banner naturland 2024
LA NEU AL PIRINEU: PREVISIÓ ESQUIMU 9 FEBRER 2023
PREVISIÓ ESQUIMU: Amb la important pujada de temperatures de la setmana passada el mantell nivós va accelerar el seu procés de transformació, les altes temperatures van facilitar el començament de la fusió dels estrats del mantell nivós reduint així notablement la presència de plaques de vent. Durant els últims dies les temperatures han tornat ha descendir i hem tingut nous empelts de neu, destacant sobretot el Pirineu més oriental on s'han registrat importants nevades pròximes al mig metre de neu. Per tant en funció que zona del Pirineu tractem tindrem situacions molt diferents del mantell nivós. A continuació us expliquem detalladament:

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT.

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCAR QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA!

ET DEIXEM AQUÍ ELS ENLLAÇOS DIRECTES ALS BUTLLETINS ESPECÍFICS DE CADA ZONA:

ICGC   |  Lauegi  |  MeteoAndorra  |   AEMET   |   MeteoFrance

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:
El mantell nivós al Pirineu central i occidental es manté pràcticament tan estable com ho feia en el butlletí de la setmana passada: les petites nevades que han deixat fins a 15 cm de neu i la falta de vent, no han incrementat la inestabilitat del mantell nivós. Al Pirineu més oriental les nevades si que han estat més destacades pel que en regions com el Ripollès el mantell ha experimentat una important desestabilització. Les plaques de vent que suposaven anteriorment el principal risc d'allaus, han desaparegut a causa de la fusió dels estrats. Encara que les plaques de vent han desaparegut, en les orientacions ombries del Pirinenc central i occidental amb menor transformació de la neu trobem capes febles persistents. Aquestes capes febles persistents les trobem en altituds superiors a 2100 metres en orientacions nord i succedànies. Aquestes compostes en la seva majoria per cristalls de cares planes que no tenen una bona qualitat de cohesió. Al Pirineu més oriental el principal perill es deu a la presència de neu recent de fins a 50 cm. D'aquesta manera concloem amb els següents riscos d'allaus: risc 2 (limitat) en tot el Pirineu exceptuant les regions més a l'est Pirinenc com Canigó i Ripollès on trobem un risc 3 (notable)
ESPECIAL ATENCIÓ A:
  • Precaució amb les cares ombries altes on trobem capes febles persistents.
  • Capes de molt poc gruix en les altituds baixes i mitjanes, amb pedres aparentment tapades per les ultimes nevades.
ESPESSORS DEL MANTELL NIVAL
Els gruixos es mantenen similars als de l'últim butlletí. Al Pirineu occidental i sobrar-li trobem neu continuada per sobre dels 1500 metres. Per sobre de 1800 trobem valors d'entre 40 i 60 cm de neu i per sobre dels 2000 trobem zones amb grans acumulacions pròximes a 1 metre, així com unes altres sense tot just neu. Al Pirineu central els gruixos són més justos amb neu continuada a partir dels 1600 depenent de l'orientació (orientacions més assolellades comencen a pelar-se), gruixos de fins a 50 cm per sobre dels 1800 metres. Al Pirineu més oriental que es trobava en desavantatge anteriorment respecte a la resta del Pirineu ha iniciat una remuntada amb les ultimes nevades. Trobem ja neu continuada per sobre dels 1500 metres i gruixos de fins a 50 cm per sobre dels 1800 metres així com una neu bastant pols en general.
TENDÈNCIA:
La tendència actual és que les temperatures ascendeixin al llarg del cap de setmana, per la qual cosa el mantell s'estabilitzarà lleugerament. Per a la setmana que ve encara no aquesta clara la meteorologia. En principi fins al dijous es mantindrà aquesta situació d'estabilitat i temperatures altes. A partir del dijous sembla que podria haver-hi una nova entrada, encara que parlant a tant de termini de temps no és per a tenir en compte. Us mantindrem informats en els nostres butlletins sobre meteorologia general del Pirineu!
AUTOR: Javier Santos
Anunciat aquí:
PTCBG-Banner-Viu-el-mar-i-la-muntanya-Gif-(500x500px)-(CA)-02
DESCOBREIX ELS NOSTRES ÚLTIMS REPORTATGES:
MeteoArticle: Alguns documentals de MeteoPirineus, ...
Pirineus
Serra del Cadí
Avui us volem deixar en un artible, una mostra dels diversos vídeos que hem realitzat al llarg dels anys, per mostrar-vos característiques climàtiques i viatges per les nostres muntanyes! Us deixem uns quants i us animem que remeneu el nostre YouTube on trobareu més vídeos!
REPORTATGES: CIÈNCIA

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

LES NOSTRES ÚLTIMES PROPOSTES DE DESCOBERTA:
Ruta amb raquetes pels estanys de la Pera
La Cerdanya
Estanys de la Pera
A l'oest de la Cerdanya, hi trobem els estanys de la Pera. És una de les zones lacustres més interessants i més visitades, sobretot durant l'estiu, del Pirineu Oriental. El seu paisatge, es caracteritza per tonalitats singulars de colors vermells i grisos. Avui proposem doncs, una ruta amb raquetes fins aquest indret!
DESCOBERTA: RAQUETES DE NEU

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.