MónNatura Pirineus ofereix la possibilitat de descobrir aquesta zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i l’estany de Sant Maurici plena de contrastos, amb uns paisatges que combina les carrasqueres del fins de les valls d’Àneu, amb una de les avetoses més imponents del Pirineu, la Mata de Valencia.
Ja vam parlar anteriorment d’aquesta massa forestal, també anomenada bosc del Gerdar, però avui la proposta és una mica més extensa, ja que creiem que amb la ruta proposada tenim la oportunitat de creuar una de les zones més frondoses d’aquest bosc, i completar l’excursió visitant els voltants més interessants de la zona.
La distribució dels avets per tota la obaga del vessant provoca la creació d’un microclima que ajuda a la frondositat del bosc.. La generació d’ombra fa que no arribi llum solar al sol, per tant, l’interior del bosc té una temperatura més freda de la que tindríem sense aquestes arbres tan tupits i com a conseqüència també tindrem menys evaporació d’aigua, fent que tingui el bosc més humitat. Aquesta elevada humitat crea un habitat únic per la molsa, que ajuda a mantenir la zona humida, és a dir, tot conflueix per ajudar a crear un ambient humit i fresc perfecte per aquets tipus de bosc.
Podem entendre doncs que ens trobem en un ecosistema fràgil i amenaçat per l’escalfament global, ja que si el bosc s’aclareix, tenim un incendi o una pèrdua d’arbres per algun motiu com per exemple una gran nevada, segurament farà que pugui entrar més llum al seu interior i dispararia la temperatura actual, fent que malauradament la mata de Valencia estigués en perill per la seva supervivencia. Per sort el bosc està dins la zona de protecció del Parc Nacional i estan regulades totes les activitats que es duen a terme.
Un cop finalitzada la sortida, us recomanem fer alguna de les activitats que MonNatural Pirineus us pot oferir, com per exemple l’activitat del camí del gat salvatge!
Anem doncs, a caminar per la mata de Valencia o bosc del Gerdar!