banner naturland 2024
LA NEU AL PIRINEU: Previsió 29 de Desembre de 2022
PREVISIÓ ESQUIMU: Seguim en una temporada de esquimu que a nivell meteorològic està sent bastant fluixa. Portem setmanes sense rebre cap precipitació en forma de neu i el Pirineu ho nota . La neu és present en part del Pirineu encara que de manera molt escassa. Les nevades primerenques apuntaven a deixar una temporada de neu més que òptima però aquesta idea està perdent força últimament amb la presència del tossut anticicló i les altes temperatures. Pel fet que les primeres nevades no van ser excessivament quantioses es recomana practicar l'esquí de muntanya en entorns prop d'estacions d'esquí, evitant així porteigs i esquiades en zones amb pedres. Per als tres dies del cap de setmana s'espera una meteorologia més que apta per a la pràctica: sol i temperatures agradables. El perill d'allaus és mitjà (2) en la major part del Pirineu, però anirà descendint a mesura que passin els dies amb les altes temperatures i l'estabilitat. La neu la podrem trobar en diferents varietats en funció de perquè entorns ens moguem. A continuació us expliquem detalladament!

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT.

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCAR QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA!

ET DEIXEM AQUÍ ELS ENLLAÇOS DIRECTES ALS BUTLLETINS ESPECÍFICS DE CADA ZONA:

ICGC   |  Lauegi  |  MeteoAndorra  |   AEMET   |   MeteoFrance

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:
En els últims dies el mantell de neu no ha rebut novetats quant a precipitació,. Per tant l'estat de la neu és bastant estable en la major part del Pirineu. La neu varia el seu estat en funció de l'entorn. En les cares ombries (N i W) per sota de 2400 metres trobem nevi crosta molt dura, amb una capa gruixuda difícil de trencar. Això també és aplicable per a les cares assolellades de la vessant nord que amb la forta presència del vent han deixat una capa de neu molt dura difícil de trencar. En les cares assolellades (S i E) de la vessant sud trobem neu més tova pròpia de la primavera. El mantell de neu es manté molt estable tenint únicament en compte les altes temperatures que poden produir petites allaus de fusió. Encara que els valors quant a estabilitat són relativament positius, no ho són així per a abundància de neu. El pirineu es troba amb gruixos sota mínims en la major part del Pirineu. En tots dos vessants trobem pràcticament la mateixa cota esquiable (sobre 2000 metres). D'aquesta manera concloem amb un risc 1(baix) en la major part del Pirineu exceptuant la vessant nord del Pirineu que es troba en risc 2 (exceptuant la vall de llauren que està en risc 1).
ESPECIAL ATENCIÓ A:
  • Neu escassa en gran part del Pirineu per la qual cosa és possible la presència de pedres amagades sota fines capes de neu.
  • Neu crosta dura en les cares ombries i en les solanes de la vessant nord, que poden obligar-nos a utilitzar fulles en la pujada o grampons i piolet en forts pendents.
ESPESSORS DEL MANTELL NIVAL
El Pirineu occidental i central és esquiable a partir de 2100 metres encara que podem trobar neu de manera discontínua a partir dels 1900 suficient per a iniciar la foqueada. El Pirineu oriental és esquiable a partir dels 2200 metres però en regions com Aran i el Pallars podem esquiar sobre els 2000 metres. El prepirinenc es manté de moment inesquiable tret que es realitzin importants porteigs. Les cotes mitjanes i baixes aquestes amb gruixos mínims de 0 a 10 cm. Al Pirineu occidental i central tenim gruixos de 50 cm a partir dels 2100 metres. Al Pirineu oriental els gruixos són més modestos, entorn de 20 cm a partir dels 2000 metres.
TENDÈNCIA:
No s'esperen grans canvis quant a la tendència en l'estat de la neu. Durant almenys la setmana vinent, el sol i les altes temperatures per a aquestes dates seran els principals protagonistes pel que el mantell nivós continuarà la seva estabilització. L'únic risc d'allaus serà degut a petites purgues de neu molt humida.
AUTOR: Javier Santos
Anunciat aquí:
PTCBG-Banner-Viu-el-mar-i-la-muntanya-Gif-(500x500px)-(CA)-02
DESCOBREIX ELS NOSTRES ÚLTIMS REPORTATGES:
MeteoArticle: el fenomen de la pluja
Pluja, és únicament aigua que cau d'un núvol o hi ha més coses que no sabem? Ho parlem a continuació!
REPORTATGES: METEOROLOGIA

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

LES NOSTRES ÚLTIMES PROPOSTES DE DESCOBERTA:
Ruta amb raquetes pels estanys de la Pera
La Cerdanya
Estanys de la Pera
A l'oest de la Cerdanya, hi trobem els estanys de la Pera. És una de les zones lacustres més interessants i més visitades, sobretot durant l'estiu, del Pirineu Oriental. El seu paisatge, es caracteritza per tonalitats singulars de colors vermells i grisos. Avui proposem doncs, una ruta amb raquetes fins aquest indret!
DESCOBERTA: RAQUETES DE NEU

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.