banner---Encamp-2023

Ruta Tuc de Molières o Tuca de Mulleres, des d’Espitau de Vielha

DESCOBERTA: EXCURSIONISME
Avui visitem un dels gegants de tres mil metres d'altitud dels Pirineus, el Tuc de Molières, frontera entre Catalunya i Aragó i el pic més alt de la Val d'Aran. El riu Noguera Ribagorçana, neix al vessant est de la muntanya. Tots els detalls a continuació:
Tuc de Molieres2

L’ascensió al Tuc de Molières  (3.010 m) és un dels tres mil del Pirineu més assequibles per pujar. Situat en un entorn excepcional, esdevé un dels millors miradors del vessant N del Massís de la Maladeta i la Cresta Salenques-Margalida. Situat en el cordó granític del Pirineu, és fronterer entre Catalunya i Aragó. Té un recorregut que és pot fer amb un o dos dies, pernoctant al refugi de Molières, reinaugurat el 2011, situat a 2.390 metres d’altitud, al Pirineu Occidental, sobre l’estany Inferior de Molières.

COM S’HI ARRIBA?

L’accés és fàcil. Hem d’arribar a la boca sud del túnel de Vielha i deixar el cotxe a l’aparcament. Des d’allà agafarem ja el camí per fer l’excursió.

Powered by Wikiloc

El Clima:

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, la Val d’Aran és l’únic indret de Catalunya que té un clima diferent al mediterrani: l’Oceànic. La precipitació mitjana anual és elevada, al voltant dels 900 mm, tot i que es troba repartida de forma molt regular durant tot l’any. Al trobar-se en l’àrea pirinenca, les temperatures hivernals són fredes, amb mitjanes de les mínimes per sota dels 0 ºC al fons de la vall i més extremes als cims, i els estius suaus, amb mitjanes de 17 ºC a la vall i 14 ºC a la muntanya. Finalment, fer menció que el període lliure de glaçades s’estén entre els mesos estivals: juny, juliol i agost.
DESCÀRREGA GRATUÏTA:
gif Naturland

Sabies que?

LA NOSTRA PROPOSTA DE RUTA:
  • Pics a realitzar: Tuc de Molières (3.010 m)
  • Duració de la ruta: Un o dos dies (pernoctant al refugi)
  • Distància total: 14,45 km
  • Desnivell acumulat (en total): 1.404 m (Altitud mínima:  1.596 m / Altitud màxima: 3.010 m)
  • Temps total (sense parades): 10:30 h
  • Punt d'inici i final: Boca S del  Túnel de Vielha
  • Dificultat: Difícil
  • Època recomanada: És pot realitzar durant tot l'any. Tot i això, a l'hivern, tenir en compte que cal anar ben equipats per les condicions meteorològiques adverses o del propi terreny. Elevada atenció amb el perill d'allaus, consultar l'estat de la zona abans de realitzar la ruta.
  • Material necessari: Grampons i piolet, segons l'època de l'any. Mapes ( Benasque-Ball de Benás 1:40.000. Editorial Pirineo /
    La Ribagorça 1:25.000. Editorial Alpina / Val d'Arán 1:40.000. Editorial Alpina)
Powered by Wikiloc
DADES TÈCNIQUES DE LA RUTA

Iniciem el recorregut a l'aparcament de la Boca S del Túnel de Vielha, on trobem l'antic refugi Hospital de Viella – Sant Nicolau amb una gran esplanada per deixar els cotxes.

No fa molt que caminem, que s'arriba còmodament al Salt de Molières (0:20h).

És continua el tram de pujada constant, vorejant algun riu amb corriols molt ben marcats.

Més endavant, és comença a trobar algun tram més rocós, amb indrets puntuals de grimpada fàcil, fins arribar al refugi de Molières (1:45h), on és pot optar per pernoctar, un refugi lliure, reinaugurat el 2011.

Seguim pujant, seguint les fites de pedra, cap als estanys que és localitzen al peu de la nostra muntanya i punt culminant de la ruta.

Així doncs, vorejant els estanys, deixem endarrere l'últim, i a partir d'ara torna el fort desnivell cap a una àrea de grans blocs de pedra.

Aquí s'hi localitzen moltes variants de camins, els quals la majoria porten el mateix indret i direcció.

Finalment, arribem a la cresta, que a través d'una petita grimpada, passent a l'altre costat, que resseguint la carena arriben finalment al nostre cim: Tuc de Molières (3.010 m) amb 3h aproximadament.

Des del cim, tenim excepcionals vistes de l'Aneto, la glacera permanent i la Maladeta.

Per tornar al nostre punt d'inici, fem el mateix camí a l'inversa fins arribar a la boca S del Túnel de Vielha.

COMARCA: Val d'Aran
LLOC: Tuc de Molières

Amb el suport de:

Les últimes propostes de Descoberta:
Ascensió a Comabona des del Refug...
Berguedà
Comabona
Avui visitem una de les parts més emblemàtiques de la serra del Cadí, el Comabona. Ens trobem al Parc Natural del Cadí-Moixeró, el més gran de Catalunya, situat als Prepirineus. Aquesta serra de roca calcària és famosa pel seu relleu abrupte i característic que ofereix una vista particularment impactant del vessant nord.
DESCOBERTA: EXCURSIONISME
Ascensió al Comapedrosa (Andorra)
Andorra
Cim del Comapedrosa
Avui anem d'excursió al sostre del Principat d'Andorra, el pic del Comapedrosa.
DESCOBERTA: EXCURSIONISME
Ascensió a Bastiments des del Ref...
Ripollès
pic de Basements
L'ascensió al Bastiments és un clàssic de la zona durant totes les èpoques de l'any, per la seva altitud i referència pirinenca. Si la cimera no es troba nevada, no presenta gaires dificultats, però sí un desnivell que et portarà al cel. A continuació, tots els detalls.
DESCOBERTA: EXCURSIONISME

SUBSCRIU-TE AQUÍ A LA NOSTRA AGENDA D'ACTIVITATS

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí