense problema. Des d'aquest punt, tenim unes vistes excepcionals del Bisaura i d'algun tram nord de la Plana de Vic.

 

El corriol comença a fer baixada, i apareixem a l'inici de l'estreta vall dels Bufadors de Beví. Notem el canvi de temperatura, gràcies al microclima que s'hi estableix, al mateix temps, de la vegetació més verda i característica de zones més humides. A partir d'aquí, tenim aproximadament mig km per anar descobrint diversos bufadors, alguns s'hi pot mig entrar i escoltar o notar com flueix l'aire per ells. Sobretot vigilar i no entrar en indrets que no coneixem o no veiem clars! Si anem amb nens, tenir-los vigilats. La tornada, la fem per uns bonics corriols i pistes per l'altre vessant, on amb un moment tornarem a ser al coll de Beví!

 

Powered by Wikiloc
DADES TÈCNIQUES DE LA RUTA
  • Pics a realitzar: Serra dels Bufadors (1.006 m)
  • Duració de la ruta: Mig dia
  • Distància total: 5'29 km
  • Desnivell acumulat (en total): 225 m (Altitud mínima: 835 m / Altitud màxima: 988 m)
  • Temps total (sense parades): 3:05 h
  • Punt d'inici i final: Coll de Beví (Carretera a Llaes)
  • Dificultat: Moderada -Cal posar atenció i vigilar quan ens trobem a la zona dels Bufadors!-.
  • Època recomanada: Primavera i tardor. La coloració dels paisatges és espectacular!
  • Material necessari: Segons les condicions del dia. Si anem durant l'estiu, caldrà portar aigua, gorra i crema solar.
COMARCA: Osona
LLOC: Serra dels bufadors

Amb el suport de:

Les últimes propostes de Descoberta:
Estany de Certascan
Pallars Sobirà
Estany de Certascan
Sent un dels estanys més grans del Pirineu, Certascan és un dels indrets més carismàtics climàticament parlant del Pirineu! Les dures condicions hivernals a la zona, fan que sigui realment un indret hinhòspit!
DESCOBERTA: ESTANYS
Pobles amb encant a la Vall de Ca...
Pallars Sobirà
Vall de Cardós
La comarca del Pallars Sobirà, ens mostra la grandesa de l’alta muntanya, la seva economia i la gran presència de la cultura tradicional de la zona. Avui volem estrenar el nostre bloc relacionat amb els pobles amb encant que trobem pel Pirineu, arribant-nos a la Vall de Cardós. Aquí descobrirem alguns tresors ben amagats...
DESCOBERTA: POBLES I MUSEUS
Pobles amb encant al Ripollès: Va...
Marxem al Ripollès, per descobrir els secrets medievals que s’hi amaguen tot dins un entorn natural magnífic. Vallfogona de Ripollès es troba a la falda de les serres de Puig Estela i Milany, un indret molt plujós que condiciona que la zona estigui coberta de boscos frondosos i paisatges sorprenents, on trobem rutes, excursio...
DESCOBERTA: POBLES I MUSEUS

SUBSCRIU-TE AQUÍ A LA NOSTRA AGENDA D'ACTIVITATS

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí