banner naturland 2024
LA NEU AL PIRINEU: PREVISIÓ ESQUIMU 21 DESEMBRE 2023
PREVISIÓ ESQUIMU: Primer tast de neu! Aquest any la neu es fa pregar i tot indica que continuarà així els pròxims dies... Les àrees esquiables són reduïdes i limitades al vessant nord o bé a les pistes d'esquí on hagin produït neu artificial.

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT.

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCAR QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA!

ET DEIXEM AQUÍ ELS ENLLAÇOS DIRECTES ALS BUTLLETINS ESPECÍFICS DE CADA ZONA:

ICGC   |  Lauegi  |  MeteoAndorra  |   AEMET   |   MeteoFrance

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:
El mantell de neu a les zones esquiables mencionades és dèbil i no cobreix tot el substrat en zones rocalloses o de blocs. La neu es presenta dura a les orientacions sud, durant els matins i es va estovant a mesura que passa el dia. Les zones més elevades que miren el sud tenen neu ventada i poden presentar congestes modelades pel vent. Les orientacions nord elevades presenten poca neu per l'acció del vent. Amb aquestes condicions de neu, trobem un perill 2 (moderat) al vessant nord del Pirineu i perill 1 (feble) al vessant sud del Pirineu. El Pirineu oriental i Prepirineu no tenen neu per presentar perill.
ESPECIAL ATENCIÓ A:

- Les zones esquiables poden presentar plaques de vent en totes les orientacions
- Cal prioritzar zones que sota la neu s'hi presenti herba o una superfície llisa.

ESPESSORS DEL MANTELL NIVAL
El Pirineu oriental no és esquiable fora de pistes. Presenta gruixos modestos de neu ventada (10 cm) a cotes elevades. El Prepirineu no és esquiable; no presenta neu. El vessant sud del Pirineu (alta Cerdanya, Ribagorça, sud del Pallars, sud d'Andorra, sud del Sobrarbe, sud de la Jacetania...) no és esquiable malgrat presentar gruixos modestos de 20-30 cm de neu ventada. El vessant nord dels Pirineus centrals i les zones d'influència (Val d'Aran, nord del Pallars, Ariège, alta Garona, alt Pirineu francès, nord de la Ribagorça, nord d'Andorra, nord del Sobrarbe, nord de la Jacetania ) és esquiable per damunt de 1800 m en orientacions nord i 1900 m en orientacions sud. Les zones amb granit situades en aquests sectors no són fàcilment esquiables (Aigüestortes i estany de sant Maurici, el massís de la Maladeta o el Massís de l Mont Perdut) per la rugositat del terreny. Aquest sector presenta gruixos de 20 fins a 50 cm El Pirineu occidental i atlàntic és esquiable per damunt de 1700 m a les orientacions nord i 1800 m a les orientacions sud. Presenta gruixos de 20 a 50 cm.
TENDÈNCIA:
L'anticicló mantindrà aquestes condicions, com a mínim, una setmana més.
AUTOR: Òscar Jorba
LA NOSTRA RECOMANACIÓ AQUESTA SETMANA:

Poques raconandes tenim ara per ara per fer una bona esquiada, però proposem una de les zones amb millor estat, la Val d'Aran.
En aquesta sortida anem fins a la Val d'Aran per descobrir un indret verge on gaudir de la neu i la muntanya, fora de massificacions i amb bones condicions de neu, un veritable espectacle per gaudir de pales de neu verge.

Anunciat aquí:
PTCBG-Banner-Viu-el-mar-i-la-muntanya-Gif-(500x500px)-(CA)-02
DESCOBREIX ELS NOSTRES ÚLTIMS REPORTATGES:
MeteoArticle: la distribució pluviomètrica al Pirineu
Pirineu
Parlem sobre precipitacions! Ja sabem que no plou de la mateixa manera al Pirineu i especialment, que no ho fa per igual al llarg de l'any.. Uns indrets tenen més precipitació a l'estiu, d'altres es veuen afectats per la ombra pluviomètrica i altres veuen nevar més.. Intentem donar algunes pistes per identificar aquestes dife...
REPORTATGES: METEOROLOGIA

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

LES NOSTRES ÚLTIMES PROPOSTES DE DESCOBERTA:
Ruta amb raquetes pels estanys de la Pera
La Cerdanya
Estanys de la Pera
A l'oest de la Cerdanya, hi trobem els estanys de la Pera. És una de les zones lacustres més interessants i més visitades, sobretot durant l'estiu, del Pirineu Oriental. El seu paisatge, es caracteritza per tonalitats singulars de colors vermells i grisos. Avui proposem doncs, una ruta amb raquetes fins aquest indret!
DESCOBERTA: RAQUETES DE NEU

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.