banner-PEUSA_01
Previsió Esquimu 12 de Gener de 2023
La ultima injecció de neu del cap de setmana passat ha modificat notablement l'estat de la neu en general en pràcticament tota la vessant sud del Pirineu. Zones que anteriorment eren difícilment esquiables, ja ho són i aquelles zones que ja tenien gruixos decents s'han convertit en llocs molt aptes per al esquimu. No obstant això no tot són bones notícies per al mantell nivós, i és que aquesta ultima nevada ha vingut lligada a forts vents en gran part del Pirineu deixant així nombroses plaques de vent que fan disminuir notablement l'estabilitat del mantell nivós. D'altra banda, després de la nevada vam tindre una pujada notable de la cota de neu deixant pluja en cotes més altes de l'esperat. A continuació us expliquem detalladament:

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT.

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCAR QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA!

ET DEIXEM AQUÍ ELS ENLLAÇOS DIRECTES ALS BUTLLETINS ESPECÍFICS DE CADA ZONA:

ICGC   |  Lauegi  |  MeteoAndorra  |   AEMET   |   MeteoFrance

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:
Com hem comentat anteriorment la darrera nevada ha canviat notablement l'estat del mantell, si abans estàvem tractant un mantell de neu molt estable, ara les condicions han canviat. Per sota dels 2200 metres en pràcticament la totalitat del Pirineu trobem neu humida a causa de les pluges procedents de la pujada de cota. Per damunt dels 2200 metres és on comencem a tindre les condicions més delicades. Els forts vents dels últims dies han produït grans plaques de vent que poden trencar amb sobrecàrregues mitjanes a més d'haver creat crostes de gran gruix que dificulten notablement la practica de l'esquí. Aquests moviments de neu pel vent han tingut lloc sobretot en les cares sud i est, per la qual cosa es recomana evitar esquiar aquestes orientacions. D'aquesta manera el risc d'allaus queda: risc 3 (notable) a Pirineu navarrés, Jacetania, Gállego, Aran i vessant nord Pallars; risc 2 (Limitat) en Sobrarbe, Ribargorça, Pallars sud, Vall Fosca i vessant nord del Pirineu excepte les esmentades anteriorment i risc 1 (feble) en la resta del Pirineu.
ESPECIAL ATENCIÓ A:
  • Grans crostes de neu en les orientacions sud i est del Pirineu, dificultant notablement l'esquí.
  • Plaques de vent inestables en aquestes mateixes orientacions.
  • Neu molt escassa en cotes baixes, obligats en molts casos els porteigs.
ESPESSORS DEL MANTELL NIVAL
El Pirineu occidental i central és esquiable a partir de 1900 metres encara que podem trobar zones amb gruixos molt xicotets de neu. El Pirineu oriental és esquiable a partir dels 2100 metres però en regions com Aran i el Pallars podem esquiar sobre els 1900 metres. Al prepirineu de moment no es pot esquiar llevat que es realitzen importants porteigs. Les cotes mitjanes i baixes amb gruixos mínimes de 0 a 10 cm. Al Pirineu occidental i central tenim gruixos de 20 a 50 cm a partir dels 2100 metres. Al Pirineu oriental les grossàries són més modestos, entorn de 30 cm a partir dels 2000 metres, tot i que hi ha zones del Pirineu més oriental, directament sense neu.
TENDÈNCIA:
Per al cap de setmana s'espera que les condicions es mantinguin pràcticament intactes únicament amb un major humitejament de les cotes mitjanes a causa de les temperatures, d'altra banda s'espera que el vent segueixi present pel que les plaques de vent s'intensificaran. A partir de la setmana que ve s'esperen canvis importants amb una important entrada de nord que deixi grans gruixos de neu. Us mantindrem informats!
AUTOR: Javier Santos
DESCÀRREGA GRATUÏTA:
anunci-previsions-lm
DESCOBREIX ELS NOSTRES ÚLTIMS REPORTATGES:
MeteoArticle: les allaus i factors claus
Pirineus
Pirineus
Abans de començar la temporada de butlletins de perill d'allaus que fem cada any a MeteoPirineus, us volem parlar en el méteo-article d'aquesta setmana, sobre les allaus, les seves característiques i alguns aspectes per estar alerta. Ho veiem:
REPORTATGES: METEOROLOGIA

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

LES NOSTRES ÚLTIMES PROPOSTES DE DESCOBERTA:
Ascensió al Pic de Serrera (Vall de Sorteny-Andorra)
Andorra
Pic de Serrera
La ruta d'ascensió al Pic de Serrera, és una de les excursions més recomanables del territori andorrà. Amb una altitud aproximada de 2.912 m, és un dels sis cims més alts d'Andorra -superant els 2.900- amb unes vistes espectaculars sobre la vall de Ransol i la de Sorteny, a la parròquia de Canillo. Ens hi acompanyeu?
DESCOBERTA: EXCURSIONISME

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí