banner naturland 2024
LA NEU AL PIRINEU: PREVISIÓ ESQUIMU 26 de Gener de 2023
PREVISIÓ ESQUIMU: Després de les importants nevades de la setmana passada, les muntanyes del Pirineu han experimentar uns increment de neu que a més de canviar el paisatge, han permès la pràctica de l'esquí de muntanya en cotes notablement més baixes. Encara que la quantitat de neu, sobretot al Pirineu occidental, va ser més que considerable, el vent dels dies posteriors a la nevada va afectar molt a l'estat del mantell nivós. Aquest a més d'escombrar moltes zones amb neu, va deixar en altres plaques de vent inestables. Amb el pas del temps aquestes plaques han començat la seva estabilització però no s'ha completat pel que continuen lleugerament inestables.

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT.

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCAR QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA!

ET DEIXEM AQUÍ ELS ENLLAÇOS DIRECTES ALS BUTLLETINS ESPECÍFICS DE CADA ZONA:

ICGC   |  Lauegi  |  MeteoAndorra  |   AEMET   |   MeteoFrance

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:
El mantell nivós s'ha estabilitzat respecte al butlletí de la setmana passada però això no significa que aquest sigui estable. En l'orient pirinenc al no haver-hi tantes precipitacions en forma de neu el mantell ja està relativament estable però en l'occident i en centre del Pirineu la situació continua inestable. El vent de la setmana passada va ser tan intens que les plaques de neu encara perduren en la majoria de vessants del Pirineu. Per sobre dels 1800 metres trobem plaques de neu en pràcticament totes les orientacions però amb una bona lectura i coneixement del terreny podem evitar aquestes zones afectades pel vent i gaudir d'una neu bastant solta. En algunes cares sud i est de la divisòria podem trobar neu poc afectada pel vent i de bona qualitat. D'altra banda comentar que gran part de les cotes mitjanes no han estat tan afectades pel vent pel que podem trobar neu de qualitat. D'aquesta manera concloem amb els següents riscos d'allaus: risc 3 (notable) en la vessant sud del Pirinenc occidental i central, risc 2 (limitat) en la vessant nord del Pirinenc occidental i central, i al Pirineu oriental.
ESPECIAL ATENCIÓ A:
  • Buscar aquelles cares on menys han sofert els efectes del vent.
  • Evitar zones ombries on la neu no ha començat la seva transformació.
  • El piolet i els grampons poden ser molt necessaris en les zones de neu escombrada pel vent.
ESPESSORS DEL MANTELL NIVAL
Els gruixos es mantenen similars a l'ultimo butlletí: Al Pirineu occidental i Sobrarbe trobem de 40 a 60 cm de neu per sobre dels 1100 metres. Per sobre dels 1800 trobem valors pròxims al metre de neu i per sobre dels 2000 comencem a veure els efectes del vent: des de zones sense tot just neu en sotavent fins a zones amb acumulacions de gairebé 2 metres. Al Pirineu central trobem gruixos de 20-50 cm per sobre dels 1500 metres i gruixos de 60 a 100 cm per sobre dels 1800. Per sobre dels 2000 tindrem de nou neu afectada pel vent. Al Pirineu oriental els gruixos són notablement inferiors.
TENDÈNCIA:
La tendència és que el mantell s'estabilitzi amb el pas del temps ja que a penes s'espera precipitació en forma de neu destacable més que en la vessant nord del Pirinenc oriental. Per tant, amb la pas dels pròxims dies que estaran majorment dominats pel Sol, ajudarà notablement a la transformació de la neu i per tant a la seva estabilització. Us mantindrem informats!
AUTOR: Javier Santos
Anunciat aquí:
PTCBG-Banner-Viu-el-mar-i-la-muntanya-Gif-(500x500px)-(CA)-02
DESCOBREIX ELS NOSTRES ÚLTIMS REPORTATGES:
MeteoArticle: Alguns documentals de MeteoPirineus, ...
Pirineus
Serra del Cadí
Avui us volem deixar en un artible, una mostra dels diversos vídeos que hem realitzat al llarg dels anys, per mostrar-vos característiques climàtiques i viatges per les nostres muntanyes! Us deixem uns quants i us animem que remeneu el nostre YouTube on trobareu més vídeos!
REPORTATGES: CIÈNCIA

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

LES NOSTRES ÚLTIMES PROPOSTES DE DESCOBERTA:
Ruta amb raquetes pels estanys de la Pera
La Cerdanya
Estanys de la Pera
A l'oest de la Cerdanya, hi trobem els estanys de la Pera. És una de les zones lacustres més interessants i més visitades, sobretot durant l'estiu, del Pirineu Oriental. El seu paisatge, es caracteritza per tonalitats singulars de colors vermells i grisos. Avui proposem doncs, una ruta amb raquetes fins aquest indret!
DESCOBERTA: RAQUETES DE NEU

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.