Ja heu vist que la tardor és una de les millors èpoques de visita al Pirineu, com hem pogut veure en altres recomanacions de colors de tardor a la població d’Os de Civís o de la fageda de Conangles. La barreja de tonalitats ataronjades, vermelloses i grogues, incrementen la bellesa en aquests indrets. Però com es produeixen aquests colors? Els arbres caducifolis, perdent clorofil·la, dóna lloc a que altres pigments apareguin en el color de les fulles, essent responsables de les tonalitats que podem observar durant la tardor. En el present article, et recomanem visitar i fer rutes per un dels boscos més importants a nivell de senderisme tardorenc, el bosc del Puigsacalm!
PUIGSACALM
Situat entre dues comarques – Osona i la Garrotxa-, el Puigsacalm forma part del municipi de la Vall d’en Bas a la Garrotxa i s’alça imponent en una vertical paret de roca, sobre la plana de la vall. A la bellesa de la pròpia muntanya, cal afegir una de les fagedes més espectaculars i de gran bellesa de Catalunya, i més durant la tardor, quan la tonalitat ocre tenyeix tot aquest territori. D’altra banda, aquest esplèndid baló natural, té una gran tradició excursionista i el trobem protegit pel paratge de les Serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt, un dels 165 espais naturals protegits de Catalunya-.
Aquesta muntanya de 1.515 msnm, és el punt més alt de la Serralada Transversal, una de les muntanyes més emblemàtiques de la zona, amb espectaculars vistes als cims i serres del territori català, amb una panoràmica que ens mostra al nord els Pirineus; a l’oest, el Cadí i el Pedraforca; a l’est, els volcans de la Garrotxa i el Mediterrani; i al sud, el Montseny i la Plana de Vic; i si tenim molt bona visibilitat i el cel està ben clar, es pot intuir la silueta de Montserrat.
Són diferents les entrades que tenim per visitar les fagedes que durant la tardor ens regalaran les diferents tonalitats dels caducifolis; però molt probablement uns dels racons més interessants de visitar es troba a mig camí del cim del Puigsacalm (ruta que proposem en aquest article), la font Tornadissa, màgic indret on brolla una font d’aigua fresca envoltada per grans exemplars de faig.
Si la nostra visita és cap a finals de tardor, potser ja trobarem la fageda despullada de fulles i serà el torn de visitar les cotes baixes dels entorns del Puigsacalm. Si ho fem per la Garrotxa, visitarem l’emblemàtica Vall d’en Bas, una vall de poc més de 3.000 habitants, que habiten entre set pobles en total, una zona d’interès natural elevat, conformant un paisatge agrícola i ramader, configurat per gran varietat d’ermites, cultura i tradicions. Nosaltres recomanem la visita de la vall del Riu Gurn, el vessant nord del Puigsacalm, on gaudirem dels darrers colors de tardor i d’una de les cascades més altes de la zona, el Sallent.
En canvi si visitem l’altre vessant, l’oest del Puigsacalm a Osona, tenim una cita obligada per visitar Vidrà, vila osonenca però que pertany a la província de Girona. Aquesta població de gairebé 180 habitants, es troba situada als peus de Puig Castellar i la conforma diferents cases repartides per un parell de carrers, amb una petita plaça i una antiga sagrera on hi trobem l’església parroquial de Sant Hilari.
Ja que busquem bones idees per fer visites de tardor, tenim que calçar-nos calçat de muntanya, i sortir de vidrà per baixar a veure el Salt del Molí. Entre mig de precioses fagedes, trobem un dels salts més alts del riu Ges, un indret d’una bellesa excepcional, que si tenim la sort de trobar després d’un període de pluges abundants, quedarem bocabadats!
Per últim, no podem oblidar de recomanar la visita de la fageda de Collfred, un dur pas de muntanya que uneix la vall d’en Bas, a la Garrotxa, amb Vidrà, a la comarca d’Osona. El port té una orientació d’est a oest remuntant la serra de Santa Magdalena, amb un gran desnivell i duresa de la seva vessant est, fent que sigui un dels ports més durs del territori català. L’entorn de Collfred és màgic i tranquil, una visita sempre és interessant.
MeteoPirinencs/ques, esperem que trobeu interessant la proposta ! Si no et vols perdre cap de les nostre recomanacions, pots seguir-nos a les XXSS com Facebook, Instagram o Twitter, i també rebre la nostra newsletter setmanal, únicament t’has de registrar al botó que trobes a la capçalera de la web!
.
.
.
.