banner naturland 2024
LA NEU AL PIRINEU: Cap de setmana 30 i 31 MARÇ 2024
PREVISIÓ ESQUÍ NÒRDIC: Setmana Santa ja amb la majoria d'estacions tancades per la calorada de la setmana passada, però amb perspectives de neu per divendres a cotes altes, un dissabte de sol i una bona nevada diumenge, que segurament podrà ser abundant i a totes les estacions del nòrdic! Ho seguirem!
PREVISIÓ ESQUIMU: Encetem l’últim butlletí de la temporada amb la millor neu i unes condicions força hivernals. El mantell de neu és força abundant al vessant nord i deficitari al Prepirineu i Pirineu oriental on difícilment es pot esquiar de forma contínua. La resta del Pirineu no ha fet altra cosa que millorar les condicions de neu i ara presenta els gruixos més abundants de la temporada (sempre parlant de cotes altes). En general, per poder esquiar, cal ascendir a 1800 metres per trobar un mantell mínimament constant. Aquest cap de setmana trobarem una neu que anirà variant la seva qualitat d’acord amb el puja i baixa de temperatures típicament primaveral. El mantell s’anirà incrementant tant divendres com diumenge a tot el Pirineu amb dies inestables i ventosos que caldrà ser prudents al fer sortides. Els detalls, a continuació.

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT.

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCAR QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA!

ET DEIXEM AQUÍ ELS ENLLAÇOS DIRECTES ALS BUTLLETINS ESPECÍFICS DE CADA ZONA:

ICGC   |  Lauegi  |  MeteoAndorra  |   AEMET   |   MeteoFrance

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:
El mantell de neu és feble a les solanes per culpa de les altes temperatures i la insolació de les darreres setmanes. Per trobar-hi un gruix consolidat cal ascendir a les cotes més altes. Les obagues presenten un mantell més uniforme de forma general fent aquests sector el més idoni per esquiar-hi. La qualitat de la neu serà pols, en general, però tendirà a humidificar-se a les solanes i també a les obagues de cotes mitges. Els dies de més bon temps i de nevades s’aniran alternant (veure butlletí de meteorologia meteopirineus) la neu s’anirà humidificant els dies de sol i els dies de nevades la neu no canviarà tant. La situació d’allaus és complexa d’acord amb les nevades que han caigut i que encara han d’anar caient de forma general. Caldrà estar atent a les cotes més elevades on hagi nevat més ja que aquestes poden presentar un mantell inestable sigui per la pròpia neu recent com per l’acumulació de neu pel vent a les orientacions nord. Per tant: tenint en compte que les orientacions nord són les úniques esquiables i que aquestes són les que presenten major complexitat caldrà escollir terrenys adequats per evitar estar exposats. Amb aquest panorama trobem un perill 3 (marcat) a tot el Pirineu excepte al Pirineu oriental i prepirineu on el perill és 2 (moderat).
ESPECIAL ATENCIÓ A:

- Eviteu els dies de mal temps i vent per fer sortides.
- Escolliu terrenys simples per realitzar sortides.

ESPESSORS DEL MANTELL NIVAL
- El Pirineu oriental no és esquiable fora de pistes i presenten gruixos de de 5 a 40 cm per damunt de 1700 metres. - El Prepirineu no és esquiable i presenta gruixos de neu de 5 a 30 cm per damunt de 1700 metres. - El vessant sud del Pirineu (alta Cerdanya, Ribagorça, sud del Pallars, sud d’Andorra, sud del Sobrarbe, sud de la Jacetania…) és esquiable per damunt de 1800 m a les obagues i 2000 m a les solanes. Els gruixos de neu segueixen s’han incrementat notablement oscil·lant entre els de 10 i 120 cm de neu. - El vessant nord dels Pirineus centrals i les zones d’influència (Val d’Aran, nord del Pallars, Ariège, alta Garona, alt Pirineu francès, nord de la Ribagorça, nord d’Andorra, nord del Sobrarbe, nord de la Jacetania ) tenen molta neu per esquiar-hi. Aquestes zones són esquiables per damunt de 1700 metres a les obagues i 1900 m a les solanes. Els gruixos en aquest sector van dels 20 als 160 cm convertint aquest sector en el mes idoni per esquiar. - El Pirineu occidental i atlàntic és esquiable per damunt de 1700m a les obagues i 1900 metres a les solanes i presenta gruixos de 20 a 170 cm.
TENDÈNCIA:
Pendents de la nevada que arriba diumenge!
AUTOR: Òscar Jorba
LA NOSTRA RECOMANACIÓ AQUESTA SETMANA:

- Es recomana iniciar les sortides d’esquí a primera hora del dia per evitar les hores centrals del dia.

- Es recomana portar material d'alpinisme (grampons i piolet) en tots els sectors.

Anunciat aquí:
PTCBG-Banner-Viu-el-mar-i-la-muntanya-Gif-(500x500px)-(CA)-02
DESCOBREIX ELS NOSTRES ÚLTIMS REPORTATGES:
MeteoArticle: la distribució pluviomètrica al Pirineu
Pirineu
Parlem sobre precipitacions! Ja sabem que no plou de la mateixa manera al Pirineu i especialment, que no ho fa per igual al llarg de l'any.. Uns indrets tenen més precipitació a l'estiu, d'altres es veuen afectats per la ombra pluviomètrica i altres veuen nevar més.. Intentem donar algunes pistes per identificar aquestes dife...
REPORTATGES: METEOROLOGIA

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

LES NOSTRES ÚLTIMES PROPOSTES DE DESCOBERTA:
Ruta amb raquetes pels estanys de la Pera
La Cerdanya
Estanys de la Pera
A l'oest de la Cerdanya, hi trobem els estanys de la Pera. És una de les zones lacustres més interessants i més visitades, sobretot durant l'estiu, del Pirineu Oriental. El seu paisatge, es caracteritza per tonalitats singulars de colors vermells i grisos. Avui proposem doncs, una ruta amb raquetes fins aquest indret!
DESCOBERTA: RAQUETES DE NEU

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.