banner naturland 2024
LA NEU AL PIRINEU: Cap de setmana 16 i 17 MARÇ 2024
PREVISIÓ ESQUÍ NÒRDIC: La neu ha arribat i de quina manera! Ens arriba un cap de setmana per gaudir de la neu, això sí, millor a primera hora, la caloreta del migdia farà que la neu sigui primavera. Cel amb núvols prims, i temps que acompanyarà per esquiar.
PREVISIÓ ESQUIMU: Amb un mantell de neu, ara si, uniforme a tot el Pirineu; ens plantem a un dels millors caps de setmana de la temporada per esquiar. La neu caiguda en abundància s’ha anat estabilitzant, en general, i trobem unes característiques de neu típiques de la primavera: Neu humida a cotes baixes i a les solanes i neu pols a les obagues més elevades. Els gruixos de neu són abundants al vessant nord (superiors a 1,5 m) i gruixos més modestos al pirineu oriental i prepirineu Actualment ja es pot esquiar a tot el Pirineu vigilant a algunes zones del vessant sud i Pirineu oriental on la neu nova va caure ho feia sobre terra nu. Molts sectors del pirineu més occidental encara presentaran complexitats pel que fa a allaus. amb cares nord que poden tenir mantells inestables i cares sud que amb l’acció del sol poden ser inestables. Us ho expliquem a continuació!

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT.

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCAR QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA!

ET DEIXEM AQUÍ ELS ENLLAÇOS DIRECTES ALS BUTLLETINS ESPECÍFICS DE CADA ZONA:

ICGC   |  Lauegi  |  MeteoAndorra  |   AEMET   |   MeteoFrance

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:
El mantell s’ha incrementat a tot arreu donant unes condicions que en molts casos ja estan dins la normalitat. El vessant nord del Pirineu i el vessant sud més occidental presenten un mantell força destacable fent aquests sectors els més adequats per esquiar-hi. La qualitat de la neu és pols a les obagues més elevades i molt humida a les cotes baixes, a les cotes mitges i a les solanes. La situació es manté delicada a les obagues elevades, sobretot del vessant nord i del vessant sud occidental. Aquestes presenten capes inestables que poden desencadenar allaus al pas dels esquiadors. A les orientacions sud, la neu es va fent humida al llarg del dia incrementant el perill d’allaus per aquest tipus de neu a les hores centrals del dia. Amb aquest panorama trobem un perill 3 (marcat) a la meitat occidental del Pirineu, perill 2 (moderat) a la resta del Pirineu.
ESPECIAL ATENCIÓ A:

- Eviteu les hores centrals del dia per fer sortides a les zones assolellades.
- Escolliu be el terreny a les obagues més elevades.

ESPESSORS DEL MANTELL NIVAL
- El Pirineu oriental és esquiable fora de pistes escollint zones llises i poc exposades al vent i presenta gruixos de de 5 a 50 cm per damunt de 1700 metres. - El Prepirineu és esquiable en zones localitzades en obagues i terrenys llisos i presenta gruixos de neu de 5 a 50 cm per damunt de 1700 metres. - El vessant sud del Pirineu (alta Cerdanya, Ribagorça, sud del Pallars, sud d’Andorra, sud del Sobrarbe, sud de la Jacetania…) és esquiable per damunt de 1700m. Els gruixos de neu segueixen s’han incrementat notablement oscil·lant entre els de 10 i 100 cm de neu. - El vessant nord dels Pirineus centrals i les zones d’influència (Val d’Aran, nord del Pallars, Ariège, alta Garona, alt Pirineu francès, nord de la Ribagorça, nord d’Andorra, nord del Sobrarbe, nord de la Jacetania ) tenen neu per esquiar-hi. Aquestes zones són esquiables per damunt de 1400 metres a les obagues i 1800 m a les solanes. Els gruixos en aquest sector van dels 20 als 160 cm convertint aquest sector en el mes idoni per esquiar. - El Pirineu occidental i atlàntic és esquiable per damunt de 1300m a les obagues i 1700 metres a les solanes i presenta gruixos de 20 a 160 cm.
TENDÈNCIA:
El cap de setmana podrà nevar de forma abundant!! L'increment de perill d'allaus, augmentarà!
AUTOR: Òscar Jorba
LA NOSTRA RECOMANACIÓ AQUESTA SETMANA:

- Es recomana iniciar les sortides d’esquí a primera hora del dia per evitar les hores centrals del dia.

- Es recomana portar material d'alpinisme (grampons i piolet) en tots els sectors.

Anunciat aquí:
PTCBG-Banner-Viu-el-mar-i-la-muntanya-Gif-(500x500px)-(CA)-02
DESCOBREIX ELS NOSTRES ÚLTIMS REPORTATGES:
MeteoArticle: el fenomen de la pluja
Pluja, és únicament aigua que cau d'un núvol o hi ha més coses que no sabem? Ho parlem a continuació!
REPORTATGES: METEOROLOGIA

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

LES NOSTRES ÚLTIMES PROPOSTES DE DESCOBERTA:
Ruta amb raquetes pels estanys de la Pera
La Cerdanya
Estanys de la Pera
A l'oest de la Cerdanya, hi trobem els estanys de la Pera. És una de les zones lacustres més interessants i més visitades, sobretot durant l'estiu, del Pirineu Oriental. El seu paisatge, es caracteritza per tonalitats singulars de colors vermells i grisos. Avui proposem doncs, una ruta amb raquetes fins aquest indret!
DESCOBERTA: RAQUETES DE NEU

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.