banner naturland 2024
LA NEU AL PIRINEU: Previsió Esquimu 19 de Gener de 2023
PREVISIÓ ESQUIMU: Aquesta última setmana hem tingut importants increments del mantell nivós en gran part del pirineu, destacant per sobre de tot el Pirineu occidental. Aquests augments lligats a forts vents posteriors han deixat una situació bastant delicada en gran part del Pirineu generant nombroses plaques de vent inestables. D'altra banda la neu en grans quantitats dipositada en cotes baixes ens permeten començar les esquiades des de ja molt més a baix que ho fèiem anteriorment. A continuació us expliquem detalladament:

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT.

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCAR QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA!

ET DEIXEM AQUÍ ELS ENLLAÇOS DIRECTES ALS BUTLLETINS ESPECÍFICS DE CADA ZONA:

ICGC   |  Lauegi  |  MeteoAndorra  |   AEMET   |   MeteoFrance

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:
Les últimes nevades han canviat notablement l'estat del mantell nivós convertint-lo ara en un terreny de major complexitat. Encara que en elt pirineu oriental les precipitacions han estat febles i per tant l'estat del mantell no ha canviat, en l'occident la situació és molt diferent ja que les últimes injeccions de neu han deixat fins a 1 metre en algunes zones. Per sota dels 2000 metres en tot el Pirineu occidental i central trobem neu recent que no ha sofert canvis importants per causa del vent. Per sobre dels 2000 metres trobem neu molt variant en funció de les orientacions. En les orientacions nord, sud, est i succedànies trobem importants moviments de masses de neu pel vent, produint així grans plaques de vent que a més de dificultar l'esquí amb petites crostes, també són altament inestables. Cal destacar sobretot la inestabilitat en tot el Pirineu occidental incloent el Sobrarbe ja que a causa de les grans acumulacions de neu podem tenir allaus grans de grandària 3 amb un alt poder destructiu. D'aquesta manera concloem amb els següents riscos d'allaus: risc 4 (fort) en tot el Pirineu occidental i Sobrarbe, risc 3 al Pirineu central i risc 2 al Prepirineu i pirinenc més oriental.
ESPECIAL ATENCIÓ A:
  • Evitar l'esquí en muntanya oberta en aquelles zones amb risc 4, es recomana l'esquí en entorns de les estacions.
  • Aprofitar les cares que menys han sofert pel vent (cares oest).
  • El piolet i els grampons poden ser molt necessaris en aquelles zones escombrades pel vent.
ESPESSORS DEL MANTELL NIVAL
Els gruixos han canviat notablement respecte a l'ultimo butlletí: Al Pirineu occidental i Sobrarbe trobem de 40 a 60 cm de neu per sobre dels 1100 metres. Per sobre dels 1800 trobem valors pròxims al metre de neu i per sobre dels 2000 comencem a veure els efectes del vent: des de zones sense tot just neu en sotavent fins a zones amb acumulacions de gairebé 2 metres. Al Pirineu central trobem gruixos de 20-50 cm per sobre dels 1500 metres i gruixos de 60 a 100 cm per sobre dels 1800. Per sobre dels 2000 tindrem de nou neu afectada pel vent. Al Pirineu oriental els gruixos són notablement inferiors.
TENDÈNCIA:
En les pròximes hores s'esperen noves injeccions de 20 a 40 cm al Pirineu occidental, 10 a 30 cm al Pirineu central i 5 a 10 cm al Pirineu oriental. El vent continuarà sent present de l'oest i nord-oest, per la qual cosa continuarà augmentant l'aparició de plaques de vent. El risc pot ser que augmenti en el pirinenc central arribant fins i tot al risc 4 d'allaus. Una vegada passat aquest interval de nevades quedaran unes temperatures molt fredes i ventades que no ajudaran a l'augment de l'estabilitat. Per tant es recomana tenir la major precaució possible durant aquest cap de setmana i la setmana següent. Us mantindrem informats!
AUTOR: Javier Santos
Anunciat aquí:
PTCBG-Banner-Viu-el-mar-i-la-muntanya-Gif-(500x500px)-(CA)-02
DESCOBREIX ELS NOSTRES ÚLTIMS REPORTATGES:
MeteoArticle: l'efecte albedo a les muntanyes del P...
Pirineus
Pirineus
En el méteo-article d'aquesta setmana, volem parlar d'un efecte molt comú en terreny nevats amb gran incidència solar, el conegut albedo. Ens hem desplaçat fins al Pla de Beret, per tal d'explicar-vos les principals característiques d'aquest efecte. Ho veiem a continuació:
REPORTATGES: METEOROLOGIA

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

LES NOSTRES ÚLTIMES PROPOSTES DE DESCOBERTA:
Ruta raquetes per l'estany Llong i Redó (Aigüestortes)
Alta Ribagorça
Aigüestortes
Proposem una ruta amb raquetes per un dels estanys naturals del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l'estany Llong. Localitzat al terme municipal de la Vall de Boí, a la comarca de l'Alta Ribagorça, és caracteritza per ser un estany d'origen glacial. Es troba a una altitud de 1.999 m, orientat al NE, als pe...
DESCOBERTA: RAQUETES DE NEU

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.