✨"Parlem de Ciència 2025"✨ 10 ABRIL: Xerrada, Les allaus històriques del Pirineu oriental

Dijous, 10 abril 2025

El proper mes d’abril tindrà lloc la quarta edició del cicle ‘Parlem de Ciència’, una iniciativa de divulgació que tindrà lloc per quart any consecutiu durant el mes d’abril amb sis propostes. El cicle està organitzat per l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat i MeteoPirineus, amb  la col·laboració de l’institut Joan Brudieu de la Seu d’Urgell i la Direcció General de Boscos i Gestió del Medi del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA).

📅 ACTIVITAT
📍 Dijous 10 d’abril | 📌 Local de MeteoPirineus

🎙️ Xerrada: Les allaus històriques del Pirineu oriental
👥 A càrrec de Ivan Sanz Tusell i Albert de Gràcia

🥂 Ciència a la carta amb un tast gratuït 🍷🍞 de productes del territori per donar suport al desenvolupament local.

🏔️ Les allaus han deixat una petjada important a la història del Pirineu oriental.
❄️ Quins han estat els episodis més destacats?
⚠️ Quines conseqüències han tingut?
📚 Com podem entendre millor aquest fenomen natural?

🔎 La xerrada explorarà els casos més significatius, amb imatges 📸, testimonis 🎤 i dades 📊 per entendre millor la magnitud d’aquests fenòmens.

📖 Presentació del llibre: “Vallter 1975-2025”
🖊️ A càrrec dels autors: Ivan Sanz Tusell, Jordi Surinyach i Albert de Gràcia

📩 Activitat gratuïta! Reserva la teva plaça!

ALTRES ACTIVITATS DEL PARLEM DE CIÈNCIA:


Dimarts 8 d’abril, a l’Espai Ermengol
:  “Quan la Terra tremola: descobrint els terratrèmols i la sèrie sísmica d’Os de Civís” a càrrec d’Anna Echeverria Moreno (Doctora en Ciències de la Terra, especialista en riscos geològics.)

Dimecres 9 d’abril, a l’Espai Ermengol: “Creació i programació d’una estació meteorològica per a l’estudi de l’augment de temperatures a la Seu d’Urgell” a càrrec de l’alumna de 2n BATX de l’INS Joan Brudieu Clàudia Sanllehí Solé, tutora Carlota Miras de Mena.  (RECERCA JOVE)Dijous 24 d’abril, al local de MeteoPirineus:  “Els extrems de la pluja a la Terra: sequera o inundacions, un equilibri trencat?” a càrrec d’Albert de Gràcia.

  • “Ciència a la carta, amb un tast gratuït de productes del territori”.
  • Per què plou més en alguns llocs que en d’altres? Com es distribueixen les precipitacions a la Terra? Per què la Mediterrània és cada cop més vulnerable a les pluges torrencials?
  • En aquesta xerrada, explorarem com funciona el cicle de la pluja a escala global i per què algunes regions són més propenses a inundacions. Ens centrarem en la conca mediterrània, on els episodis de precipitacions extremes seran cada cop més freqüents en els pròxims anys a causa del canvi climàtic.
  • A càrrec d’Albert de Gràcia, expert en meteorologia i divulgació científica, analitzarem fenòmens climàtics extrems, veurem exemples reals i reflexionarem sobre els reptes que afronta el nostre territori.

Dilluns 28 d’abril, a l’Espai Ermengol: “La gestió dels boscos del Pirineu: aigua blava, prevenció d’incendis i biodiversitat” a càrrec de Tània Giró Bartra enginyera forestal i tècnica en la Direcció General de Boscos i Gestió del Medi del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA).


Dimarts 29 d’abril, a l’Espai Ermengol: “La manca d’aigua a flor de pell: com afecta la sequera a les dones del món rural català?” a càrrec d’Ariadna Romans i Torrent (investigadora, consultora i escriptora).

SUBSCRIU-TE AQUÍ A LA NOSTRA AGENDA D'ACTIVITATS

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí