banner---Encamp-2023

Méteo-Article: Llamps i llampecs

REPORTATGES: METEOROLOGIA
En el reportatge d'avui, us parlem dels llamps i els llampecs, els fenòmens lluminosos que sovint acompanyen a les tempestes i que ens deixen un espectacle visual al cel, sempre que estiguem segurs i protegits dels seus efectes. A continuació, t'expliquem què són, com es formen i quines diferències hi ha entre els dos:
llamps

Durant la formació d’una tempesta, es produeix un fregament entre partícules dins dels cumulonimbus, els núvols de tempesta per excel·lència, que provoca que apareguin càrregues elèctriques per ionització. El moviment de corrents ascendents i descendents de l’interior dels núvols, acaba originant un camp magnètic, és a dir, les càrregues elèctriques s’acaben separant. Les positives es distribueixen a les parts més fredes, per tant, la part superior del cumulonimbus, mentre que les negatives ho fan a l’extrem oposat, a la part més calenta, la inferior. Hi ha una petita regió a la base del núvol que conté càrregues elèctriques positives.

La diferència de potencial que indueix el camp magnètic és tan gran que s’arriba a un punt crític on es produeix una descàrrega elèctrica en forma de llum a molta velocitat, per tal de mantenir l’equilibri elèctric. En aquest moment, es produeixen els llamps i llampecs.

Imatge extreta d’AQUÍ

Quan la llum es produeix dins del mateix núvol o entre dos núvols sense arribar en cap cas a terra, s’anomena llampec. Normalment, es formen en diferents zones d’un núvol o en diferents núvols que s’hagin format junts dins d’una tempesta multicel·lular, però també es poden produir entre el núvol i l’aire del voltant d’un cumulonimbus.

Tenen una longitud d’entre uns pocs centenars de metres fins a més d’una desena de quilòmetres, sent de menor longitud durant l’inici de la tempesta, i més llargs un cop el cumulonimbus evoluciona i l’enclusa (la part superior del núvol) creix.

Imatge d’uns llampecs extreta d’AQUÍ

Quan la descàrrega es produeix del núvol a terra, es produeix el llamp. Depenent de la polaritat se’n classifica en dos tipus diferents:

  • Llamps negatius: són els més freqüents i es diferencien per la trajectòria sinuosa i ramificada (centelles). Generalment, es produeixen de la meitat inferior del núvol, que conté les càrregues negatives, fins a terra.
  • Llamps positius: menys sinuosos i amb poques o cap ramificació. Es produeixen entre la zona de càrregues positives de la base del núvol i el terra o entre la part superior del núvol i el terra. Són especialment perillosos per la seva alta intensitat i perquè es produeixen a la part més activa de la tempesta.

Tots dos consten de dues formes de descàrrega diferent: la primera descàrrega del llamp va del núvol a terra i la segona transporta càrregues positives del terra al núvol. Un cop han descarregat, les càrregues es neutralitzen.

Imatge d’uns llamps extreta d’AQUÍ

Generalment, en una tempesta els llampecs corresponen a un 80% de les descàrregues elèctriques mentre que els llamps, un 20%.

Els trons, el fenomen sonor que acompanya els llamps i llampecs, i que tarda uns quants segons a arribar-nos a causa de la diferència en la velocitat de la llum i la del so, és conseqüència directa de la descàrrega elèctrica. Quan es produeixen els llamps, la secció de l’aire per on passa es calenta ràpidament per sobre i tot dels 20.000 °C i provoca que l’aire s’expandeixi violentament, generant el so característic.

Si t’ha agradat el meteo-article, no dubtis a llegir cada setmana totes les nostres novetats, que les tindràs recollides a la newsletter que us enviem cada dijous! Inscriu-te!
Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: la distribució pl...
Pirineu
Parlem sobre precipitacions! Ja sabem que no plou de la mateixa manera al Pirineu i especialment, que no ho fa per igual al llarg de l'any.. Uns indrets tenen més precipitació a l'estiu, d'altres es veuen afectats per la ombra pluviomètrica i altres veuen nevar més.. Intentem donar algunes pistes...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Aquest estiu, descobreix MónNat...
Pirineu
MónNatura Pirineus
MónNatura Pirineus, gestionat per la Fundació Catalunya La Pedrera, és un centre de natura en un dels indrets més emblemàtics del Pallars, dedicat a la preservació del medi ambient i a la promoció de la vida sostenible. Aquest centre ofereix una experiència única per a famílies que volen connecta...
REPORTATGES: INICIATIVES
Els orris de la parròquia d’Enc...
Comú d'Encamp
Encamp
Orri és un topònim molt utilitzat als Pirineus, però sovint se'n desconeix el veritable significat. Avui et proposem descobrir-lo a través d'un interessant itinerari a peu per la parròquia d'Encamp, a Andorra. T'hi apuntes?
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA