banner-PEUSA_01
Previsió Esquimu 5 de Desembre de 2022
Encara que de moment la temporada de esquimu aquesta sent decebedora quant a condicions, estem a les portes d'un important canvi. Portem setmanes sense rebre cap precipitació en forma de neu, més que una molt breu nevada durant el dimarts i el Pirineu el nota. La neu comença a escassejar de manera important en molts punts del Pirineu pel que cada vegada són més comuns els porteigs a l'hora de la pràctica de l'esquí de muntanya. Encara que aquestes són les condicions actuals durant el diumenge s'espera una nevada important sobretot en la vessant sud del Pirineu que farà que s'amplie notablement les zones per a practicar l'esquí de muntanya així com un canvi brusc en les condicions del mantell nivós. Tindrem un cap de setmana amb dos dies (divendres i dissabte) amb un bon temps per a la pràctica de l'esquí de muntanya seguits d'un dia amb molt mala meteorologia, molta neu i vent. A continuació us expliquem detalladament:

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT.

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCAR QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA!

ET DEIXEM AQUÍ ELS ENLLAÇOS DIRECTES ALS BUTLLETINS ESPECÍFICS DE CADA ZONA:

ICGC   |  Lauegi  |  MeteoAndorra  |   AEMET   |   MeteoFrance

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:
En els últims dies el mantell de neu no ha rebut grans novetats quant a precipitació. Per tant l'estat de la neu és bastant estable en la major part del Pirineu. La neu varia el seu estat en funció de l'entorn. En les cares ombries (N i W) per davall de 2300 metres trobem neve crosta molt dura, amb una capa gruixuda difícil de trencar. No obstant això en les cotes altes per damunt dels 2300 metres podem gaudir encara de la xicoteta nevada amb una neu pols però de no massa gruix. En les cares assolellades (S i E) de la vessant sud i nord trobem neu més blana pròpia de la primavera. El principal problema d'aquestes orientacions és sens dubte la falta de neu que ens dificultarà notablement la pràctica de l'esquí de muntanya. El mantell de neu es manté molt estable. Encara que els valors quant a estabilitat són relativament positius, no ho són així per a abundància de neu. El pirinenc es troba amb grossàries sota mínims en la major part del Pirineu. En tots dos vessants trobem pràcticament la mateixa cota esquiable (sobre 2100 metres). D'aquesta manera concloem amb un risc 1 (baix) en tot el Pirineu. Cal aclarir que aquestes condicions no tindran res a veure amb el que s'espera a partir del diumenge, on el perill d'allaus es dispararà.
ESPECIAL ATENCIÓ A:
  • Neu escassa en gran part del Pirineu per la qual cosa és possible la presència de pedres amagades sota fines capes de neu.
  • Neve crosta dura en les cares ombries i en les solanes de la vessant nord, que poden obligar-nos a utilitzar fulles en la pujada o grampons i piolet en forts pendents.
ESPESSORS DEL MANTELL NIVAL
El Pirineu occidental i central és esquiable a partir de 2100 metres encara que podem trobar neu de manera discontínua a partir dels 1900 suficient per a iniciar la pujada. El Pirineu oriental és esquiable a partir dels 2200 metres però en regions com Aran i el Pallars podem esquiar sobre els 2000 metres. El prepirinenc es manté de moment no es pot esquiar llevat que es realitzen importants porteigs. Les cotes mitjanes i baixes aquestes amb grossàries mínimes de 0 a 10 cm. Al Pirineu occidental i central tenim grossàries de 50 cm a partir dels 2100 metres. Al Pirineu oriental les grossàries són més modestos, entorn de 20 cm a partir dels 2000 metres.
TENDÈNCIA:
Com ja hem comentat s'espera un gran canvi a partir del diumenge que modificarà molt les condicions actuals. En la vessant sud del Pirinenc central i occidental es preveuen grans nevades de fins a 50 cm de neu lligats a més a vents moderats. Per tant la unió d'aquests dos elements pot fer que la inestabilitat s'incremente notablement. Encara que la inestabilitat s'incrementarà, el Pirineu serà molt més esquiable pel fet que s'espera una cota de neu mitjana (1700/1800 metres). Us mantindrem informats!
AUTOR: Javier Santos
DESCÀRREGA GRATUÏTA:
anunci-previsions-lm
DESCOBREIX ELS NOSTRES ÚLTIMS REPORTATGES:
MeteoArticle: les allaus i factors claus
Pirineus
Pirineus
Abans de començar la temporada de butlletins de perill d'allaus que fem cada any a MeteoPirineus, us volem parlar en el méteo-article d'aquesta setmana, sobre les allaus, les seves característiques i alguns aspectes per estar alerta. Ho veiem:
REPORTATGES: METEOROLOGIA

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

LES NOSTRES ÚLTIMES PROPOSTES DE DESCOBERTA:
Ascensió al Pic de Serrera (Vall de Sorteny-Andorra)
Andorra
Pic de Serrera
La ruta d'ascensió al Pic de Serrera, és una de les excursions més recomanables del territori andorrà. Amb una altitud aproximada de 2.912 m, és un dels sis cims més alts d'Andorra -superant els 2.900- amb unes vistes espectaculars sobre la vall de Ransol i la de Sorteny, a la parròquia de Canillo. Ens hi acompanyeu?
DESCOBERTA: EXCURSIONISME

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí