banner naturland 2024
LA NEU AL PIRINEU: Cap de setmana 21 i 22 GENER 2024
PREVISIÓ ESQUÍ NÒRDIC: Després de la bona nevada de divendres, el cap de setmana serà radiant de Sol. Dissabte encara amb fred, però diumenge puja la temperatura. De ben segur que les estacions de fons que puguin obrir, lluiran espectaculars!
PREVISIÓ ESQUIMU: Després d’un puja i baixa de temperatures, pluges a cotes altes seguides de nevades generalitzades a gairebé totes les cotes de tot el Pirineu ens plantem al cap de setmana amb una complexitat que ens farà estar atents a les actualitzacions. La neu segueix sent escassa al vessant sud del Pirineu i força més abundant al vessant nord i les zones properes d’influència, sent aquest darrer, el lloc idoni per esquiar aquest cap de setmana. Amb la nevada de divendres no n’hi haurà prou per cobrir els dèficits que arrosseguem el vessant sud i aquest sector continuarà sent una zona on no es recomana esquiar-hi fora posta (en general) ! No obstant aquesta situació, la neu que trobarem el cap de setmana serà pols i seca de forma general amb zones molt reduïdes que poden presentar una crosta de neu dura antiga per l’acció del vent. Consulteu el detall de les zones esquiables a continuació!

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT.

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCAR QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA!

ET DEIXEM AQUÍ ELS ENLLAÇOS DIRECTES ALS BUTLLETINS ESPECÍFICS DE CADA ZONA:

ICGC   |  Lauegi  |  MeteoAndorra  |   AEMET   |   MeteoFrance

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:
El mantell de neu segueix dèbil a tot el vessant sud del Pirineu i al Prepirineu malgrat les nevades, que han estat escasses. Aquelles zones del vessant sud del Pirineu que prèviament presentaven neu antiga podran ser esquiables aquest cap de setmana. Per tant, caldrà escollir zones obagues i elevades en aquests sectors. El vessant nord del Pirineu presenta unes bones condicions de neu per esquiarhi de forma generalitzada gràcies a les nevades que han caigut damunt d’una superfície prèviament coberta de neu. L’ambient hivernal del cap de setmana permetrà trobar una neu seca de forma general excepte a les zones exposades (carenes, cims...) on la crosta de neu antiga pot quedar al descobert per l’acció del vent. El vent no serà molt intens però pot propiciar les sobreacumulacions i en conseqüència incrementar el perill d’allaus en aquestes zones on hagi nevat més Amb aquest panorama, el mantell de neu pot ser inestable en totes les orientacions per les nevades generalitzades i caldrà escollir bé el terreny en totes les zones esquiables del Pirineu , ja què totes presentaran aquesta nova coberta. Amb aquestes condicions de neu, trobem un perill 3 (marcat) al vessant nord del Pirineu i perill 2 (moderat) al vessant sud del Pirineu. El Pirineu oriental i el Prepirineu presenten un perill 1 (feble) ja que fins ara no presentaven neu. La situació de neu recent i vent són els principals factors que afavoreixen aquest perill.
ESPECIAL ATENCIÓ A:

- A les zones que presenten més neu cal escollir bé les sortides i el terreny pels riscos que es puguin derivar de la recent nevada i sobreacumulació del vent
- Al vessant sud cal escollir molt bé les sortides per la limitació de la neu. La presència de neu de forma general pot fer-nos pensar que tot és esquiable però moltes zones en realitat no ho
són.

ESPESSORS DEL MANTELL NIVAL
- El Pirineu oriental no és esquiable fora de pistes, on la pluja va fondre la neu caiguda dies enrere i la nevada de divendres no haurà estat suficient ja que ha caigut sobre terra nu. Aquesta zona presenta gruixos modestos de neu ( de 5 a 35 cm) per damunt de 1400 metres. La neu caiguda servirà de base de cara a properes nevades. - El Prepirineu no és esquiable; presenta gruixos modestos de neu ventada (<20 cm) per damunt de 1400 metres. La neu caiguda servirà de base de cara a properes nevades. - El vessant sud del Pirineu (alta Cerdanya, Ribagorça, sud del Pallars, sud d’Andorra, sud del Sobrarbe, sud de la Jacetania…) és esquiable en zones localitzades que prèviament presentaven neu. Cal buscar-les a les obagues de terrenys llisos i per damunt de 2100 metres. Els gruixos de neu segueixen sent modestos oscil·lant entre els de 10 i 50 cm de neu. - El vessant nord dels Pirineus centrals i les zones d’influència (Val d’Aran, nord del Pallars, Ariège, alta Garona, alt Pirineu francès, nord de la Ribagorça, nord d’Andorra, nord del Sobrarbe, nord de la Jacetania ) tenen neu en abundància a cotes altes i gruixos més modestos a cotes mitges. Aquestes zones són esquiables de forma general per damunt de 1600 metres a les obagues i 1800 m a les solanes. Els gruixos en aquest sector van dels 20 als 100 cm convertint aquest sector en el mes idoni per esquiar - El Pirineu occidental i atlàntic és esquiable per damunt de 1600m en general amb neu de forma generalitzada. Partien d’una situació favorable i per això presenta gruixos de 20 a 100 cm.
TENDÈNCIA:
El fort vent i les nevades, incrementaran el perill els propers dies
AUTOR: Òscar Jorba
LA NOSTRA RECOMANACIÓ AQUESTA SETMANA:

Poques raconandes tenim ara per ara per fer una bona esquiada, però proposem una de les zones amb millor estat, la Val d'Aran.
En aquesta sortida anem fins a la Val d'Aran per descobrir un indret verge on gaudir de la neu i la muntanya, fora de massificacions i amb bones condicions de neu, un veritable espectacle per gaudir de pales de neu verge.

Anunciat aquí:
PTCBG-Banner-Viu-el-mar-i-la-muntanya-Gif-(500x500px)-(CA)-02
DESCOBREIX ELS NOSTRES ÚLTIMS REPORTATGES:
Tour per la botiga de MeteoPirineus
Pirineus
Pirineus
Ja tenim la botiga oberta i us ensenyem que hi ha a la botiga, en aquet vídeo!
REPORTATGES: METEOROLOGIA

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

LES NOSTRES ÚLTIMES PROPOSTES DE DESCOBERTA:
Ruta amb raquetes pels estanys de la Pera
La Cerdanya
Estanys de la Pera
A l'oest de la Cerdanya, hi trobem els estanys de la Pera. És una de les zones lacustres més interessants i més visitades, sobretot durant l'estiu, del Pirineu Oriental. El seu paisatge, es caracteritza per tonalitats singulars de colors vermells i grisos. Avui proposem doncs, una ruta amb raquetes fins aquest indret!
DESCOBERTA: RAQUETES DE NEU

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.