banner-PEUSA_01
Previsió Esquimu 19 de Gener de 2023
Aquesta última setmana hem tingut importants increments del mantell nivós en gran part del pirineu, destacant per sobre de tot el Pirineu occidental. Aquests augments lligats a forts vents posteriors han deixat una situació bastant delicada en gran part del Pirineu generant nombroses plaques de vent inestables. D'altra banda la neu en grans quantitats dipositada en cotes baixes ens permeten començar les esquiades des de ja molt més a baix que ho fèiem anteriorment. A continuació us expliquem detalladament:

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT.

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCAR QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA!

ET DEIXEM AQUÍ ELS ENLLAÇOS DIRECTES ALS BUTLLETINS ESPECÍFICS DE CADA ZONA:

ICGC   |  Lauegi  |  MeteoAndorra  |   AEMET   |   MeteoFrance

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:
Les últimes nevades han canviat notablement l'estat del mantell nivós convertint-lo ara en un terreny de major complexitat. Encara que en elt pirineu oriental les precipitacions han estat febles i per tant l'estat del mantell no ha canviat, en l'occident la situació és molt diferent ja que les últimes injeccions de neu han deixat fins a 1 metre en algunes zones. Per sota dels 2000 metres en tot el Pirineu occidental i central trobem neu recent que no ha sofert canvis importants per causa del vent. Per sobre dels 2000 metres trobem neu molt variant en funció de les orientacions. En les orientacions nord, sud, est i succedànies trobem importants moviments de masses de neu pel vent, produint així grans plaques de vent que a més de dificultar l'esquí amb petites crostes, també són altament inestables. Cal destacar sobretot la inestabilitat en tot el Pirineu occidental incloent el Sobrarbe ja que a causa de les grans acumulacions de neu podem tenir allaus grans de grandària 3 amb un alt poder destructiu. D'aquesta manera concloem amb els següents riscos d'allaus: risc 4 (fort) en tot el Pirineu occidental i Sobrarbe, risc 3 al Pirineu central i risc 2 al Prepirineu i pirinenc més oriental.
ESPECIAL ATENCIÓ A:
  • Evitar l'esquí en muntanya oberta en aquelles zones amb risc 4, es recomana l'esquí en entorns de les estacions.
  • Aprofitar les cares que menys han sofert pel vent (cares oest).
  • El piolet i els grampons poden ser molt necessaris en aquelles zones escombrades pel vent.
ESPESSORS DEL MANTELL NIVAL
Els gruixos han canviat notablement respecte a l'ultimo butlletí: Al Pirineu occidental i Sobrarbe trobem de 40 a 60 cm de neu per sobre dels 1100 metres. Per sobre dels 1800 trobem valors pròxims al metre de neu i per sobre dels 2000 comencem a veure els efectes del vent: des de zones sense tot just neu en sotavent fins a zones amb acumulacions de gairebé 2 metres. Al Pirineu central trobem gruixos de 20-50 cm per sobre dels 1500 metres i gruixos de 60 a 100 cm per sobre dels 1800. Per sobre dels 2000 tindrem de nou neu afectada pel vent. Al Pirineu oriental els gruixos són notablement inferiors.
TENDÈNCIA:
En les pròximes hores s'esperen noves injeccions de 20 a 40 cm al Pirineu occidental, 10 a 30 cm al Pirineu central i 5 a 10 cm al Pirineu oriental. El vent continuarà sent present de l'oest i nord-oest, per la qual cosa continuarà augmentant l'aparició de plaques de vent. El risc pot ser que augmenti en el pirinenc central arribant fins i tot al risc 4 d'allaus. Una vegada passat aquest interval de nevades quedaran unes temperatures molt fredes i ventades que no ajudaran a l'augment de l'estabilitat. Per tant es recomana tenir la major precaució possible durant aquest cap de setmana i la setmana següent. Us mantindrem informats!
AUTOR: Javier Santos
DESCÀRREGA GRATUÏTA:
anunci-previsions-lm
DESCOBREIX ELS NOSTRES ÚLTIMS REPORTATGES:
Què és la pluja àcida?
Pirineu
Peusa
Avui amb els amics de Peusa, us parlem del fenomen conegut com a pluja àcida. Per molts és un element meteorològic que afecta alguns indrets del planeta ocasionalment, provocant destrosses materials i del medi ambient, però la veritat és que no té un origen natural, sinó que és producte de les activitats antropogèniques i els...
REPORTATGES: INICIATIVES

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

LES NOSTRES ÚLTIMES PROPOSTES DE DESCOBERTA:
Ascensió a Comabona des del Refugi de Prat d'Aguiló
Berguedà
Comabona
Avui visitem una de les parts més emblemàtiques de la serra del Cadí, el Comabona. Ens trobem al Parc Natural del Cadí-Moixeró, el més gran de Catalunya, situat als Prepirineus. Aquesta serra de roca calcària és famosa pel seu relleu abrupte i característic que ofereix una vista particularment impactant del vessant nord.
DESCOBERTA: EXCURSIONISME

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí