banner naturland 2024
LA NEU AL PIRINEU: PREVISIÓ ESQUIMU 16 FEBRER 2023
PREVISIÓ ESQUIMU: La situació del mantell nivós es manté sense grans canvis. De l'última setmana a ara no hem rebut cap nou empelt de neu al Pirineu, d'altra banda les temperatures estan augmentant notablement arribant a deixar aquest mateix cap de setmana màximes pròximes als 20 graus en moltes valls del Pirineu. Aquests dos elements produiran la transformació de la neu en aquelles cares ombries on encara es mantenia sense grans canvis i l'augment d'allaus de fusió en aquelles cares on la neu havia completat ja la seva transformació. Aquesta situació anirà augmentat al llarg del cap de setmana amb la pujada de temperatures. A continuació us expliquem detalladament:

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT.

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCAR QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA!

ET DEIXEM AQUÍ ELS ENLLAÇOS DIRECTES ALS BUTLLETINS ESPECÍFICS DE CADA ZONA:

ICGC   |  Lauegi  |  MeteoAndorra  |   AEMET   |   MeteoFrance

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:
El mantell nivós en pràcticament la totalitat del pirinenc es manté estable: les petites nevades del Pirinenc central i les nevades del Pirinenc oriental que van tenir lloc la setmana passada estan ja majorment estabilitzades pel que desapareix el risc d'allaus de neu recent. Les plaques de vent presents anteriorment al Pirineu han desaparegut exceptuant la franja sud de la Vall d'Aran en la qual s'han desencadenat en les ultimes hores nombrosos allaus de neu afectada pel vent deixant una situació bastant delicada, tal com ha notificat el centre de Lauegi d'Aran. En la resta del Pirineu es mantenen la presència de capes aïllades persistents per sobre dels 2200 metres en orientacions nord i succedànies. Per sota de 2200 metres a causa de les altes temperatures, apareix el perill d'allaus de neu humida. En les cares nord més ombries fins i tot es pot trobar neu bastant seca de les ultimes nevades. En les orientacions més assolellades més enllà de la falta de neu i la cota alta, trobem una nevi crosta a primera hora del matí però que passa a primavera als deixo anar del matí. D'aquesta manera concloem amb els següents riscos d'allaus: risc 2 (limitat) en tot el Pirineu, exceptuant la franja sud de la Vall d'Aran on tenim un risc 3 (notable) per les ja esmentades plaques de vent.
ESPECIAL ATENCIÓ A:
  • Precaució amb les cares ombries altes on trobem capes febles persistents.
  • Capes de molt poc gruix en les altituds baixes i mitjanes, amb pedres aparentment tapades per les ultimes nevades.
  • Cares sud molt pelades on són necessaris els porteigs.
  • Necessari en moltes ocasions la utilització de fulles per a progressar correctament en la neu.
ESPESSORS DEL MANTELL NIVAL
Els gruixos de les orientacions assolellades han començat una disminució important, els gruixos de les orientacions ombries es mantenen: Al Pirineu occidental i sobrar-li trobem neu continuada per sobre dels 1600 metres en orientacions nord i per sobre dels 2000 en orientacions sud. Per sobre de 1900 en orientacions nord trobem valors d'entre 40 i 60 cm de neu i per sobre dels 2000 trobem zones amb grans acumulacions pròximes a 1 metre, així com unes altres sense tot just neu. Al Pirineu central els gruixos són més justos amb neu continuada a partir dels 1700 depenent de l'orientació (orientacions més assolellades molt pelades), gruixos de fins a 50 cm per sobre dels 1900 metres. Al Pirineu més oriental trobem neu continuada per sobre dels 1700 metres i gruixos de fins a 50 cm per sobre dels 1800 metres.
TENDÈNCIA:
La tendència actual és que les temperatures continuïn augmentant al llarg del cap de setmana fins a aconseguir el seu pic el dilluns, per la qual cosa la presència de neu humida anirà en augment fins a aquest dia. A partir del dilluns comença un descens important de les temperatures fins al següent cap de setmana, en el qual sembla confirmar-se l'arribada d'una entrada hivernal que deixarà temperatures molt baixes i neu considerable en gran part del pirinenc. Us mantindrem informats en els nostres butlletins sobre meteorologia general del Pirineu!
AUTOR: Javier Santos
Anunciat aquí:
PTCBG-Banner-Viu-el-mar-i-la-muntanya-Gif-(500x500px)-(CA)-02
DESCOBREIX ELS NOSTRES ÚLTIMS REPORTATGES:
MeteoArticle: les precipitacions al Pirineu
Pirineus
Pirineus
Avui volem parlar sobre les precipitacions a la serralada pirinenca! La bellesa del Pirineu com moltes vegades diem, rau en l'abundància de les precipitacions i d'aigua. Descobrim perquè plou, quina relació tenen les muntanyes amb la creació de pluja o neu i quin tipus de precipitació tes pot donar a casa nostra! Ho veiem!
REPORTATGES: METEOROLOGIA

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

LES NOSTRES ÚLTIMES PROPOSTES DE DESCOBERTA:
Ruta amb raquetes pels estanys de la Pera
La Cerdanya
Estanys de la Pera
A l'oest de la Cerdanya, hi trobem els estanys de la Pera. És una de les zones lacustres més interessants i més visitades, sobretot durant l'estiu, del Pirineu Oriental. El seu paisatge, es caracteritza per tonalitats singulars de colors vermells i grisos. Avui proposem doncs, una ruta amb raquetes fins aquest indret!
DESCOBERTA: RAQUETES DE NEU

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.