banner naturland 2024
LA NEU AL PIRINEU: Cap de setmana 27 i 28 GENER 2024
PREVISIÓ ESQUÍ NÒRDIC: Malauradament la temperatura disparada d'aquests dies ha fos la poca que neu que tenia la majoria d'estacions de nòrdic del Pirineu. Així doncs, aquest cap de setmana podrem posar-nos ens esquís en zones de debutants a Naturland i Tuixent .
PREVISIÓ ESQUIMU: L’actual situació anòmala tant pel que fa a dèficit de neu com per les altes temperatures ens porten a un cap de setmana en el que esquiar fora de pistes pot ser tot un repte. La neu segueix escassejant arreu però al vessant nord encara hi trobem suficient neu per esquiar-hi; sempre escollint bé les zones d’acord amb aquest butlletí. La resta del Pirineu segueix sense ser esquiable excepte aquells reductes elevats i obacs del vessant sud del Pirineu. La neu és dura, en general i es va estovant a mesura que passa el dia. Consulteu el detall de les zones esquiables a continuació!

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT.

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCAR QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA!

ET DEIXEM AQUÍ ELS ENLLAÇOS DIRECTES ALS BUTLLETINS ESPECÍFICS DE CADA ZONA:

ICGC   |  Lauegi  |  MeteoAndorra  |   AEMET   |   MeteoFrance

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:
El mantell de neu segueix dèbil a tot el vessant sud del Pirineu i al Prepirineu malgrat les nevades de uns dies, que han estat escasses i en la majoria de casos ja s’ha fos. Aquelles zones del vessant sud del Pirineu que prèviament presentaven neu antiga podran ser esquiables aquest cap de setmana. Per tant, caldrà escollir zones obagues i elevades en aquests sectors. El vessant nord del Pirineu és l’únic que presenta neu per esquiar-hi. No obstant això, les zones esquiables d’aquest sector se situen sempre per damunt de 1700 metres, ja que la calor i les pluges ha esvaït aquella neu que se situava en cotes mes baixes. La qualitat de la neu, en general és primavera: dura als matins i estovada als migdies. Amb aquest panorama, el mantell de neu pot ser inestable en totes les orientacions arran de les elevades temperatures i la incidència del sol que poden propiciar allaus de neu humida, sobretot a les hores centrals del dia i en aquells sectors que tenen neu (vessant nord). Amb aquestes condicions de neu, trobem un perill 2 (moderat) al vessant nord del Pirineu i perill 1 (feble) al vessant sud del Pirineu. El Pirineu oriental i el Prepirineu no presenten neu per presentar perill d’allaus.
ESPECIAL ATENCIÓ A:

- Es recomana iniciar les sortides d’esquí a primera hora del dia per evitar les hores centrals del dia.

- Es recomana portar material d'alpinisme (grampons i piolet) en tots els sectors.

ESPESSORS DEL MANTELL NIVAL
- El Pirineu oriental no és esquiable fora de pistes i presenta gruixos de de 5 a 20 cm per damunt de 1800 metres. - El Prepirineu no és esquiable; presenta gruixos modestos de neu ventada (<20 cm) per damunt de 1800 metres. - El vessant sud del Pirineu (alta Cerdanya, Ribagorça, sud del Pallars, sud d’Andorra, sud del Sobrarbe, sud de la Jacetania…) és esquiable en zones localitzades en obagues i per damunt de 2000 m preferentment amb terreny llis. Els gruixos de neu segueixen sent modestos oscil•lant entre els de 10 i 40 cm de neu. - El vessant nord dels Pirineus centrals i les zones d’influència (Val d’Aran, nord del Pallars, Ariège, alta Garona, alt Pirineu francès, nord de la Ribagorça, nord d’Andorra, nord del Sobrarbe, nord de la Jacetania ) tenen neu suficient per esquiar-hi. Aquestes zones són esquiables de forma general per damunt de 1700 metres a les obagues i 2000 m a les solanes. Els gruixos en aquest sector van dels 20 als 90 cm convertint aquest sector en el mes idoni per esquiar. - El Pirineu occidental i atlàntic és esquiable per damunt de 1800m a les obagues i 2100 metres a les solanes i presenta gruixos de 20 a 90 cm.
TENDÈNCIA:
Hi ha per dies d'anticicló, situació estable.
AUTOR: Òscar Jorba
LA NOSTRA RECOMANACIÓ AQUESTA SETMANA:

Poques raconandes tenim ara per ara per fer una bona esquiada, però proposem una de les zones amb millor estat, la Val d'Aran.
En aquesta sortida anem fins a la Val d'Aran per descobrir un indret verge on gaudir de la neu i la muntanya, fora de massificacions i amb bones condicions de neu, un veritable espectacle per gaudir de pales de neu verge.

Anunciat aquí:
PTCBG-Banner-Viu-el-mar-i-la-muntanya-Gif-(500x500px)-(CA)-02
DESCOBREIX ELS NOSTRES ÚLTIMS REPORTATGES:
MeteoArticle: Efemèrides Meteorològiques del Món: H...
Pirineus
La meteorologia ens ofereix un ventall d’esdeveniments extrems que marquen la història de les regions i, sovint, les condicions de vida de les comunitats. Les zones de muntanya, per la seva orografia complexa i característiques úniques, sovint concentren alguns dels fenòmens més impressionants i curiosos. Aquest article repas...
REPORTATGES: METEOROLOGIA

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

LES NOSTRES ÚLTIMES PROPOSTES DE DESCOBERTA:
Ascensió a Comabona des del Refugi de Prat d'Aguiló
Cerdanya
Comabona
Avui ens endinsem en una de les joies més emblemàtiques de la Serra del Cadí, el Comabona! Ens trobem al Parc Natural del Cadí-Moixeró, un indret fascinant que destaca per la seva impressionant formació de roca calcària i el seu relleu abrupte. Aquestes característiques ofereixen una vista espectacular del vessant nord que us...
DESCOBERTA: EXCURSIONISME

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.