banner-PEUSA_01
PREVISIÓ ESQUIMU 9 MARÇ 2023
Després de la important pujada de temperatures d'aquesta setmana lligada a les pluges presents en cotes inferiors als 2200 metres, el mantell nivós aquesta experimentant importants canvis deixant-nos ja una neu molt més primaveral en gran part del Pirineu. Per sobre d'aquesta altura hem tingut precipitacions de neu però que han caigut amb una certa humitat excepte en cotes molt altes. D'altra banda el sol i les temperatures estan començant a erosionar més ràpidament l'estat de la neu, per la qual cosa en funció de l'orientació i l'altitud tenim estats de la neu molt diferents. A continuació us informem detalladament:

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT.

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCAR QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA!

ET DEIXEM AQUÍ ELS ENLLAÇOS DIRECTES ALS BUTLLETINS ESPECÍFICS DE CADA ZONA:

ICGC   |  Lauegi  |  MeteoAndorra  |   AEMET   |   MeteoFrance

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:
El mantell nivós es manté majorment estable ja que les altes temperatures i la presència d'humitat facilita la transformació de la neu i per tant l'estabilització del mantell. No obstant això aquestes altes temperatures i humitat també poden suposar un risc doncs en augmentar la densitat de la neu, augmentarà el pes , facilitant així la presència d'allaus de fusió sobretot en aquelles zones més exposades al sol. D'altra banda en cotes altes, per sobre dels 2200 metres, no tenim ja una neu tan densa ja que aquí la precipitació ha estat en forma de neu. Aquesta neu que ha precipitat ho ha fet després de la presència de nuvolositat que va aportar humitat al mantell antic, d'aquesta manera tenim un mantell nou amb lleugera humitat i que tampoc ha tingut una bona cohesió amb el mantell pel que per sobre de 2300 tenim el perill d'allaus de neu recent, encara que anirà disminuint amb la pujada de temperatures. També hem d'esmentar la presència de plaques de vent en les orientacions nord, est i succedànies. Quant a l'estat de la neu trobem condicions molt variants. En les orientacions sud trobem neu molt primavera per sobre dels 2200 metres i per sota a penes tenim neu amb continuïtat. En les orientacions ombries és on tenim una major varietat; en cotes altes per sobre dels 2600 metres trobem neu bastant seca amb crosta en aquelles zones més afectades pel vent. Entre els 2600 i els 2100 metres trobem una mescla de neu nova amb neu humida que dona lloc a una neu bastant difícil d'esquiar. Per sota de 2100 metres trobem neu molt humida i pesada. D'aquesta manera concloem amb un risc d'allaus generalitzat per a tot el Pirineu de 2 (limitat).
ESPECIAL ATENCIÓ A:
  • Es recomana aplicar cera a les pells de foca abans de començar les nostres sortides per a evitar la formació d'esclops en els esquís.
  • Precaució amb les zones amb més incidència solar.
ESPESSORS DEL MANTELL NIVAL
Els gruixos comencen el declivi típic de la primavera: Al Pirineu occidental i Pirinenc central trobem neu recent per sobre dels 2400 en totes les orientacions però que transformarà molt ràpid en aquelles que estiguin més exposades al sol. Trobem neu contínua per sobre de 1900 en les orientacions nord ombries i per sobre dels 2300 en les orientacions sud. Al Pirineu més oriental trobem neu continuada per sobre dels 1900 metres i gruixos de fins a 70 cm per sobre dels 2100 metres.
TENDÈNCIA:
La tendència per al cap de setmana és que arribem a aquest pic de temperatures altes i pluges durant el diumenge, a partir d'aquí sembla que tindrem una important baixada de temperatures. Per tant l'estat del mantell nivós no experimentarà grans canvis més que una major accentuació de les condicions actuals. Per a la setmana que ve sembla que podem tenir una petita entrada que baixi les temperatures i deixi neu a cotes no tan altes.
AUTOR: Javier Santos
DESCÀRREGA GRATUÏTA:
anunci-previsions-lm
DESCOBREIX ELS NOSTRES ÚLTIMS REPORTATGES:
Què és la pluja àcida?
Pirineu
Peusa
Avui amb els amics de Peusa, us parlem del fenomen conegut com a pluja àcida. Per molts és un element meteorològic que afecta alguns indrets del planeta ocasionalment, provocant destrosses materials i del medi ambient, però la veritat és que no té un origen natural, sinó que és producte de les activitats antropogèniques i els...
REPORTATGES: INICIATIVES

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

LES NOSTRES ÚLTIMES PROPOSTES DE DESCOBERTA:
Ascensió a Comabona des del Refugi de Prat d'Aguiló
Berguedà
Comabona
Avui visitem una de les parts més emblemàtiques de la serra del Cadí, el Comabona. Ens trobem al Parc Natural del Cadí-Moixeró, el més gran de Catalunya, situat als Prepirineus. Aquesta serra de roca calcària és famosa pel seu relleu abrupte i característic que ofereix una vista particularment impactant del vessant nord.
DESCOBERTA: EXCURSIONISME

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí