banner naturland 2024
LA NEU AL PIRINEU: Cap de setmana 2 i 3 MARÇ 2024
PREVISIÓ ESQUÍ NÒRDIC: La neu ha arribat a moltes zones i ja tenim estacions a ple rendiment com Tavascan! Amb les nevades de divendres matinada i de dissabte a la tarda, podran fer millorar les condicions de neu, a la resta d'estacions!
PREVISIÓ ESQUIMU: S’ha fet esperar però ja és aquí. Les nevades han arribat per quedar-se. Si bé la zona més beneficiada tornarà a ser el vessant nord, la resta del Pirineu no ha quedat al marge. Els gruixos comencen a apropar-se a la normalitat al vessant nord però a la resta del Pirineu segueix ben deficitari. Les zones esquiables comencen a consolidar-se. El vessant nord segueix esquiable de forma general i el vessant sud ha millorat les condicions en les orientacions nord. La neu que trobem ara és de qualitat pols i ha estat traslladada pel vent formant sobreacumulacions. Amb aquesta situació tan delicada cal estar molt atents als butlletins. Us ho expliquem a continuació

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT.

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCAR QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA!

ET DEIXEM AQUÍ ELS ENLLAÇOS DIRECTES ALS BUTLLETINS ESPECÍFICS DE CADA ZONA:

ICGC   |  Lauegi  |  MeteoAndorra  |   AEMET   |   MeteoFrance

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:
El mantell de neu segueix sent deficitari per l’època a tot arreu i en especial el vessant sud del Pirineu, Prepirineu i Pirineu oriental que ara té un aspecte hivernal però amb gruixos mínims. El vessant nord del Pirineu i les obagues del vessant sud són les úniques que presenten un gruix suficient de neu per esquiar-hi. Al vessant nord es pot esquiar de forma general a totes les cotes superiors a 1800 m i més avall en algunes zones obagues que prèviament tenien neu. La qualitat de la neu, en general és pols i s’anirà incrementant el gruix a mesura que passi el cap de setmana. La situació és molts delicada i és que les noves nevades amb el vent associat propiciaran un augment del perill d’allaus a tot el Pirineu per les sobrecamulacions del vent i la neu recent que anirà caient. A banda, a les solanes es poden donar allaus de neu humida per l’acció del sol de març. Aquest cap de setmana cal escollir molt bé les esquiades i evitar terrenys complexos. Amb aquest panorama, l’increment del gruix va acompanyat d’un increment del perill d’allaus i trobem un perill 4 (fort) al vessant nord del Pirineu, perill 3 (marcat) al vessant sud del Pirineu i perill 2 (moderat) al prepirineu i Pirineu oriental.
ESPECIAL ATENCIÓ A:

- l’aspecte nevat i blanc generalitzat no ens pot fer pensar que totes les zones són esquiables.
- Consulteu les actualitzacions que es puguin donar a causa de l’increment del gruix.
- Escolliu terrenys simples al realitzar sortides.

ESPESSORS DEL MANTELL NIVAL
- El Pirineu oriental no és esquiable fora de pistes i presenta gruixos de de 5 a 35 cm per damunt de 1700 metres. - El Prepirineu no és esquiable i presenta gruixos modestos de neu (<25 cm) per damunt de 1600 metres. - El vessant sud del Pirineu (alta Cerdanya, Ribagorça, sud del Pallars, sud d’Andorra, sud del Sobrarbe, sud de la Jacetania…) és esquiable a les orientacions nord, nord-est i nord-oest per damunt de 2000m.. Els gruixos de neu segueixen sent modestos oscil·lant entre els de 10 i 60 cm de neu. - El vessant nord dels Pirineus centrals i les zones d’influència (Val d’Aran, nord del Pallars, Ariège, alta Garona, alt Pirineu francès, nord de la Ribagorça, nord d’Andorra, nord del Sobrarbe, nord de la Jacetania ) tenen neu per esquiar-hi. Aquestes zones són esquiables per damunt de 1600 metres a les obagues i 1800 m a les solanes. Els gruixos en aquest sector van dels 20 als 110 cm convertint aquest sector en el mes idoni per esquiar. - El Pirineu occidental i atlàntic és esquiable per damunt de 1500m a les obagues i 1800 metres a les solanes i presenta gruixos de 20 a 110 cm.
TENDÈNCIA:
El cap de setmana podrà nevar de forma moderada, així que atenció als propers butlletins!
AUTOR: Òscar Jorba
LA NOSTRA RECOMANACIÓ AQUESTA SETMANA:

- Es recomana iniciar les sortides d’esquí a primera hora del dia per evitar les hores centrals del dia.

- Es recomana portar material d'alpinisme (grampons i piolet) en tots els sectors.

Anunciat aquí:
PTCBG-Banner-Viu-el-mar-i-la-muntanya-Gif-(500x500px)-(CA)-02
DESCOBREIX ELS NOSTRES ÚLTIMS REPORTATGES:
MeteoArticle: el fenomen de la pluja
Pluja, és únicament aigua que cau d'un núvol o hi ha més coses que no sabem? Ho parlem a continuació!
REPORTATGES: METEOROLOGIA

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

LES NOSTRES ÚLTIMES PROPOSTES DE DESCOBERTA:
Ruta amb raquetes pels estanys de la Pera
La Cerdanya
Estanys de la Pera
A l'oest de la Cerdanya, hi trobem els estanys de la Pera. És una de les zones lacustres més interessants i més visitades, sobretot durant l'estiu, del Pirineu Oriental. El seu paisatge, es caracteritza per tonalitats singulars de colors vermells i grisos. Avui proposem doncs, una ruta amb raquetes fins aquest indret!
DESCOBERTA: RAQUETES DE NEU

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.