banner naturland 2024
LA NEU AL PIRINEU: Cap de setmana 9 i 10 MARÇ 2024
PREVISIÓ ESQUÍ NÒRDIC: La neu ha arribat i les estacions d'esquí de fons han pogut obrir! Tard, però millor això que res! Dissabte tindrem una nova i abundant nevada a totes les estacions nòrdiques d'Andorra i catalanes i diumenge una jornada per gaudir del tou de neu! Matí de grans clarianes i tarda amb nous xàfecs de neu.
PREVISIÓ ESQUIMU: Les condicions hivernals han arribat per quedar-se i per fi comencem a tenir neu de forma generalitzada. Els gruixos comencen a estar dins la normalitat al vessant nord i encara per sota la mitjana a la resta del Pirineu. Les noves nevades aniran compensant aquest dèficit de neu incrementant notablement les zones esquiables. Actualment ja es pot esquiar a tot el Pirineu vigilant a algunes zones del vessant sud i Pirineu oriental on encara hi ha un mantell feble. A banda, les nevades tornaran a complicar la situació de perill d’allaus amb un cap setmana complex que caldrà escollir MOLT BÉ el terreny mirant les actualitzacions dels butlletins i la complexitat del terreny. Us ho expliquem a continuació

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT.

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCAR QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA!

ET DEIXEM AQUÍ ELS ENLLAÇOS DIRECTES ALS BUTLLETINS ESPECÍFICS DE CADA ZONA:

ICGC   |  Lauegi  |  MeteoAndorra  |   AEMET   |   MeteoFrance

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:
El mantell s’ha incrementat a tot arreu donant unes condicions que comencen a estar dins la normalitat. El vessant nord del Pirineu i el vessant sud més occidental presenten un mantell força destacable fent aquests sectors els més adequats per esquiar-hi. La qualitat de la neu és pols però les zones ventades presenten una neu més densa. El gruix de neu i les plaques de vent s’aniran incrementant a mesura que passi el cap de setmana. Per altra banda, les solanes poden presentar neu humida, sobretot diumenge, quan les nevades aniran de baixa. La situació és molts delicada i és que les noves nevades amb el vent associat propiciaran un augment del perill d’allaus a tot el Pirineu per les sobrecamulacions del vent i la neu recent que anirà caient. A banda, a les solanes es poden donar allaus de neu humida per l’acció del sol de març. Aquest cap de setmana cal escollir molt bé les esquiades i evitar terrenys complexos. Amb aquest panorama, l’increment del gruix va acompanyat d’un increment del perill d’allaus i trobem un perill 4 (fort) al vessant nord del Pirineu i al vessant sud. Perill 3 (marcat) al Pirineu oriental i baixa cerdanya i perill 2 (moderat) al Prepirineu.
ESPECIAL ATENCIÓ A:

- Consulteu les actualitzacions que es puguin donar a causa de l’increment del gruix.
- Escolliu terrenys simples al realitzar sortides.

ESPESSORS DEL MANTELL NIVAL
- El Pirineu oriental és esquiable fora de pistes escollint zones llises i poc exposades al vent i presenta gruixos de de 5 a 50 cm per damunt de 1700 metres. - El Prepirineu ja és esquiable en zones localitzades en obagues i terrenys llisos i presenta gruixos de neu de 5 a 40 cm per damunt de 1600 metres. - El vessant sud del Pirineu (alta Cerdanya, Ribagorça, sud del Pallars, sud d’Andorra, sud del Sobrarbe, sud de la Jacetania…) és esquiable per damunt de 1800m. Els gruixos de neu segueixen s’han incrementat notablement oscil·lant entre els de 10 i 70 cm de neu. - El vessant nord dels Pirineus centrals i les zones d’influència (Val d’Aran, nord del Pallars, Ariège, alta Garona, alt Pirineu francès, nord de la Ribagorça, nord d’Andorra, nord del Sobrarbe, nord de la Jacetania ) tenen neu per esquiar-hi. Aquestes zones són esquiables per damunt de 1400 metres a les obagues i 1700 m a les solanes. Els gruixos en aquest sector van dels 20 als 130 cm convertint aquest sector en el mes idoni per esquiar. - El Pirineu occidental i atlàntic és esquiable per damunt de 1300m a les obagues i 1500 metres a les solanes i presenta gruixos de 20 a 140 cm.
TENDÈNCIA:
El cap de setmana podrà nevar de forma abundant!! L'increment de perill d'allaus, augmentarà!
AUTOR: Òscar Jorba
LA NOSTRA RECOMANACIÓ AQUESTA SETMANA:

- Es recomana iniciar les sortides d’esquí a primera hora del dia per evitar les hores centrals del dia.

- Es recomana portar material d'alpinisme (grampons i piolet) en tots els sectors.

Anunciat aquí:
PTCBG-Banner-Viu-el-mar-i-la-muntanya-Gif-(500x500px)-(CA)-02
DESCOBREIX ELS NOSTRES ÚLTIMS REPORTATGES:
MeteoArticle: el fenomen de la pluja
Pluja, és únicament aigua que cau d'un núvol o hi ha més coses que no sabem? Ho parlem a continuació!
REPORTATGES: METEOROLOGIA

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

LES NOSTRES ÚLTIMES PROPOSTES DE DESCOBERTA:
Ruta amb raquetes pels estanys de la Pera
La Cerdanya
Estanys de la Pera
A l'oest de la Cerdanya, hi trobem els estanys de la Pera. És una de les zones lacustres més interessants i més visitades, sobretot durant l'estiu, del Pirineu Oriental. El seu paisatge, es caracteritza per tonalitats singulars de colors vermells i grisos. Avui proposem doncs, una ruta amb raquetes fins aquest indret!
DESCOBERTA: RAQUETES DE NEU

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.